שרים בליכוד נגד האיחוד; נתניהו יתערב ברשימה
ערב ההצבעה בוועידת המפלגה, כמחצית מהשרים מתנגדים להסכם עם ליברמן, בכירים דורשים לכפות הצבעה חשאית בניגוד לעמדת נתניהו. מרידור: הסכם רע, זה כבר לא הליכוד. לראש הממשלה תהיה אפשרות ל"תיקונים" אחרי הפריימריז
בחירות 2013 - כל הדיווחים בחדשות ynet
במהלך המגעים ביניהם החליטו יו"ר הליכוד נתניהו ויו"ר ישראל ביתנו ליברמן לאפשר לעצמם לבצע "שינויים" ו"תיקונים" ברשימה המשותפת, שמטרתם להציג את הנבחרת הטובה ביותר - לפחות לפי ראות עיניהם. הפריימריז בליכוד ייערכו ב־25 בנובמבר, ולאחר שתיקבע הרשימה ידאג ראש הממשלה ל"מקצה שיפורים" שבאמצעותו יוכל להכניס מועמד אחד או שניים על פי בחירתו האישית, על מכסת המקומות של ישראל ביתנו - בתנאי שהמינוי יהיה על דעתו של ליברמן.
המשמעות הלכה למעשה היא שאם אחד מהמועמדים שיו"ר הליכוד רוצה בהצלחתם לא יזכה במקום ריאלי ברשימה, הוא יוכל לשפר את מצבו בעזרת המקומות הגבוהים השמורים לחברי מפלגתו של ליברמן.
"נתניהו למעשה יוכל להכניס מועמדים מטעמו לרשימה בלי פריימריז ובלי ועדה מסדרת", הסביר אחד ממקורביו של נתניהו בליכוד. "במשך ארבע שנים הוא ניסה לקבל אופציה להכניס ברשימה שריונים, אבל הליכוד לא נתן לו. בסוף הוא קיבל שריונים מליברמן".
גורם נוסף בליכוד סיפר כי נתניהו מתכוון לפרסם "רשימת מומלצים" של מועמדיו בפריימריז של הליכוד, ואם אלו לא ייבחרו ב־25 בנובמבר - הם ייכנסו לרשימה לאחר מכן.
"נכנסים עם 42 מנדטים, לא יודעים עם כמה נצא"
הכרזתו של נתניהו על האיחוד עם ליברמן וישראל ביתנו עוררה סערה בכל שכבות הליכוד, ורשימה ארוכה של שרים בכירים, חברי כנסת ופעילי שטח הביעו את חששם כי המהלך יפגע במפלגה.
מחר תתכנס ועידת הליכוד בגני התערוכה בתל־אביב, וחברי המפלגה יידרשו להצביע על אישור הסכם האיחוד. לנוכח ההתנגדות הגואה במפלגה נגד ההסכם נפתחה בסוף השבוע חזית מתוחה בין שני מחנות במפלגה: אלו התומכים בהצבעה גלויה ואלו התומכים בהצבעה חשאית. ראש הממשלה מעוניין בהצבעה גלויה, שלפי ההערכה תגרום לרבים לתמוך בהסכם בניגוד לעמדתם. "נתניהו יודע שמי שמתנגד להסכם", אמר בכיר בליכוד, "לא יעז לחשוף את עצמו בפומבי".
מנגד, אוספים השר מיכאל איתן ושרים נוספים חתימות של חברי מרכז בדרישה לקיים הצבעה חשאית. איתן מתנגד לאיחוד בין המפלגות וכמו כן טוען כי עצם ההצבעה על האחדות בטרם הוצג הסכם למצביעים היא מהלך פוליטי פסול. "אני לא חושב שאפשר להצביע על הסכם בלי הסכם", אמר איתן. "מה רוצים מחברי הליכוד - שהם יחתמו על הסכם בלי שהם יודעים מה כתוב שם?"
לאור זאת נערך מנכ"ל הליכוד גדי אריאלי לקיים מחר את הוועידה בשני אולמות שונים - אחד להצבעה גלויה, ואחד נוסף למקרה שיהיה צורך בהצבעה חשאית שבה ישתתפו 3,700 חברי ועידת הליכוד.
