שתף קטע נבחר

תחליף לצינורות: תושבי הקראווילות מחכים לממ"ד

הם חיים כבר שבע שנים בקראווילות, בלי הגנה. אחרי הכרזת נתניהו למגן את היישובים בטווח של עד 7 ק"מ מהרצועה, מקווים מפוני גוש קטיף שהפעם ההבטחה תתממש: "שמענו אינספור הבטחות. בינתיים אנחנו גרים בקרטון"

שבע שנים אחרי שנותקו מבתיהם ברצועת עזה, עמדו אתמול 24 משפחות מפונות גוש קטיף והאזינו לעוד הבטחה ממשלתית. הפעם היה זה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהבטיח למגן את כל היישובים שנמצאים בטווח שבין 4.5 ל-7 ק"מ מהרצועה. כעת רק נותר לבדוק האם מדובר בהבטחת בחירות או בשינוי מדיניות אמיתי.

 

 

אחרי עשרות רקטות שנורו השבוע לעבר מדינת ישראל התייצב נתניהו מול המצלמות והבטיח למגן 1620 בתים, שדייריהם נתונים לאיום בלתי פוסק מצד הארגונים הפלסטינים ברצועה. במושב מבקיעים שבמועצה האזורית חוף אשקלון יש תושבים שכבר מכירים את הנוהל. עד 2005 הם גרו ביישובים בתוך הרצועה והגנו בגופם על האזור הדרומי, אך הסכנה רדפה אחריהם גם למקומם החדש.

 

רמי יעקב ליד המיגוניות. לא מספיקים להגיע תוך 20 שניות (צילום: אבי רוקח ) (צילום: אבי רוקח )
רמי יעקב ליד המיגוניות. לא מספיקים להגיע תוך 20 שניות(צילום: אבי רוקח )

הקראווילות. רועדות אפילו מכיפת ברזל (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הקראווילות. רועדות אפילו מכיפת ברזל(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"להביא מפונים מגוש קטיף ולשים אותם בקרטונים כבית זה בסדר - נתנו לנו מגורים. אבל אנחנו צריכים מיגון". אמר רמי יעקב. "אני גר כאן עם אשתי ושתי הבנות שלנו, ושמענו אינספור הבטחות. בין מה שדמיינו לבין מה שקורה בפועל יש הבדל גדול".

 

עוד בחדשות ynet:

 

מצבם של המפונים אינו טוב. כבר שנים הם מחכים לבתי קבע ובינתיים מתגוררים בקראווילה, שלא נותנת מענה במקרה של התקפת רקטות. "יש פה ילדים שסובלים נפשית כבר שנים", אומר יעקב. "אם לא הספיק להם הפינוי, כעת הם גם מתמודדים עם איום רקטות ללא יכולת להרגיש ביטחון. לאנשים כאן אין כסף לבנות בעצמם בית או ממ"ד. שמו לנו צינורות בטון מחוץ לבית, אבל להגיע אליהם בלילה ב-20 או 30 שניות זה בלתי אפשרי".

 

הקראווילה, למי שלא מכיר, אינה יכולה למנוע חדירה של קסאם או גראד. "זה קרטון", אומר יעקב. "אפילו מהפיצוצים של כיפת ברזל כל הבית שלנו זז. אם ייפול פה קאסם או גראד הקרטונים האלו יתפרקו בשניות. מספיק שרקטה תיפול בכביש והיא תפרק 3-4 בתים. אבל כשיהיה לנו ממ"ד נוכל במרחק כמה צעדים להתמגן. יכול להיות שעכשיו נתניהו מפצה אותנו על שנים של הבטחות שלא מומשו, יש תחושה שמישהו מתייחס אלינו והילדים שלנו לא יחיו בחרדות. אף פעם לא מאוחר. טוב שהגיעו להחלטה כזו לפני שהייתה פגיעה בחיי אדם".

 

האחריות על הבנייה בידי הרשויות

על פי התוכנית שגובשה, מי שיהיה אחראי על בניית הממ"דים עד לטווח של 4.5 קילומטר מהגבול הן הרשויות המקומיות, שיקבלו לכך תקציב מהמדינה. מהרגע שכל התוכניות יאושרו, ידרשו עוד כשמונה חודשים עד להתחלת הבנייה. "אני מניחה שלתחושת הביטחון האישי תוספת של ממ"ד זה ללא ספק שיפור", אומרת שלומית ממבקיעים. "גם בתי הוותיקים לא ממוגנים, וחלקם כבר ממש ישנים. בתחושה האישית יש יתרון לבית שבנוי מבטון מאשר לבית שבנוי מקרטון".

 

 

הבית של רמי יעקב. בפחד תמידי (צילום: אבי רוקח ) (צילום: אבי רוקח )
הבית של רמי יעקב. בפחד תמידי(צילום: אבי רוקח )

 

לדברי שלומית, בית קבע הוא עדיין בגדר חלום, אבל ממ"ד הוא עוד צעד בדרך לשם. "המצב הכלכלי פה לא מזהיר ומלבד הביטחון, חדר ממוגן הוא ללא ספק שיפור שלא היינו יכולים להגיע אליו לבד", היא אומרת.

"עוד חדר כתוספת לקראווילה זה לא דבר של מה בכך. החלטה כמו שראש הממשלה קיבל מראה שמישהו חושב עלינו, אחרי כל כך הרבה זמן שאנחנו החצר האחורית של המדינה".

 

במועצה האזורית חוף אשקלון מדגישים כי תוספת המיגון לקראווילה לא שונה מזה של בית רגיל. ברוב המקרים מדובר בהוספת חדר חיצוני לבית, שמתחבר עם שרוול. ללא קשר לטכנולוגיה בה נבנה הבית, העלות ורמת המיגון זהות. במועצה מסבירים כי מי שירצה לבנות במקום את בית הקבע שלו יוכל לעשות זאת מבלי להרוס את הממ"ד, ולתכנן את הבית יחד איתו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קראווילות. בית מקרטון
צילום: אוהד צויגנברג
קסאם. חודר בקלות
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים