מייק בורשטיין חלה בסרטן הערמונית: 'די להתבייש'
שלוש שנים אחרי שאשתו נפטרה מסרטן השחלות גילה השחקן מייק בורשטיין שהוא חולה בסרטן הערמונית. מאז החליט להפוך ל"שגריר" המחלה: "הגיע הזמן להפסיק להתבייש. שלחתי את בני לבדיקה - והצלתי את חייו", הוא אומר ב"ידיעות אחרונות"
אחרי שחלה בסרטן הערמונית , הפציר השחקן-זמר מייק בורשטיין בבנו הבכור פיטר שיילך גם הוא להיבדק. "בהתחלה הוא לא נורא התלהב. הוא היה אז בסך הכל צעיר בן ,40 וכמו שאומרים הרופאים, המחלה הזו תוקפת בדרך כלל גברים מבוגרים יותר.
"גם לא היו לו שום תסמינים חשודים למחלה. אבל בזכות הנדנוד שלי הוא השתכנע בסופו של דבר, נבדק ואז נמצא שכבר 60% מבלוטת הערמונית שלו נגועים בסרטן.
"אני לא רוצה אפילו לדמיין מה היה קורה ואיפה הוא היה היום אם הוא לא היה נבדק," אומר בורשטיין בעיניים לחות. "אני מאושר שלא רק חיי ניצלו מהמחלה הזו, אלא שגם הצלתי את החיים של הבן שלי."
קראו עוד על סרטן הערמונית:
- מחלוקת רופאים: האם חובה לטפל בסרטן ערמונית?
מאז שהחלים החליט בורשטיין להירתם למשימה לא פשוטה: להוציא את סרטן הערמונית מארון הבושה הישראלי. "בארצות הברית יש לובי פעיל למחלה. השחקנים סידני פואטייה, ג'רי לואיס, גנרל שוורצקופף ומפורסמים אחרים מדברים בגלוי על המחלה שלהם ומעודדים גברים ללכת להיבדק.
"רק בישראל, אני לא יודע למה, המחלה הזו היא עדיין משהו שמתביישים בו ומסתירים אותו, ולדעתי זה עלול לעלות בחיים. תראו איזו חשיפה נהדרת עשו לסרטן השד, שהפך למדובר כל כך, ובזכות זה הצילו חיים של מיליוני נשים ברחבי העולם.
"אחרי שאצל האם מתגלה המחלה מיד היא שולחת את בנותיה ואת אחיותיה לבדיקה והגילוי המוקדם מציל את חייהן. אז למה זה לא קורה כשאבא לוקה במחלה שהשכיחות שלה מקבילה לזו של סרטן השד? למה אחיו ובניו לא הולכים מיד להיבדק"?
בדיקות כלליות ביום ההולדת
עד שחלה חי בורשטיין (67) חיים של אמן נודד. הוא נולד בניו-יורק לזוג שחקני תיאטרון יידיש והחל להופיע על הבימה כבר בגיל שלוש. המשפחה נדדה בין ישראל, ארגנטינה, ארצות הברית וארצות נוספות. את התהילה שהפכה אותו לכוכב קנה בורשטיין בשנת 1966 בסרט "שני קונילמל." כעבור שנה זכה במקום הראשון בפסטיבל הזמר עם השיר "מי יודע כמה."
"פיתחתי לאורך השנים קריירה בינלאומית מגוונת ומספקת מאוד," הוא אומר. "הופעתי גם בסדרות טלוויזיה נחשבות והנחיתי בהולנד תוכניות בידור ואירוח. כל זמן שאני פעיל, ואני מאוד פעיל ועסוק, אין לי טענות. רק שאני, בניי ומשפחתי נהיה בריאים."
סרטן הערמונית התגלה בגופו ביום הולדתו ה.53- "כשמלאו לי 40 החלטתי שבכל שנה אתן לעצמי ביום ההולדת שלי את המתנה החשובה ביותר: בדיקות כלליות. במשך 13 שנים גיליון הבדיקות היה תקין, עד שפעם אחת עלה מבדיקת דם שערכי ה- PSA- חלבון הערמונית - גבוהים מהרגיל. עברתי מיד ביופסיה, אבל בתוצאה שלה לא עלתה נוכחות של תאים סרטניים.
"למזלי, הרופא לא הסתפק בזה וממש דרש שאחזור על הביופסיה כעבור שלושה חודשים. אז כבר נמצאו תאים סרטניים ראשונים. ישבתי, עם ארוסתי ציונה, קפוא מול הרופא, ויחד התלבטנו באיזה טיפול לבחור. בסופו של דבר, שמעתי להמלצה שלו לעבור כריתת ערמונית נרחבת." חרקתי שיניים והגעתי לחזרות.
מחלת הסרטן תקפה את בורשטיין שלוש שנים אחרי שאשתו הראשונה ואם בניו, פיטר (43) ואדם ,(40) נפטרה מסרטן השחלות. "בגלל רשלנות רפואית התגלתה המחלה אצלה מאוחר מדי, כשהתאים הסרטניים כבר התפזרו בגופה. מרגע הגילוי הקציבו לה הרופאים עד ארבעה חודשי חיים, אבל היא נאבקה וחיה ארבע שנים קשות ורצופות סבל נוראי.
"אהבתי אותה מאוד ועשיתי בשבילה הכל. הבאתי אותה לטובי הרופאים בעולם, ובכל זאת הייתי חסר אונים מול המחלה הקשה שלה. טיפלתי בה במסירות ומכל הלב," הוא מספר. "לא נגעלתי מכלום, גם לא מהחלפת תחבושות ומניקוי פצעים. כל כך רציתי שהיא תחיה."
אחרי מותה עבר בורשטיין תקופת אבל קשה, שממנה השתקם כשהכיר את ציונה. "כשאמרו לי שחליתי, בתוך שנייה הציפו אותי הזיכרונות מהמראות הקשים ומהסבל שאשתי ז"ל עברה. הייתי מבוהל לגמרי. פחדתי פחד מוות ולא ידעתי איך לפרק את הפצצה הזו שנפלה עליי.
"זה לא היה פשוט. אחרי הכריתה עברתי תהליך החלמה כואב, אבל באותה תקופה הייתי בדיוק לפני חזרות לתפקיד ראשי במחזמר גדול, וכל כך רציתי את התפקיד שפחדתי שאם אספר על המחלה ועל הניתוח, ייתנו אותו לשחקן אחר. אז חרקתי שיניים והגעתי לכל חזרה".
יצירתיות במיטה
גם השיקום המיני היה, לדבריו, מדורג. עוד לפני שנותח הפקיד בורשטיין זרע בבנק הזרע, למקרה שירצה עוד ילדים אחרי נישואיו. הוא גם נותח בגישה שמשמרת את עצבי הזקפה.
"זה לא שאתה מבריא ותוך חודש אתה אריה במיטה. ממש לא," הוא מגלה. "ההתאוששות המינית נמשכת חודשים רבים, אבל למזלי התברכתי בדמיון וביצירתיות שאיפשרו לי לקיים חיי מין. כך למדתי שאולי מה שחשוב ביותר זה שיש לצידי אישה תומכת ומפרגנת, שלא תיסכלה אותי אלא חיזקה ועודדה אותי, ולא הייתה מתוסכלת בעצמה מאין-האונות הזמנית שלי."
"גילוי המחלה של מייק נפל עלינו בתקופת אושר גדול בחיים המשותפים שלנו," מספרת ציונה, אשתו. "היינו בדיוק מאורסים טריים, עם אהבה ענקית ותוכניות לעתיד, ופתאום, מגבר בריא, חזק ותומך - עבר מייק להגדרה של 'חולה סרטן.' אפילו לשנייה לא עלה לי בראש לעזוב אותו, להפך. רציתי להיות שם בשבילו, בשביל הגבר שאני כל כך אוהבת.
"ולכן, בפעמים שהוא נחלש מבחינה נפשית וקצת נשבר, שידרתי לו אופטימיות, חיזקתי אותו, אמרתי לו שאני אוהבת אותו ומה שלא פחות חשוב - לא הלחצתי אותו במיטה. שמחתי ממה שהצלחנו ועודדתי אותו שעם הזמן הכל יחזור לקדמותו, וכך באמת קרה. אני בכלל חושבת שתפקיד הנשים של חולי סרטן הערמונית לא נופל מזה של הרופא. הן הקיר התומך."
הבנים חייבים להיבדק
"מיד אחרי שנותחתי הזמין אותי הרופא לחדר שלו ואמר בלשון ברורה שהוא מטיל עליי את האחריות לשלוח כל אחד מהבנים שלי, כשיגיע לגיל ,40 לבדיקת אורולוג. לפני שלוש שנים, כשמלאו לבכור, פיטר, 40 והוא היה אז כבר נשוי עם ילדה מקסימה, הפניתי אותו לרופא, המחלה התגלתה, הוא נותח והחלים."
גם הבן, כאביו לפניו, הפקיד לפני הניתוח זרע בבנק הזרע שממנו נולדו שני ילדיו הנוספים. "החודש ימלאו לאדם ,40 וגם הוא ייבדק. אין אפס. אם זה מציל חיים, זה מחויב המציאות," אומר בורשטיין.
"האם הגבר הישראלי שחלה בסרטן הערמונית, ובחלק לא קטן של המקרים מסתיר עדיין את המחלה שלו אפילו מבני משפחתו, חושב בכלל על זה שהוא מסכן את חייהם? במקום שילחץ על הזכרים במשפחתו שימהרו להיבדק ולהינצל, הוא בכלל לא חושב עליהם.
"אז לכל אותם גברים מאצ'ואיסטים אני אומר: תסתכלו עליי, אני השגריר של המחלה הזו שאתם כל כך מתביישים בה. גם אני ובני חלינו בסרטן הערמונית, טופלנו בזמן, וניצלנו. ואם זה נורא חשוב לכם, אז גילוי נאות: גם נשארנו גברים עם זקפה."
שלוש בשורות חיוביות
סרטן הערמונית נפוץ בגברים מעל גיל .50 בעבר זוהו סימנים מחשידים למחלה כמו צורך תכוף וקשיים בהטלת שתן, זרם חלש ומקוטע, כאב או צריבה, דם בנוזל הזרע וירידה חדה בתפקוד המיני. אבל בשנים האחרונות נמצאה הרשימה הזו כבעלת פוטנציאל נמוך לניבוי המחלה.
גם בדיקת הPSA- כבר לא נחשבת ליעילה בגילוי הסרטן. הבדיקה מגלה את חלבון הPSA- המיוצר בערמונית, אבל במהלך השנים נמצא שרמה מוגברת שלו בדם אינה ייחודית למחלת הסרטן ולמעלה ממחצית הגברים שאצלם נמצאת רמת חלבון גבוהה, לא מאובחנים בסופו של דבר כסובלים מגידול בערמונית.
"למרות מגבלותיה, הבדיקה הזו עדיין משמשת כמנבא מסוים, אך בשום אופן לא יחיד, למחלה," אומר פרופ' יעקב רמון, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי שיבא. "ביצוע אולטרסאונד רקטלי וניסיונו של הרופא הם הדרכים היעילות, ולמעשה האולטימטיביות, לזיהוי חשד מוקדם למחלה."
לדבריו, לסרטן הערמונית אין מאפיינים. "גורמי הסיכון ללקות במחלה הם גיל וקשר משפחתי. סוג אחד מכלל סרטני הערמונית הוא גנטי," הוא אומר.
הטיפול במחלה מגוון ומותנה בסוג הגידול ובקבוצת הסיכון. "כשהמחלה מאוד ראשונית הטיפול הוא לא פעם מעקב רופא בלבד. כשהמחלה גרורתית יישקל ניתוח כריתה או טיפול בקרינה ובכימותרפיה." לדברי פרופ' רמון, לרפואה יש כיום שלוש בשורות חיוביות: "יכולת גילוי מוקדם, שמאריכה את תוחלת החיים הצפויה ל15- שנים; שיפור של הטכניקה הניתוחית, שבחלקה נעשית באמצעות רובוט - במנותחים צעירים יחסית, בגילי ,50 נשמרת הזקפה ב80% מהמקרים, וב20%- מהמקרים אחרי גיל ;70 והשימוש בתרופה זייטיגה, של חברת יאנסן, שנועדה לחולים במחלה גרורתית ונמצאה בעלת יעילות גבוהה ביותר להארכת חיים".
הידעתם?
- סרטן הערמונית הוא השלישי בשכיחותו כגורם תמותה בגברים בישראל,
אחרי סרטן הריאה והמעי הגס.
- אחד מכל תשעה גברים נמצא בסיכון ללקות בסרטן הערמונית.
- כיום חיים בישראל למעלה מ22- אלף גברים שחלו בעבר בסרטן הערמונית.
- קיימת מגמת עלייה בשיעור ההישרדות ומגמת ירידה בשיעורי התמותה מהמחלה.
- בשנת 2009 אובחנו 2,513 חולים חדשים ו401- נפטרו מהמחלה.
את הנתונים פרסמו משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן לרגל יום המודעות לסרטן הערמונית.