הוויכוח על אופי ההצבעה הוא ביטוי להתנגדות העזה במפלגה להסכם: ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" נודע כי מחצית משרי הליכוד מתנגדים לאחדות עם ישראל ביתנו או לכל הפחות מתלבטים ביחס להסכם שגובש. "נתניהו חשב על עצמו ולא על הליכוד", אמר בכיר במפלגה, שטען כי ההסכם פוגע באינטרס של הליכוד. "הוא רצה לשריין לעצמו את ראשות הממשלה בבחירות הקרובות, גם אם הוא צריך לשלם מס גבוה לליברמן. אנחנו נכנסים לשותפות עם 42 מנדטים אבל אנחנו לא יודעים כמה מנדטים נקבל בסוף - החשש הוא שתהיה זליגה של מנדטים לגוש המרכז־שמאל".
מי שהתבטא בנחרצות נגד האחדות הוא סגן ראש הממשלה והשר לענייני מודיעין דן מרידור, שאף שוקל בעקבות המהלך את המשך דרכו הפוליטית. "הסכם האיחוד הוא הסכם רע לליכוד", הוא אמר, "זאת כבר לא תנועת הליכוד". מלשכתו של מרידור הכחישו את הדברים המיוחסים לו ואמרו ש"מדובר בספקולציות".
במקביל הביעו הפעילים חשש כבד מהאפשרות שהרשימה המאוחדת תזכה לפחות מ־42 מנדטים - סכום המנדטים הנוכחי שיש לליכוד ולישראל ביתנו. "צריך לבדוק לאן זולגים המנדטים", אמר אתמול דוד ביטן, פעיל מרכזי מראשון־לציון, שסיפר כי כמה פעילים טענו בפניו שלא יצביעו לרשימה משותפת עם ליברמן. "אם הולכים על איחוד ובסוף רק מאבדים מנדטים, אז מה יוצא לנו מזה? אנחנו עוד עלולים לאבד את השלטון. גם בוחרי הליכוד לא מתלהבים מהאיחוד הזה".
ממלא מקום ראש עיריית תל־אביב, ארנון גלעדי, חבר הליכוד, טען גם הוא כי המצביעים צפויים למחות. "אם הסקרים יראו לנו ששתי הרשימות מקזזות זו את זו במספר המנדטים", טען, "השטח לא יישב בשקט".
"איווט יבלע את הליכוד"
בתגובה להסכם האיחוד, ולקראת אישורו בוועידה, הודיעו כמה פעילים מרכזיים בליכוד על כנסים מיוחדים שבהם ידונו על עמדותיהם בהצבעה. "אנחנו לא מעכלים עדיין מה קורה", סיפר שלמה פורטל, פעיל מאשדוד. "אף אחד לא מבין - יכול להיות טוב, יכול להיות רע. אנחנו באמת לא יודעים מה יש בהסכם הזה".
אורי פרג', פעיל המפלגה מפתח־תקווה, קרא לקיים הצבעה חשאית על ההסכם. "חלק מהמועמדים חוששים שהם יידרדרו ברשימה לכנסת", אמר פרג'. "אנחנו המומים, לא יודעים מי נגד מי, זה לא נשמע טוב. אין סקרים, לא יודעים מה ההסכם ומי בסוף ישתלט על מי". פעיל מרכזי אחר התנסח בצורה ברורה אף יותר, כשהסביר את חששותיהם: "בסוף איווט יבלע את הליכוד".
ראש הממשלה, מנגד, דאג לשלוח לאמצעי התקשורת בסוף השבוע שרים שהביעו את תמיכתם בהסכם - אך מאחורי הקלעים הוא מודע למצב הסבוך שעמו הוא מתמודד.
לכן פתח אתמול נתניהו בבליץ של טלפונים לפעילים מרכזיים בליכוד ולראשי רשויות, במטרה לרכך את ההתנגדות בשטח לאיחוד שתי הרשימות. "בואו להצביע", אמר ראש הממשלה לפעילים.
אחד מבכירי הליכוד טען כי ההתנגדות הגוברת להסכם עשויה להביך את נתניהו בוועידת הליכוד, וגם בשל כך כלל לא בטוח עדיין שהוא ישתתף באירוע. גורמים במפלגה סיפרו כי נתניהו טרם אישר את הגעתו, אולם מקורביו טענו מנגד שהאירוע מעודכן בלוח הזמנים שלו.