ארה"ב וישראל מהדקות את התיאום הכלכלי
שר האוצר האמריקני, טים גייטנר, ומנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, יחתמו על הארכת הסכם הערבויות בין המדינות, דבר שיאפשר לה ליהנות מהלוואות בריבית אפסית. ישראל שיגרה לשיחות צוות בראשות מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, והופתעה לגלות שמהצד האמריקני יחתום שר האוצר גייטנר בעצמו
ארה"ב וישראל מהדקות את שיתוף הפעולה הכלכלי ביניהן. שר האוצר האמריקני, טים גייטנר, ומנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, יחתמו הערב (ד') על הארכת הסכם הערבויות בין המדינות. זאת, במסגרת המפגש הכלכלי של בכירים משתי המדינות - "קבוצת העבודה המשותפת לפיתוח כלכלי ארה"ב-ישראל, JEDG" המתכנסת לשני ימי דיונים.
בעקבות המשבר הכלכלי ב-2003 ארה"ב העניקה לישראל ערבויות בסך 9 מיליארד דולר בתמורה לתוכנית הבראה כלכלית שהוביל אז שר האוצר בנימין נתניהו. ישראל לא ניצלה את מלוא סכום הערבויות לתוכנית שנסתיימה לפני שנה, אבל בגלל המצב הגיאופוליטי, היא ביקשה להמשיך בתוכנית הערבויות למקרה הצורך, דבר שיאפשר לה ליהנות מהלוואות בריבית אפסית.
ארה"ב נענתה לבקשה, לאור העמידה של ישראל בדרישות האמריקניות למימוש הערבויות. בחודש יולי חתם הנשיא ברק אובמה על הארכת תוכנית הערבויות לישראל עד שנת 2015. הארכת התוכנית תאפשר לישראל גישה בעת הצורך ל-3.8 מיליארד דולר, שלא נוצלו מתוך הערבויות בסך 9 מיליארד דולר. הערבויות משמשות רשת ביטחון לישראל במקרה של משבר כלכלי בלתי צפוי. המסר לעולם הפיננסי הוא ש"האח הגדול" עומד מאחורי ישראל וכלכלתה.
ישראל שיגרה לשיחות צוות בראשות מנכ"ל משרד האוצר כהן, והופתעה לגלות שמהצד האמריקני יחתום הערב על הסכם הערבויות שר האוצר גייטנר בעצמו. בעבר, למפגשים כאלה שיגרו האמריקנים רק את עוזרו של שר האוצר.
מפגשי שיתוף הפעולה הכלכלי JEDG מתקיימים זה 20 שנה, אולם בניגוד לעבר, אז המפגשים נועדו לבדיקת העמידה של ישראל בדרישות האמריקניות, הפעם מדובר במפגש משודרג לשיתופי פעולה חדשים בתחומי מחקר ופיתוח להתמודדות משותפת של שתי המדינות עם אתגרים כמו לוחמת סייבר ובתחום הגז טבעי. ההכנות למפגש ארכו חצי שנה בהובלת משרד האוצר, בנק ישראל, המועצה הלאומית לכלכלה ובהשתתפות משרדי הממשלה.
שר האוצר האמריקאי, טים גייטנר
צילום: AP
מומלצים