שתף קטע נבחר

 

כמה כסף יכול לגבות ועד ההורים בגן? מדריך

קיבלתם הודעה מהגן על תשלומי הוועד ונראה לכם שהם גבוהים מדי? הוחלט להוסיף חוג חיות וזה נראה לכם מיותר? התשלומים לוועד ההורים בגנים מעוררים לא פעם מחלוקות בקרב ההורים. מה מותר, מה אסור ואיך אתם יכולים להשפיע? מדריך מיוחד

אסיפות ההורים של פתיחת השנה כבר עברו, וועד ההורים בגן הילדים נבחר ובימים אלו ממש נושאים הילדים הביתה (ובגנים המתקדמים יותר - נשלחים במייל) שלל הודעות מטעמו. אך יחד עם ההודעות עולות גם מגוון של שאלות: כמה מותר לגבות, מה ניתן לעשות אם החלטת הועד על חוג נוסף לא נראית לכם והאם אין גבול לתשלומי ההורים? כדי שתוכלו לקבל את כל התשובות הכנו עבורכם מדריך מיוחד לסבך התשלומים. 

 

חייבים ועד הורים בגן?

אין הכרח לקיים ועד, זוהי זכות ולא חובה. עיקרו של ועד ההורים היא פעילות על בסיס התנדבותי.

 

עוד על גני ילדים בערוץ הורים:

חינוך חינם מגיל 3: חוסכים כסף - פוגעים בילדים

מה צריך לשאול כשבוחרים גן ילדים? מדריך להורים

הילד רק נגמל מחיתולים: איך הוא יסתדר בגן?

 

מי יכול להיות חלק מוועד ההורים?

ההשתתפות בוועד ההורים אפשרית בעבור כל הורה או אפוטרופוס חוקי של ילד המשתתף במסגרת הגן. נציגות ההורים נבחרת באסיפה שנתית של כלל הורי הגן, תוך חודשיים מפתיחת שנת הלימודים. בוועד יכהנו שלושה חברים מקרב הורי הגן (יתכן מצב של שני הורים בלבד) שאחד מהם ישמש כגזבר (ויהיה בעל זכות חתימה בחשבון הבנק).

 

היכן נשמרים כספי הוועד?

כספי ועד ההורים אמורים להיות מופקדים בחשבון בנק ייעודי ולהיות מנוהלים בשקיפות מירבית בעבור ההורים האחרים. הגזבר מחוייב בדיווח דו-שנתי באשר לניהול ההוצאות. כמובן שיש להקפיד על ניהול אתי והגון של הכספים תוך גילוי מלא, דיווח הולם ושקיפות.

 

האם הוועד יכול להחליט על הוספת חוגים או פעילויות בתשלום לפי רצונו?

יש להפריד בין הגנים לגילאי אפס עד שלוש לבין שלוש עד שש שנים, שהם כבר במסגרת חוק חינוך חובה חינם. הגנים הפרטיים הם מסגרת פרטית לא מפוקחת, אשר התשלום החודשי בה נקבע על ידי בעליה. ההתנהלות הכלכלית במסגרת זו נתונה להחלטת בעלי ומנהלי הגן וההורים בו.

 

לעומת זאת, במעונות היום המפוקחים על ידי משרד התמ"ת ישנן הנחיות שחלות החל משנת 2011 לפיהן מסגרות אלו יכולות לחרוג מסל השירותים הקיים ולאפשר רכישת שירותים נוספים, בתנאים הבאים: הסכמה מלאה של כלל ההורים, התשלום הנוסף יתבצע באמצעות ועד הורי הגן, התשלום אינו מהווה התניה לקבלת הפעוט למעון ואינו נכלל במחיר ההשתתפות במעון.

 

בגני העירייה פעילותו של ועד ההורים מתבקשת, ודומה יותר למה שקורה בבתי הספר. הגנים העירוניים פועלים תחת פיקוח ונהלים של משרד החינוך לפיהם התשלומים נחלקים, כמו בבית הספר, לשלושה סוגים: תשלומי חובה, תשלומי רשות ותשלומים מרצון.

