מסתננת לא ראתה גינקולוג - וילדה עובר מת
ג'יסמא ובן זוגה חליל הסתננו לישראל כשהיא הרה. בהמשך ילדה עובר מת, אחרי שחשה ברע ונדחו בקשותיה לפגוש רופא נשים במתקן הכליאה סהרונים. שופט הורה לשחרר אותה וקבע: "למדינה חוב מוסרי כלפיה". השב"ס: "היא לא התלוננה"
"אני שמח ומחכה לה עכשיו שתגיע הביתה. היא עברה תקופה קשה וסבלה מאוד". כך מתאר חליל מוחמד, מבקש מקלט מדרפור בן 25, את ציפייתו לשחרורה של אשתו ג'יסמא איברהים מבית הכלא גבעון שבו היא מוחזקת. ג'יסמא, בת 20 ואף היא מדרפור, הסתננה איתו לישראל ביוני השנה, כשהייתה בחודש השביעי להריונה. לאחר שנתפסו על-ידי חיילי צה"ל נכלאו השניים ללא משפט במתקן הכליאה סהרונים, בהתאם לתיקון החדש לחוק למניעת הסתננות.
עוד חדשות ב-ynet:
יותר מחודש לאחר כליאתה הובלה ג'יסמא לבית החולים סורוקה, שם ילדה עובר מת. במשך כל התקופה הזו נמנעו ממנה בדיקה וטיפול של רופא נשים במתקן הכליאה, שבו לא ניתנים שירותים גינקולוגיים. ל-ynet נודע כי בשב"ס הוקמה ועדת חקירה לבדיקת המקרה.
"אני סבור שהחוויה הקשה שעברה על המערערת בין כותלי בית הסוהר של מדינת ישראל יוצרת חוב - ולו מוסרי - של המדינה כלפיה", קבע אתמול (יום ג') אברהם יעקב, שופט בית המשפט המחוזי בלוד, שהורה לשחרר את ג'יסמא מ"טעמים הומניטריים מיוחדים". השופט יעקב עיכב את ביצוע החלטתו ל-48 שעות, שבהן תינתן לפרקליטות המדינה האפשרות לערער על פסק הדין, אך העתירה ודבריו של יעקב עצמו מספקים הצצה נדירה למתרחש בין כותלי מתקן הכליאה הסגור בפני עיתונאים.
מהעתירה עולה כי חליל, בעלה של ג'יסמא, שוחרר ממתקן סהרונים לאחר שלא הובא בזמן שהוקצב על-פי החוק לבית הדין למשמורת, הפועל במסגרת משרד המשפטים. לג'יסמא, לעומת זאת, הוצאו צו משמורת וצו הרחקה על-ידי הממונה על ביקורת הגבולות במשרד הפנים (למעשה מדובר בכליאה עד לתקופה של שלוש שנים, מאחר שמדינת ישראל אינה מגרשת את אזרחי סודן השוהים בישראל שלא כחוק, ע"א), צו שאושר על ידי בית הדין למשמורת.
בעתירתה טוענת ג'יסמא כי במהלך שהותה בסהרונים, חשה ברע וסבלה מכאבי בטן חזקים. לדבריה, בקשותיה לראות רופא נענו רק לאחר כמה שבועות ובתדירות נמוכה. רופא שפגש אותה לבסוף בתוך בית הכלא אמר לה לטענתה שתשתה מים ושאין לה מה לדאוג. יותר מחודש אחר-כך ילדה את עוברה המת.
לא שוחררה למרות הדיכאון
בנקודה זו מציג שירות בתי הסוהר גרסה שונה. בתגובה שנמסרה ל-ynet נטען כי ג'יסמא נבדקה על-ידי רופא יומיים בלבד לאחר מעצרה, ושלא התלוננה על שום בעיה בעת שהותה במתקן עד למועד שבו הובלה לבית החולים.
