שתף קטע נבחר

התינוק ה-1 לעומת השני: מי יותר מקופח צרכנית?

מסקר שנערך בקרב 300 אימהות עולה שהילד הבכור מקבל יותר מוצרים חדשים, אך הילד השני זוכה לפחות מוצרים מיותרים. כמה הורים מוציאים על התינוק, ממי הם מקבלים טיפים צרכניים מהורים או מחברים ומהם המוצרים המיותרים ביותר שקנו?

משטח החתלה מבד, תיק החתלה יוקרתי, מחמם מגבות, פח לחיתולים, מדי טמפרטורה שונים ומשונים, כותש ירקות ופריטי לבוש רבים מדי במידה קטנה מדי, מהם המוצרים הכי מיותרים שקניתם לתינוק הראשון שלכם? וכמה מאלה עברו לילד השני?

 

 

מסקר שערך מכון הגל החדש בקרב מדגם אקראי של 308 אמהות לילדים בגילאי 0-3 מהאוכלוסייה היהודית (188 מתוכן אימהות לילד שני ומעלה), עולה שהילד הבכור מקבל יותר מוצרים חדשים, אך הילד השני זוכה ליותר מוצרים הכרחיים משום שההורים כבר למדו להיפטר מהצרכנות העודפת, זו שכללה למשל, מדחום לכל חדר בבית. הסקר נערך עבור סופר-פארם ופיליפ חדד לקראת תערוכת בייבי לנד שנערכת היום (ה').

  

בגדול, ניכרת בסקר מגמה של מעבר לפריטים יד שנייה: רק 39% מכלל האמהות שהשתתפו בסקר מדווחות כי רוב הקניות שערכו עבור התינוק היו של מוצרים החדשים. 42% טענו כי לפחות חצי מהפריטים הן קנו או קיבלו מיד שנייה. 19% מהאימהות כמעט שלא קנו מוצרים חדשים - הן קיבלו מוצרים משומשים מחברים ובני משפחה.

 

כצפוי, רוב האמהות לילד ראשון דיווחו שהן קנו לרוב מוצרים חדשים, 61%, זאת לעומת 26% בלבד מהאימהות לשני ילדים ומעלה. 50% מהאמהות האלה טענו שהן משתמשות במוצרים יד שנייה (לעומת 28% מהאמהות לילד ראשון). 25% מהן קיבלו מוצרים משומשים מחברים ובני משפחה (לעומת 11% מהאמהות לילד ראשון).

אם כך, האם בילד השני משקיעים פחות?

 

המוצר הכי מיותר: מכשיר אדים או סטריליזטור?

רוב האימהות שהשתתפו בסקר, 54%, טענו כי אינן מסכימות עם הטענה שהתפשרו על איכות המוצרים לילד השני והשקיעו בו פחות. גם רוב האימהות לילד שני ומעלה טענו כך, למרות ש- 52% מהאמהות לילד ראשון דווקא צפו שישקיעו פחות בילד השני.

 

טלי, אם לשני פעוטות סיפרה ל-ynet: "אין ספק שההשקעה הכספית בתינוק הראשון גדולה יותר ולא בגלל שהוא אהוב יותר. צריך להצטייד בפעם הראשונה בציוד לא מתכלה כמו מיטת תינוק, שידת החתלה, אמבטיה, בגדים, צעצועים, בקבוקים וכו'. את כל אלה אפשר להעביר לילד הבא ורק להשלים ביגוד בהתאם לעונה ולחדש מלאי בקבוקים ומוצצים. מנשא, מזרן פעילות, שמיכות ומצעים – כל ההוצאות הגדולות האלה כבר נערכו בילד הראשון ואין בהן צורך שוב".

 

לפי טלי, "המוצר הכי מיותר שקניתי לתינוק היה לול ב-400 שקל. הילדה לא הסכימה להיות בו יותר מדקה בלי לבכות, ופשוט הפך למחסן צעצועים מתישהו".

 

נגה מספרת שהמוצר הכי מיותר שקנתה לתינוק שלה היה מכשיר אדים קרים. "סתם הפך את כל החדר לח ומגעיל. הוא נשאר מנוזל, ורק בצל חתוך שהסריח בחדר שלנו עזר לו".

 

מה שאצל הורים מסוימים זה "חובה", אצל אחרים "מיותר לחלוטין"

האימהות שהשתתפו בסקר ציינו למעלה מ-90 מוצרים שבדיעבד קנייתם לדעתן היתה מיותרת. המוצרים "המיותרים" ביותר הם: שידת החתלה לתינוק (5%), בגדים (4%), מחמם מגבונים (3%), מנשא (3%), צעצועים (3%), מוצץ (3%) ו-"בייביסנס"/"בייבפון" (3%).

