איך נוצרה סנדי, ולמה לנו אין מה לדאוג מהוריקן?
הסופה התפתחה בעונה לא שגרתית ונעה צפונה, ולכן עוצמתה גבוהה באופן חריג, מסביר החזאי. מדוע לא תוכלו לפגוש במזה"ת לעולם סופות כמו זו שמכה בחוף המזרחי של ארה"ב?
"סנדי" בדרך - דיווחים נוספים בחדשות ynet:
כאב הראש של אובמה: הוריקן בזמן מסע בחירות
מצב חירום בניו יורק: "אמרו לנו להתחפף מכאן"
ישראלי בחוף המזרחי: "מצטיידים כמו למלחמה"
נחום מליק, החזאי הראשי של המכון המטאורולוגי מטאו-טק, הסביר כי באוקיינוסים ענקיים שבהם כמויות אדירות של מים וכמויות גדולות של אוויר חם ולח, מתאפשרת היווצרותה של סופה כזו. "מים חמים והרבה לחות יוצרים יחד את תחילתה של מערבולת אווירית המכונה הוריקן מעל האוקיינוס. היא מתחילה לתפוס תאוצה כשהיא מסתובבת סביב עצמה בלחץ נמוך. ככל שהיא מצפינה היא פוגשת באוויר קר יותר, שמגביר את עוצמתה". כלומר: המפגש של שני גושי אוויר, אחד חם והשני קר יותר - גורם למערבולת להחריף, יש לה יותר אנרגיה כתוצאה מכך והיא הולכת ומתגברת.
תנועתם של הוריקנים נעשית לרוב ממזרח למערב או ממזרח לצפון מזרח, ולא כל הוריקן הוא קטלני - נמדדות רמות שונות שעוצמתן תלויה בשינויי מזג האוויר שהמערבולת פוגשת בדרכה.
"סנדי" שונה מהוריקן רגיל בשל כמה סיבות. אחת מהן נעוצה בעונה שבה מתפתחת הסופה. מליק הסביר כי תקופת השיא של ההוריקנים היא באוגוסט ובספטמבר. גם למסלול המערבולת יש חשיבות: "המערבולת החלה בקווי רוחב נמוכים והיא נעה צפונה במקום מערבה", לדבריו. העובדה שהסופה נעה צפונה גורמת לה להתחזק: היא מגיעה לאזורים שבהם אוויר הרבה יותר קר מזה שבו החלה את תנועתה. "הסופה החלה בחלק הדרומי של האוקיינוס האטלנטי, שם האוויר לח וחם מאוד. כשהיא פוגשת אוויר קר מאוד, היא הופכת סוערת וחזקה".
יש סיכוי שהסופה תסטה מהמסלול החזוי? מסלולו של ההוריקן נחזה על סמך כמה מודלים, "כשמדובר בטווח קצר של כ-24 שעות, החיזוי בדרך כלל מדויק", הסביר מליק. אך מכיוון שהיא מעל האוקיינוס עדיין יכולים להיות שינויים במסלול ברגע האחרון.
תחת שמי ים התיכון
תושבי המזרח התיכון, שלא חווים סופות בסדר גודל כה נרחב על בשרם, מתקשים לעתים להבחין בין סוגי הסופות השונים. החזאי הבהיר: "טורנדו היא סופה אדירה, אבל קנה המידה שלה שונה מאוד מהוריקן, או בשמו האסייתי - טייפון. סופת טורנדו יכולה להשתולל בשטח של כמה קילומטרים בודדים לעומת הוריקן שעושה זאת על פני מאות קילומטרים. ההרס שזורע טורנדו גדול מאוד, אבל בנתיב קטן מאוד, לעומת ההוריקן שנתיבו עצום".בנוסף, טורנדו בדרך כלל נוצר על היבשה ובמפתיע, לכן החיזוי שלו מורכב יותר, לפעמים אפילו מדובר בטווח של כמה דקות. לעומת זאת, הוריקן בא מהאוקיינוס והחיזוי מגיע מראש, ולפיכך ניתן לרוב להיערך לקראתו טוב יותר.
לגבי הגלים שמתלווים להוריקן, הסביר מליק כי מדובר בגלים גבוהים מאוד אשר מעוררים סכנה להצפות, אך אין להם עוצמה כמו זו שמייצר גל צונאמי אחד עצום, כזה שנוצר מרעידת אדמה המתרחשת מתחת לפני הים. "גלי ההוריקן מכים רק באזורים הסמוכים מאוד לחופים, ולכן אזורים כמו ניו יורק שהם נמוכים מועדים לסכנה גדולה יותר".
מליק הוסיף כי בארץ אין תנאים מטאורולוגיים שבהם מתפתחות סופות שכאלה: "הים התיכון יחסית קטן", אמר. "האקלים הים תיכוני מתון יותר, והטמפרטורה של הים התיכון אולי גבוהה מספיק אבל אין מספיק שטח של ים ודי לחות ליצור הוריקנים".
בעבר גרמו שקעים ברומטריים עמוקים מאוד באזור הים התיכון לסערות שהגיעו למהירות של 120 עד 130 קמ"ש, אך מהירותה של סופת הוריקן עומדת על 200 קמ"ש ואפילו יותר.
במכון המטאורולוגי מטאו-טק נדרשו גם לשאלה מדוע זוכות הסופות בארה"ב לשמות, והסבירו כי הכינוי בשם מסייע בזיהוין, והשמות מסודרים לפי סדר ה-ABC באמצעות המרכז לניטור הוריקנים בארה"ב.