בכך לא הסתיימה מנת הסבל והייסורים של ג'יסמא איברהים. למרות החוויה הקשה שעברה לא מצאו פקידי משרד הפנים ודייני בית הדין למשמורת מקום לשחררה גם בסדרת שימועים ודיונים שנערכו בעניינה לאחר לידת העובר המת. ג'יסמא שקעה בדיכאון והועברה לבית הכלא גבעון, שם בשל מצבה הנפשי הושמה בתא מיוחד שבו הייתה נתונה לפיקוח באמצעות מצלמת וידאו מחשש שתשים קץ לחייה. גם אז לא חשבו דייני בית הדין למשמורת שיש מקום לשחררה.
"האם לכך התכוון שר הפנים אלי ישי כשאמר שהוא מתכוון להמאיס את חייהם של מבקשי המקלט?", תהתה בשיחה עם ynet עו"ד יעל כץ-מסטבאום, המייצגת את בני הזוג. לדבריה, "השב"ס חייב למצות את חקירת המחדל הזה. הסיכויים שיקרו אסונות כאלה גבוהים כשעוצרים אנשים ללא ביקורת שיפוטית אמיתית לתקופה של עד שלוש שנים ללא משפט". עו"ד כץ-מסטבאום הוסיפה כי "באופן מעורר השתאות בחרו נציגי מדינת ישראל לתרגל את החוק החדש על מבקשת מקלט מדרפור שהופרדה מבעלה, ולא לשחררה גם לאחר שילדה עובר מת".
"לא סביר ששב"ס התספק בבדיקה גינקולוגית של מי שנמצאת בהריון מתקדם חמישה שבועות לאחר שרופא שב"ס ביקש שיבדוק אותה גינקולוג", אמרה ל-ynet ענת ליטוין, מנהלת מחלקת כלואים בארגון "רופאים לזכויות אדם" שמלווה את המקרה. "לצערנו קיים חשש שגם במקרים נוספים מבקשי מקלט, בהם קורבנות מחנות עינויים בסיני, לא מקבלים בסהרונים את הליווי הרפואי הנחוץ להם. בחלק מהמקרים זה עלול להסתיים באסון כמו זה".
מהשב"ס נמסר בתגובה: "בסמוך למקרה המצער וטרם הופנו אלינו הטענות המובאות בכתבה, הקים שב"ס באופן מיידי ועדת חקירה שבדקה את השתלשלות האירועים ומצאה כי העצורה נקלטה בתאריך 4/6/12 במתקן סהרונים כשהיא בחודש השמיני להריונה. כעבור יומיים בלבד נבדקה על-ידי רופא המתקן ועל פי בקשתו הוזמן לה תור במרפאת הנשים בבית החולים סורוקה, תור שנקבע ל-16/7. בתאריך 6/7 הובהלה האישה לבית החולים לאחר שהתלוננה על כאבים, שהובררו במהרה כצירי לידה, ושם ילדה עובר מת".
בשב"ס הדגישו כי "לאורך כל החודש שבו שהתה במתקן לא התלוננה העצורה בפני הרופא או מי מהסגל שאינה חשה בטוב. גם עובדת סוציאלית ששוחחה עמה מספר פעמים ואף יומיים טרם המקרה, לא שמעה ממנה תלונות כאלה. יתרה
מזאת, רק היום, בחלוף יותר משלושה חודשים, אנו שומעים לראשונה באופן תמוה, באמצעות התקשורת, טענות כביכול בדבר התנהלות שב"ס וזאת במסגרת טיעונים שעלו בדיון לשחרורה ממעצר". עוד הוסיפו: "צר לנו על המקרה ולבנו עם האישה ובני משפחתה, אך כפי שנבדק והוברר, לשב"ס כנראה לא הייתה אפשרות למונעו".
דוברת רשות האוכלוסין וההגירה, סבין חדד, מסרה בתגובה: "בניגוד לטענות, הרשות פועלת בהתאם להחלטת בית הדין למשמורת. בשום שלב לא העלתה גב' ג'יסמא איברהים כל טענה או בקשה לשחרור מטעם זה או אחר".
Read this article in English