לא מה שחשבתם: לא משמין לאכול לפני שינה
רבים מאמינים כי אכילה לפני השינה לא בריאה ועלולה להזיק גם למשקל וגם לבריאות. דיאטנית עושה סדר ומסבירה מתי כדאי לאכול, האם אכילה לילית יכולה באמת להזיק ומה הקשר שלה לדיאטה שלכם
לאכול או לא לאכול לפני השינה? כולנו מכירים את הסברה שלא בריא לאכול לפני השינה, אבל האם זה אכן כך? האם אנשים בריאים לא יכולים, בעצם, לאכול בכל זמן שירצו? דיאטנית מפריכה ארבעה מיתוסים נפוצים ומסבירה מה צריך לעשות.
עוד על דיאטה ואכילה לילית:
- איך משפיע המזון שאתם אוכלים על איכות השינה שלכם
1. מה שאוכלים לפני השינה הופך לשומן
לא נכון. במצב שינה או במצב של ערנות מתרחש אותו תהליך בדיוק. אנחנו אוכלים ארוחה, המזון מתפרק במערכת העיכול ונספג לגוף. מה שנדרש לאספקה מיידית עובר לחלקי הגוף הדורשים אנרגיה, ומה שנשאר הן קלוריות שאכלנו בעודף ואין לגוף צורך מיידי בהן. הן מובלות לאגירה, בדרך כלל ברקמת השומן.
כך שבעצם זה לא משנה, אם אכלנו לפני השינה או בצהריים, השאלה היא כמה אכלנו. אם סך הצריכה הקלורית שלנו הגיעה לאותה כמות קלוריות ששרפנו היום, זה לא משנה אם נאכל בשש בערב או בחצות. אבל אם נאכל יותר קלוריות מהכמות ששרפנו אנחנו נשמין. וזה לא משנה אם אכלנו את הכמות העודפת בבוקר, בצהריים או בערב.
2. אכילה לפני השינה יכולה לגרום להשמנה
לא נכון. מחקרים רבים הראו כי רוב האכילה הרגשית ואכילת הפיצוי מתרחשות בעיקר בערב. כלומר שבערב יש לנו סיכוי גדול יותר לעבור את מכסת הקלוריות שהצבנו לנו. אם בערב מנשנשים מול הטלוויזיה מבלי לשים לב לכמויות, אוכלים מאכלים שאנחנו מרשים לעצמינו כי "היה יום מפרך" - זה, כמובן, יביא להשמנה.
אם אנחנו שומרים על תפריט בריא ומסודר במהלך היום ובערב שוכחים את המסגרת שקבענו לעצמנו ואוכלים מעבר לכמות הרצויה - נשמין. בשורה התחתונה: יכול להיות שהמזון שאנחנו בוחרים לאכול לפני השינה הוא המזון שגורם לנו לעבור את מכסת הקלוריות ועל ידי כך לצבור שומן, אך אין להסיק מכך שכל מה שאוכלים לפני השינה הופך ישירות לשומן.
3. בשינה אין הוצאת אנרגיה, לכן לא כדאי לאכול לפני
לא נכון. כשאנחנו הולכים לישון, הגוף אמנם מפחית את פעולתו, השרירים זזים מעט אבל הגוף עדיין צורך אנרגיה! הגוף מוריד את הדרישה האנרגטית בשינה אך לא מוריד אותן לאפס. יש איברים בגופינו שלעולם לא ישנים כמו הריאות, המח והלב ובמהלך השינה הם צורכים אנרגיה לא מעטה.
4. מומלץ לאכול לפני השינה
נכון. אכן, מומלץ לאכול לפני השינה. בגלל שבזמן השינה אנחנו רק מבזבזים אנרגיה מבלי להכניס אנרגיה חדשה במשך שעות רבות, אם לא נאכל גם לפני השינה הגוף שלנו ייכנס למצב של חסר: כשלא תהיה אנרגיה זמינה, כלומר אנרגיה ממזון שאכלנו לא מזמן, הגוף יאלץ לפנות למאגרים.
במצב כזה הגוף 'יזכור' שהמאגרים מתחילים להתבזבז, ובפעם הבאה שנאכל הגוף ישאף למלא את המאגרים בחזרה, וישר יאחסן את המזון שאכלנו כשומן. כדי להימנע ממצב זה כדאי לאכול ארוחת לילה קטנה לפני השינה שתפקידה יהיה לספק אנרגיה לגוף לשעות הראשונות של השינה.
מה כדאי לאכול לפני השינה?
כד לספק אנרגיה לכמה שיותר זמן, מומלץ לשלב דגנים מלאים בארוחת הלילה. הדגנים המלאים מתעכלים לאט במערכת העיכול של האדם וכך הגוף מקבל את הקלוריות שהוא צריך בקצב איטי יותר, ולא בבת אחת. עם הדגנים מומלץ לשלב מנה של חלבון דל שומן.
החלבון מורכב מחומצות אמינו, אותן הגוף דורש לאחר שימוש מוגבר בשרירים, לייצור הורמונים, לתהליכים במח ולבנייה. במצב שינה הגוף 'מרשה לעצמו' להתפנות לבנייה מחודשת של הגוף וזאת על ידי שימוש באבני בניין חלבוניות. לכן מומלץ לספק לגוף חלבון לשעות הלילה. חלבון יכול להיות מוצר חלבי למשל.
דוגמאות לארוחות לילה מומלצות: פרוסת לחם מחיטה מלאה עם גבינה, יוגורט בתוספת גרנולה או קורנפלקס מועשר בסיבים עם חלב. ושיהיה לכולנו לילה טוב!
הכותבת היא דיאטנית קלינית, מועדון הולמס פלייס
, הרצליה