מאחורי פצצת האיחוד: ירידה של הליכוד בסקרים
תחזיות קודרות לגבי הישגיו בבחירות, לצד החשש מקאמבק של אולמרט, גרמו לנתניהו לפנות לאיחוד עם ליברמן. בגין ומרידור עודכנו במהלך, אך נתניהו לא התייעץ איתם. בסביבתו של יו"ר ישראל ביתנו התמוגגו: "זה המפץ הפוליטי של הימין, מהלך היסטורי". במרכז ובשמאל התלהבו פחות וקראו ליצור גוש חוסם
נתניהו נבהל מהסקרים - ואיחד כוחות עם ליברמן: מאחורי ההחלטה על איחוד רשימות הליכוד וישראל ביתנו בבחירות לכנסת ה-19 עומדת מגמה של ירידה בכוחה של מפלגת הליכוד בסקרים ל-24 עד 25 מנדטים. בכיר במפלגה אמר כי נתניהו חשש ש"ליברמן יברח אחרי הבחירות - ולכן החליט על איחוד מיידי".
בחירות 2013 - כל העדכונים בחדשות ynet
סקר שערך היועץ האסטרטגי ארתור פינקלשטיין, שעובד עם ישראל ביתנו, מצביע גם הוא על היחלשות של הליכוד. סקר של פינקלשטיין מעלה כי רשימה משותפת של אהוד אולמרט וציפי לבני, אם יחליטו להתמודד, תקבל כ-20 מנדטים.
ראש הממשלה קרא אמש לשרים בני בגין ודן מרידור מהליכוד ועדכן אותם על האיחוד עם ישראל ביתנו, אך לא התייעץ איתם לפני ההחלטה על המהלך. בגין ומרידור, שבעבר התנגדו לאפשרות של איחוד עם ליברמן, סירבו להגיב על ההסכם.
מקורביו של ליברמן בירכו על ההסכם. "זה משנה לחלוטין את המפה הפוליטית בישראל", אמר אחד מהם, "זה המפץ הפוליטי של הימין. עכשיו תהיה מפלגת שלטון גדולה אחד ועוד סיעה אחת או שתיים שיצטרפו לממשלה. מדובר במהלך היסטורי".
נתניהו עדכן את שר הפנים אלי ישי ואת יו"ר הכנסת ראובן ריבלין בנוגע לאיחוד. ריבלין אמר לנתניהו כי הוא "רואה בחיוב גיבוש של כוחות פוליטיים שיתרום ליציבות השלטון בטווח הארוך ויסייע בחיזוק המשילות בישראל". הוא העריך כי "השותפות של הליכוד וישראל ביתנו תפחית את הלחצים הפוליטיים שנגרמים עקב מספרן הרב של המפלגות הסקטוריאליות שהולך וגדל עם השנים".
מיכאל איתן נגד האיחוד
בינתיים, לא כולם בליכוד מוכנים לקבל את ההחלטה. השר מיכאל איתן קרא לכנס את ועידת הליכוד באופן מיידי בדרישה לדחות את האיחוד עם ישראל ביתנו. "ההסכם הזה, אם ייצא לפועל, יהיה הסכם חיסול של תנועת הליכוד ואיום על הדמוקרטיה הישראלית", אמר.
שר החינוך גדעון סער לעומת זאת יישר קו עם נתניהו ובירך על האיחוד עם ישראל ביתנו. "המהלך יחדד את הוויכוח במערכת הבחירות בין הימין לשמאל, אך מעבר לכך יש בו פוטנציאל לחיזוק משמעותי של היכולת למשול ולהתמודד עם האתגרים האדירים שבפני ישראל ולחולל שינויים משמעותיים לרבות בשיטת הממשל, במשילות ובשוויון בנטל", אמר.
במרכז ובשמאל התלהבו פחות מהפצצה הפוליטית שהטילו נתניהו וליברמן. "איחוד ביבי-ליברמן הוא הוכחה לפאניקה שאחזה בשני המנהיגים מפני המגמה הברורה של רצון העם להחליף את השלטון", אמר יו"ר סיעת העבודה, ח"כ יצחק הרצוג. "זו קואליציה קיצונית, אנטי חברתית ורעה לישראל המוכיחה את האמת-נתניהו מחושק בידי הקיצונים. העבודה היא האלטרנטיבה היחידה להחלפת השלטון הקיצוני הזה".
זהבה גלאון: "ממשלת ביברמן"
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה: "הפשיזם של הספסלים האחוריים
בליכוד נכנס כעת באיחוד עם ליברמן לקדמת הבמה. הליכוד הפך לאיום אסטרטגי על אופיה הדמוקרטי של ישראל, וכל מי שרוצה לשמור עליו חייב להתחייב כבר עכשיו שלא ייכנס ל'ממשלת ביברמן'. אני מתחייבת שמרצ לא תיכנס".
גורמים בקדימה גרסו כי "היום נתניהו הפסיד את הבחירות. הוא הפסיד את הגוש הימני, מבריח בוחרים של ימין רך לעברו של שאול מופז ומחייב את גוש המרכז להתאחד. המהלך הזה בסופו של דבר מחליש את הגוש הזה. בסיטואציה שנוצרה חייבת להיות מפלגת מרכז אחת. אם לתת פייט ראוי לנתניהו, הרלוונטיים מבחינת הניסיון הם אולמרט ומופז".
ח"כ נחמן שי (קדימה) קרא לשלי יחימוביץ', ציפי לבני, שאול מופז ויאיר לפיד לשלב ידיים ולהתאחד בדחיפות כדי להקים את מחנה המרכז-שמאל. "בעימות הבין-גושי המתרחש ובא אין מקום למפלגות קטנות המתחרות זו בזו ויש להציג אידיאולוגיה משותפת המושתתת על ערכים דמוקרטיים, חתירה לשלום וצדק חברתי", הסביר.