שתף קטע נבחר

 

בקרוב בגוש דן: כל התושבים יידרשו למיין אשפה

ישראל נותנת גז לטיפול ירוק באשפה: בחירייה יוקם בקרוב פרויקט המיחזור הגדול במדינה, הכולל מפעל שיקלוט 1,500 טון פסולת ביתית מדי יום ויפיק ממנה דלק. עם הפעלתו, צפויות הרשויות במרכז הארץ שישתמשו בשירותיו לדרוש מהציבור להפריד פסולת רטובה ויבשה בבית

לאחר שנים של מאבקים משפטיים - השלב הביצועי בהקמת מפעל המיחזור לפסולת ביתית הגדול במדינה יוצא לדרך. השבוע יתפרסם מכרז לביצוע עבודות הקמת מפעל הענק בפארק המיחזור חירייה, שעתיד לקלוט מדי יום כמחצית מכמות הפסולת שמיוצרת ב-25 הישובים המצויים בגוש דן וסביבתו.

 

 

המפעל, שעלות הקמתו עומדת על כ-300 מיליון שקל, ימיין ומפריד כ-1,500 טונות של פסולת ביתית ביום ויאפשר לייצר מאות טונות ביום של דלק ידידותי לסביבה בשם RDF. המכרז שיוצא לדרך הוא למעשה מכרז דו-שלבי: הראשון יתור אחר חברה שתבצע את עבודות החפירה והדיפון והשני אחר הגורם שיבצע את עבודות הבנייה במקום.   

 

הדמייה של מפעל המיחזור (צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה) (צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה)
הדמייה של מפעל המיחזור(צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה)

 

הליך הקמת המפעל החל לפני 6 שנים אך נתקע משך תקופה ארוכה, בעקבות התקשרות בלעדית של איגוד ערים דן לתברואה, תאגיד סטטוטורי שקם על ידי הרשויות המקומיות לטיפול באשפה, מול מפעל נשר, שהיה היחיד שהיה מסוגל לקלוט בזמנו את ה-RDF ולהשתמש בו כחומר בעירה במתקניו.  

 

בשנת 2010 הגישה חברה בשם "חן המקום" עתירה נגד ההתקשרות, בטענה שהאיגוד היה מחויב בפרסום מכרז. ההליך המשפטי הגיע אל בית המשפט העליון, שם אישר הרכב שופטים משולש הסדר לפיו יהיה צורך במכרז רק אם כמויות הפסולת שיועברו אל מפעל נשר, יעלו על 540 אלף טונות בשנה.  

 

לפני כחודשיים קיבל איגוד ערים דן את אישור ממשרד הפנים לפרויקט. באיגוד מספרים כי בכך למעשה נסללה הדרך להקמת מפעל המיחזור וכי בסוף השנה הבאה הוא יעמוד על תילו.

 

איך זה יעבוד?

עם הפעלתו הצפויה של המתקן, צפויות הרשויות במרכז הארץ שישתמשו בשירותיו לדרוש מהציבור להפריד פסולת רטובה ויבשה בביתם, זאת לאור דרישת המפעל לקבל את הפסולת כמופרדת.

 

התהליך יתחיל כבר בבתי התושבים של הרשויות, שיעבירו את הפסולת למפעל, באמצעות הפרדת הפסולת לרטובה וליבשה. הפסולת המופרדת תגיע למכונות מיון, שיבצעו הפרדה נוספת לסוגי הרכיבים השונים בין היתר, באמצעות קרני אינפרה אדום. הפסולת היבשה כמו עץ, פלסטיק, טקסטיל, קרטון ונייר יועברו להפקת ה-RDF, שיספק כ-15% מהצריכה האנרגטית של מפעל נשר ברמלה. מהפסולת הרטובה יופק קומפוסט וכן יוצאו חומרים שאותם ניתן יהיה למחזר.

 

אתר חיריה שימש משך שנים רבות כאתר קליטת הפסולת המאכזי של גוש דן, עד שנסגר ב-1998. מאז משוקם המקום כריאה ירוקה, כחלק מפארק אריאל שרון. כיום פועל כחלקו תחנת מעבר לקליטת הפסולת מכל גוש דן ושינועה לאתרי הטמנה בדרום. בנוסף פועלים במקום פארק מיחזור המטפל בפסולת בניין וגזם, וכן מרכז מבקרים.

