שתף קטע נבחר

 

הניצחון של סרן ח': בוטלו פיטוריה של קצינה הרה

הקצינה טענה כי אם תפוטר תתקשה כאמא לשתי פעוטות למצוא עבודה חדשה, אך באכ"א טענו כי לפיטורים אין קשר להיותה בהריון: "בגלל מניעים ארגוניים". ועדה ביטלה את פיטוריה

סרן ח' הצליחה להביך את המערכת הביטחונית: שנתיים לאחר שהכנסת קבעה כי החוק שלפיו איסור פיטורי נשים הרות במשק יחול גם על נשים בקבע, נרשם באחרונה אחד הניצחונות הראשונים במאבק. ועדה קבעה כי פיטוריה של קצינה שמשרתת בתפקיד רגיש בחטיבת המבצעים שבאגף המבצעים - בטלים.

 

בחירות 2013 - דיווחים נוספים ב-ynet

 

הקצינה, כבת 30, הייתה בשנה האחרונה בהריון שני, ובשלב מתקדם של הריונה התכנסה ועדה בראשות ראש מטה כוח אדם בצה"ל כדי לדון בהדחתה מהצבא, מ"טעמים ארגוניים ופרוצדורליים". במהלך דיוני הוועדה אוזכר כי בעבר, בהריון הראשון של הקצינה, הוחלט בסופו של דבר שלא להדיחה, ולאפשר לה להמשיך בקריירה הצבאית שלה.

 

אלא שבהריון השני שוב עלה על הפרק ניסיון לפטרה, והפעם היא ניצלה את התיקון לחוק נגד ההחלטה, שנדונה בהמשך בוועדה מיוחדת של משרד הביטחון. מדובר בוועדה שמשמשת במקרים חריגים מעין זה כסוג של "בית דין לעבודה", מפני שאנשי הקבע בצה"ל אינם יכולים לפי חוק להתאגד ולמחות בפני ערכאות נגד תנאי העסקתם, אם אלו הופרו. הוועדה פסקה בסוף החודש שעבר כי פיטוריה של סרן ח' בטלים, וכי היא יכולה להמשיך בשירותה הצבאי לאחר שתשוב מחופשת הלידה.

 

הקצינה טענה כי אם תפוטר, כאם לשתי פעוטות, היא תתקשה למצוא עבודה חדשה, ואילו גורמי אכ"א טענו כי לפיטורים אין קשר לעצם היותה בהריון, וכי הדבר נובע מ"מניעים ארגוניים לאחר שהקצינה לא התקבלה לקבע מובהק (שלב מתקדם בשירות הקבע, שניתן במשורה ומעניק זכויות סוציאליות רחבות יותר למשרת, י"ז)".

 

עוד טענו אנשי אכ"א כי הקצינה אכן הייתה טובה, כפי שהציגה בחוות הדעת המצוינות שניתנו עליה על-ידי מפקדיה, אך "לא בלטה לחיוב". עוד נטען בוועדה הצבאית שרצתה לפטרה, שבה ישבה גם נציגת יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, כי הקצינה לא שירתה במסלול "ליבה" שמאפשר את המעבר לקבע מובהק, וכי בעבר התקבלה כאמור בקשתה לבטל את שחרורה, וכי היא בשנתה התשיעית לקבע, לאחר ששירותה הוארך בעבר מעבר לשבע שנות הקבע הראשוני. גורם במשרד הביטחון מסר כי "הבקשה לפיטורי הקצינה לא אושרה בהתאם לחוק".

 

סרן ח' מסרה למקורביה לאחר ההחלטה: "אני מקווה שצה"ל יחדל מהניסיונות להביא להפסקת שירותי, וייתן לי הזדמנות הוגנת להתמודד על תפקידים בהתאם לניסיוני וכישוריי".

 

עו"ד שלמה ציפורי שייצג את הקצינה, אמר כי מדובר בהחלטה תקדימית וחשובה. "ראוי שבצה"ל יפנימו אותה ואת השינוי החקיקתי שחל, ויימנעו בעתיד מפיטורי נשות קבע בהריון". ציפורי הסביר כי גישת צה"ל שבאה לידי ביטוי בעניינה של סרן ח', "פוגעת בזכויותיהן ובמעמדן של נשים המשרתות בצבא ואף עלולה לגרום לכך שנשים אלה יימנעו מלהרות, כדי לא לסכן את המשך שירותן בצה"ל, או שקצינות טובות ואיכותיות ייאלצו להתפטר כדי ללדת את ילדיהן כאזרחיות".

 

יוזמת התיקון לחוק, ח"כ מירי רגב (הליכוד) אמרה כי "אני שמחה שהחקיקה הוכיחה עצמה כנכונה. לצערי בצבא מצאו שיטה להדיח נשים במקומות שבהם לא רצו שישרתו יותר. חבל שבעבר נשים פוטרו רק כי רצו לממש את יכולתן להיות אימא. כיום אישה יכולה להיות קצינה בכירה וגם אימא".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "תהליכי סיום שירותה של הקצינה התבצעו לאור שיקולים מקצועיים בלבד וללא קשר לכניסתה להריון. הנושא עלה לבחינת משרד הביטחון כמקובל. בהתאם להחלטה שלא לאשר את סוף שירותה בצה"ל, הוארך שירותה של הקצינה בשנה נוספת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ויזואל פוטוס
עו"ד שלמה ציפורי
מומלצים