 

תשלומי החובה

היות ותחת חוק לימודי חובה חינם מגיל שלוש אין גביית תשלום על ההשתתפות בגן עצמו, התשלום היחידי שמהווה חובה עבור ההורים הוא תשלום עבור ביטוח תאונות אישיות. התשלום יגיע עד לסכום של 34 שקלים (אם הפוליסה זולה יותר מחוייבת הרשות המוניציפאלית לגבות את סכום הפוליסה בפועל).

 

תשלומי רשות 

כספים אלו נועדו לפעילויות העשרה משלימות כגון סל תרבות, טיולים, מסיבות, תוכניות לימודים נוספות וכדומה. משרד החינוך וועד ההורים הארצי קבעו סכום תשלום מקסימלי לתחום זה העומד על 251 שקלים. ניתן להוסיף גם תל"ן (תוכניות לימודים נוספות), עד לסכום של 119 שקלים. על פי הוראת משרד החינוך אם הורה מביע התנגדות עקרונית לתוכן הנרכש יש לספק לילדו פעילות חלופית לאותו זמן.

 

בתשלומי הרשות משולבת גם הזנה, במקרה בו הגן בוחר להיקשר לחברת קייטרינג שתספק את התזונה של הילדים בעת שהותם בגן (כן, גם במקום הכריך של ארוחת העשר המיתולוגית). העלות במקרה זה של מפעל ההזנה היא תוספת לפי המפרט התזונתי והספק שבוחר הוועד בשם ההורים.

 

רכישת שירותים מרצון

אלו שירותים שהתשלום עליהם מוגדר כרשות. ועד ההורים בשיתוף עם צוות הגן רשאי לבקש מההורים תשלום בגין שירותים נוספים שאינם נכללים בתשלומי חובה, בתשלומי רשות או בתשלומים האסורים לגביה. שירותים אלו נועדו להעשיר את עולמם של הילדים, דוגמת חוגים, הפקת רשימת קשר, רכישת מתנות לילדים באירועים מיוחדים. לפעמים מטרת הגבייה היא קבלת הנחה להוזלת העלויות בעת קנייה מרוכזת.

 

מדי שנה מפרסם משרד החינוך את הסכומים המותרים לגביית תשלומי חובה, את הסכומים המקסימאליים המותרים לגבייה עבור שירותים הנכללים ב"שירותי רשות", ואת רשימת השירותים האסורים לגבייה. הסכומים מפורטים בחוזר מנכ"ל משרד החינוך ולא ניתן לחרוג מהם - גם אם ההורים מסכימים לכך. יחד עם זאת, בעבור רכישת שירותים מרצון אין כל המלצה או הגבלה. לפיכך כדאי לבדוק שהתשלומים המתבקשים אינם תחת השירותים המוגדרים כאסורים לגביה, לבדוק ולשקול את הצעות המחיר ולוודא כי הם סבירים.

 

בסופו של דבר, דמי ועד ההורים בגן משתנים בין הגנים השונים ונעים לרוב בין 250 ועד 1,500 שקלים בשנה.

 

לתשומת ליבכם, משרד החינוך הגדיר כי ישנם תחומים עבורם מוסדות החינוך אינם רשאים באיסוף כספים: תשלום עבור שכפול, הוצאות מנהלה ותחזוקה, הוצאות משרד, תשלומי חשבונות (מים, חשמל וכו'), חומרי יצירה ומלאכה, עזרה ראשונה וכדומה.

 

בנוסף חשוב לציין כי דמי ועד ההורים בגני הילדים קטן ביחס לעלות החודשית של ההשתתפות בחינוך הילדים באופן כללי (לבטח במסגרת גן פרטית), אך אין להקל ראש בהוצאה זו, בעיקר כי בה טמונה עיקר הבחירה על תכני העשרתו של הילד. חשוב לנצל כספים אלו בחוכמה תוך ביקורת ובקרה.


הכותב הוא מנכ"ל חברת אינפוגן





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תשלומי הורים בגנים. לא חובה לקיים ועד
צילום: shutterstock
מומלצים