 

הדמייה של המפעל (צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה) (צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה)
הדמייה של המפעל(צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה)

 

"אור בקצה המנהרה"

"אחרי שש שנים, אני רואה את האור בקצה המנהרה", אמר עו"ד דורון ספיר, יו"ר פארק המחזור חירייה, המשמש גם כמ"מ וסגן ראש העיר ת"א יפו. "מדובר בפרויקט הסביבתי הגדול ביותר שאושר בישראל עד כה ואחד הגדולים בעולם".

 

לדבריו, הפרויקט עתיד לחסוך לרשויות כסף משום שהוצאות הטיפול בשינוע הפסולת והטמנתה בקרקע רק הולכים וגדלים. כיום עיקר הפסולת משונעת לאתרי הטמנה בדרום, בעיקר לאפעה ולגני הדס, כאשר עלות הטיפול בטון אשפה עולה כ-40 אירו לרשות מקומית.  

 

עד 2015 עתיד הסכום הזה לטפס ל-90 אירו לטון. לשם השוואה - לפני כ-15 שנה, כעוד לא התבצעה הטמנה והזבל נערם לגובה בחירייה - עלות הטיפול עמדה על כ-6 דולרים לטון אשפה. עם זאת, הסכום שנקבע נחשב עדיין נמוך בהשוואה למדינות אחרות במערב.

 

"חשוב לזכור שמיחזור עולה כסף", אומר ספיר. "באירופה משלמים בין 100 ל-150 אירו למיחזור טון אשפה, ולעיתים אפילו 200 אירו. כאן מדובר בחיסכון והתחייבות ל-25 שנים, שבהן לא יעלה מחזור טון אשפה לרשויות יותר ממה שהן משלמות כיום".

 

הדמייה של המפעל (צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה) (צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה)
הדמייה של המפעל(צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה)

 

לא שכחו את הפסולת הרטובה

לא רק באיגוד ערים נותנים גז לטיפול ירוק באשפה - אם בחירייה יפיקו אנרגיה מפסולת מוצקה, לא רחוק משם יפיקו חשמל גם מהפסולת הרטובה - אתמול (א'), הוציא המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר מכרז להקמת מתקן למיחזור פסולת אורגנית במרכז הארץ. 

 

מדובר במתקן שעתיד לטפל מדי יום ב-1,000 טון אשפה אורגנית כמו שאריות מזון, בשיטת עיכול אנאירובי. שיטה זו כוללת תאים סגורים ואטומים שבהם מתפרקת הפסולת באמצעות חיידקים, בתנאים נעדרי חמצן. המתקן  צפוי להתחיל לפעול בשנת 2016 ומהתוצרים יופקו חשמל "נקי" ודשן. המתקן יקום בשיטת BOT, כלומר הקמת המתקן עבור המדינה תהיה על ידי חברה פרטית שבתמורה תפעיל את המקום ותקצור רווחים במשך שנות פעילות רבות אחרי הקמתו. 

 

מיחזור הפסולת בהיקפים נרחבים כאלה עתיד להפחית את ההטמנה בקרקע וכך גם את הזיהום שנגרם כתוצאה מהתפרקות הפסולת ושחרור חומרים רעילים. במשרד להגנת הסביבה מוסיפים, כי המפעל עתיד להציב את ישראל  בשורה אחת עם המדינות המתקדמות ביותר בעולם בתחום המיחזור.

 

"ישראל מתקדמת במהירות לסטנדרט המיחזור של המדינות המפותחות", אמר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. "בכל העולם כבר מבינים שזו הכלכלה החדשה – הופכים את האשפה למשאב, יוצרים מקומות עבודה חדשים ומפיקים אנרגיה מבלי לפגוע בסביבה ומפחיתים את התלות בנפט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה
הדמייה של המפעל
צילום: באדיבות איגוד ערים דן לתברואה
מומלצים