מיאנמר: הבתים הוצתו, רבבות מוסלמים נעקרו
האו"ם מעריך כי יותר מ-22 אלף בני אדם הצטרפו למעגל הפליטים במיאנמר, לאחר האלימות בסוף השבוע. עשרות נהרגו בהצתות של שטחים נרחבים. "הבית שלי נשרף לאפר ולא נשאר לי כסף"
סירות עץ נשאו את הקורבנות של העימותים הקטלניים האחרונים למחנות הפליטים המלאים כבר מאז הסבב הקודם של אלימות בין בודהיסטים למוסלמים במיאנמר. לאחר מהומות סוף השבוע במערב המדינה, דיווח היום (יום א') האו"ם כי יותר מ-22 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם.
"הבית שלי נשרף לאפר ולא נשאר לי כסף", סיפר מאונג מיינט, דייג בן 42 שנמלט מביתו שבפאוקטו עם אשתו וששת ילדיו. פליטה מוסלמית אחרת סיפרה שעזבה את כפרה לאחר שביתה הוצת: "אנחנו לא מרגישים בטוחים", אמרה זיינבי, דייגת-סוחרת בת 40, שברחה עם בניה, בני 12 ו-14. "הלוואי שהאלימות תפסיק ונוכל לחיות בשלווה".
ארגון זכויות האדם Human Rights Watch פרסם צילומי לוויין דרמטיים של כפרה של זיינבי, קיאוקפיו, שבהם נראים שטחים גדולים, רובם שייכים למוסלמים, שרופים לחלוטין. יותר מ-800 מבנים עלו באש. ממשלת מיאנמר העריכה כי 67 בני אדם נהרגו בעימותים בשבוע שעבר. הארגון האמריקני סבור כי המספר גבוה בהרבה וכי הרוב הם מוסלמים המשתייכים לקבוצה האתנית הנרדפת רוהינגיה.
המתאם ההומניטרי מטעם האו"ם במיאנמר, אשוק ניגאם, אמר כי 22,587 בני אדם נעקרו מבתיהם וכי הם כוללים הן מוסלמים והן בודהיסטים השייכים לקבוצה האתנית רקהיין, אך לא פירט את שיעור הקבוצות השונות. על פי נתוני האו"ם, 4,000 בתים נהרסו, והארגון החל בחלוקת מזון לשעת חירום וסיוע הומניטרי. אך אספקת הסיוע קשה שכן רבים נמלטו לגבעות מבודדות ואחרים ברחו בסירות.
האלימות בסוף השבוע העלתה את מספר העקורים לכ-100 אלף מאז פרצו העימותים ביוני. האיבה בין המוסלמים לבודהיסטים במיאנמר נמשכת זה עשרות שנים. אף שהרוהינגייה חיים במיאנמר כבר דורות, הם נתפשים כפולשים זרים שהגיעו מבנגלדש כדי לגנוב את האדמה המצומצמת. הם סובלים גם מרדיפה ממוסדת, חלק ממדיניות המשטרים הצבאיים שקיוו לגייס כך תמיכה עממית. הם לא נכללים ברשימת 135 הקבוצות האתניות המוכרות במדינה, ולכן נשללת מהם אזרחות וזכויות אזרח.
ביוני נהרגו 90 בני אדם בעימותים ונהרסו יותר מ-3,000 בתים. מאז חיים כ-75 אלף במחנות פליטים. הפגיעה ברוהינגייה נמשכת גם בזמן שבמדינה מתרחשות תמורות פוליטיות משמעותיות, והיא נפתחת לעולם בעידוד המערב. "האלימות, הפחד וחוסר האמון מנוגדים לשינוי הדמוקרטי והכלכלי שמיאנמר מחויבת לו", אמר נציג האו"ם בזמן שביקר באזורים שבהם התחוללה האלימות, "אסור שהם יהפכו מכשולים להתקדמות".
פלטהבמערב המדינה. 100 אלף עקורים במחנות
צילום: AP
מומלצים