 

אצלכם המוצרים הללו היו דווקא נחוצים ביותר? ובכן נראה שמוצר ש"אי אפשר בלעדיו", עבור הורים מסוימים, הוא המוצר "הכי מיותר בעולם", עבור הורים אחרים.

 

דנה, אם לתינוק בן שנה סיפרה ל-ynet: "גיסתי אמרה לי שמחמם בקבוקים הקל לה על החיים בעוד שאצלי, לא הבנתי בכלל מה הצורך בדבר הזה. קניתי טבעת לאמבטיה שהפכה להרגל ואילו היא טענה שהטבעת נשארה אצלם ללא שימוש. גם מתאם בין העגלה לסלקל הקל עלי את החיים, בעוד שאצל חברה טובה שלי, לא נעשה בו שימוש אפילו פעם אחת. מה שכן, כולנו מסכימות שצעצועים התפתחותיים במאות שקלים לצעצוע וכל מיני פריטי לבוש עם משפטים מביכים היו קניה מיותרת מאוד".

 

מעדיפות להתייעץ עם חברה ולא עם אמא ולא פוסחות על פורומים

עם מי ההורים הטריים מתייעצים בבואם לרכוש מוצרי צריכה לרך הנולד? בסקר, 69% מהמשתתפות ציינו שהניסיון שצברו בגידול הילד הראשון מהווה את השיקול המרכזי בבחירת פריטים לילד השני, כש-90% מהאימהות לילד שני השיבו כך. במקום שני: המלצה מחברים (58%) ומבצעים/מחירים נמוכים (57%). אימהות לילד ראשון הסתמכו בעיקר על המלצות מחברים ובני משפחה (77%) ועל מבצעים ומחירים נמוכים (54%). 10% השיבו: פרסומים בכלי התקשורת.

 

לשאלה: בעת תכנון קניית המוצרים לתינוק, אלו המלצות אתן מבכרות יותר, של אימא או של חברה? ענו רוב האימהות שהן מחשיבות את דעת חברותיהן יותר: 65% השיבו כך לעומת 18% שהעדיפו המלצה של אמא. 17% השיבו כי הן מבכרות המלצות בפורומים שונים.

  

כמה זה עולה לנו? 

לאור כל חגיגת הצרכנות המעט מופרזת הזאת, מהי בסופו של דבר ההוצאה החודשית על תינוק? אם אחת תיארה ל-ynet את שגרת ההוצאות החודשית שלה: "2,800 שקל לגן מ-7:00 עד 17:00, 300 שקל למטרנה, 200 שקל חיתולים, 300 שקל ביגוד, מצעים, טטרות ומגבות, 100 שקל לפריטים רפואיים (מדחום, טיפות אף, אנטיביוטיקה). סך הכל 3,700 שקל.

 

"כל זה לא כולל את ההוצאה הראשונה על עגלה (3,000 שקל), מיטה (800 שקל), שידה (1,200 שקל), כרית הנקה 400 שקל, כיסא הנקה יד שנייה (200 שקל), בקבוקים ופטמות לפי גיל (300 שקל) ובגדים במידה שמתאימה לאמא אחרי לידה – 400 שקל".

 

יעל, אם למאי בת שנתיים ולגיא בן חודשיים, סיפרה שרוב המוצרים עברו לגיא, כך נחסכו ממנה ובן זוגה הוצאות רבות, "אם כי חלק מהמוצרים שנקנו עבור מאי העברנו לחברים שלנו, אז נאלצנו לקנות שוב", אמרה. "וזה לא כולל בגדים מוכתמים שזרקנו וקנינו חדשים תחתם ולא כולל פריטים שמתאימים יותר לבנים". וההוצאות? "לא גדלו במיוחד כרגע, אך יוכפלו פי 1.5 לפחות כמובן, כשנצטרך להעביר אותו למעון".

 

הנשים שהשתתפו בסקר דיווחו כי ההוצאה על התינוק, עם הולדתו, עומדת בממוצע על 5,600 שקל, לפי עדויות האימהות, אמהות לילד ראשון מוציאות כ-1,500 שקל יותר מאמהות לילדים שני ומעלה: 6,380 שקל לעומת 4,820 שקל, בהתאמה.

 

מאז הלידה, טענו הנסקרות, ההוצאה החודשית הממוצעת על ילד עומדת על 1,800 שקל. לפי עדותן, אמהות לילד ראשון מוציאות כל חודש 300 שקל יותר מאמהות לילד שני ומעלה: 1,990 שקל לעומת 1,630 שקל, בהתאמה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
תינוק טרי הוא צרכן בלתי נלאה
צילום: shutterstock
מומלצים