דיאטה יחד: לעזור למתבגר בתהליך הירידה במשקל
כשהם היו קטנים הייתה לכם שליטה על מה שהם מכניסים לפה. אבל עכשיו, כשהם בגיל ההתבגרות, ההשפעה שלכם מינימלית, הלחץ החברתי לג'אנק פוד גובר - ואיתו העלייה במשקל. איך תוכלו לעזור להם ולמה המהפך צריך להיות משפחתי? מדריך
גיל ההתבגרות תופס אותנו ,ההורים, לא מוכנים ובעיקר מופתעים מכך שילדנו הפך למתבגר. רובנו תוהים באילו תחומים אפשר ורצוי לעזור לו לקבל החלטות, להתפתח ולהצליח. אחד הנושאים שתופסים מקום נרחב בחייו של המתגבר הוא המשקל. מתבגרים בעלי עודף משקל נידונים לחיים לא פשוטים, במיוחד בתקופה זו, בה חייהם ממילא כלל אינם קלים.
עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים:
דיאטנית: הילד שמן? אז תוציאו אותו מהמטבח
התזונה של הילדים שלנו: בואו נעשה סדר בבלגן
איך למנוע השמנת ילדים? שישנו יותר בסופ"ש
אם בגיל צעיר יותר הייתה בידיכם היכולת להשפיע על הבחירות של ילדכם בכל הקשור לתזונה, בעזרת בישול והכנה משותפים, דוגמא אישית והצעות לארוחה מזינה, הרי שמתבגרים השואפים לעצמאות, ומצויידים בלא מעט דעתנות ועקשנות, לא יקבלו בשמחה התערבות כלשהי. בדרך כלל ילדנו השואפים לעצמאות לא יקבלו בהבנה הערה כמו "אני מציעה לך לקצץ מעט בתוספת, כיוון שזה קצת פחות מחמיא לך שהגוף שלך התחיל להתעגל". במקרה הטוב הערה כזו לא תסייע, ובמקרה הגרוע היא מאוד תפגע.
אז מה כן ניתן לעשות כדי לסייע למתבגרים לשמור על התזונה או לרדת במשקל?
לשלב בין הקשבה - לדרישה
בספרות המקצועית קיימים מספר פתרונות עבור הורים המעוניינים לסייע לילדם המתבגר לרדת במשקל.
הפסיכולוגית ד"ר דיאנה בראומיד מצאה שישנם שני צירים משמעותיים עליהם נעים ההורים. האחד, ציר הצרכים, המכיל היענות לצרכים ואת בקשות הילדים. השני, ציר הדורשנות מצד ההורים. כאשר נגיע לנוסחה המשלבת דורשנות גבוהה עם היענות גבוהה נוכל ליחס להורות שלנו את התואר הנכסף - "הורות סמכותית".
כך, למשל, הורה דורשני מאוד והרבה פחות קשוב יאמר "אלכוהול לא בביתנו ואין כל מקום לגמישות". יתכן כי אמירה כזו הייתה יכולה להיאמר ולהתקיים במרבית המקרים לפני דור בודד, אבל בדור הנוכחי יתכן שאותו הורה ימצא כי בנו שותה לשוכרה מאחורי גבו או שבתו אומנם סרה למרותו, אך מרגישה מבודדת ולא מובנת במסיבות, משום שהשתייה הפכה, לצערנו, לנושא חברתי רווח.
הורה שהוא קשוב וגם דורשני יוכל לאמץ אסטרטגיה אחרת: הוא יוכל, למשל, להגיד לילדו "תוכל לשתות אבל בשעה 24:00 עליך להתקשר אליי כדי לברר סופית את השעה בה קבענו שאבוא לאסוף אותך". למעשה אותו הורה תובע מבנו להיות ממוקד מספיק בכדי לדעת על איזו שעה מורה השעון.
כך גם בחום הרגלי האכילה, שכיום הרבה פחות גמישים. הם מקובעים יותר בהרגלים אותם רכשו בילדות ובינקות, כך שאם הם נהגו לאכול ירקות ופירות או שהם מורגלים בתפריט מגוון ושתיית מים במרבית הזמן - יש יסוד סביר להניח שימשיכו לנהוג כך. אך חשוב לציין כי לא מעט מהם מושפעים מ"אכילה חברתית" ובוחרים באוכל מהיר ולא בריא. הבשורה הטובה היא שבדרך כלל אחרי גיל ההתבגרות חוזרים ההרגלים הטובים שניטעו בילדות וילדכם, לכשיהיה מבוגר דיו, ישוב לאכול על פי ההרגלים שספג בילדות.
מהפך משפחתי - לא אישי
אם אתם מנסים לעזור לילדכם המתבגר לרדת במשקל כדאי לכם לאמץ את האסטרטגיה שהציעה פרופסור מוריה גולן כבר לפני שני עשורים: השינוי יהיה יעיל יותר כשיהיה מערכתי, כלומר משפחתי. אם אתם תובילו את כל הבית לאכול בריא יותר, תאמצו פעילות גופנית בשעות הפנאי ותשלבו אותה בחופשות המשפחתיות - יש לכם סיכוי טוב יותר להצליח.
השאיפה היא להפוך את הבחירה הבריאה לבחירה הקלה מכיוון שההיצע הקיים מקדם את המטרה של כולם: לאכול בריא ולשמור על משקל תקין. כך, ללא החרגה של הנער או הנערה המתבגרים עם עודף משקל, התהליך הופך לאפשרי יותר. פרופסור גולן גם ממליצה כיצד לעצב את סביבתנו הפיסית והתודעתית בדגש על בריאות ולא על ירידה במשקל:
הפחיתו כמויות לכולם
בנושא כמות המאכלים המבושלים או המוכנים ממליצה פרופ' גולן לבקר את הכמויות אותן מכינים לכלל המשפחה: הסירים המלאים עד הקצה לא מתאימים יותר והקניות השוטפות למזווה צריכות להיעשות בכוונה שיספיקו ולא בעודף. בנוסף, שקלו אפשרות של הגשת האוכל בצלחות על פני מגשים עמוסים מהם כל אחד מוזמן להעמיס בעצמו. בהגשה כזו יש לשים לב שכל בני הבית מקבלים את המנה מוכנה.
מה המשקל הנכון?
רכשו ידע לגבי דפוסי הגדילה והצמיחה הרצויים. כך תוכלו להיות מדוייקים, יעילים וגם תרגישו מחוזקים
שאתם מכוונים למקום טוב יותר. שימו לב, מקורות הידע לא תמיד קלים למציאה, לכן חשוב לפש ולמצוא מקורות מהימנים.
איש מקצוע
התייעצו עם דיאטן/ית בתחום תזונת ילדים ומתבגרים לגבי הרגלי אכילה בעיתיים שהייתם רוצים לשפר. קיימות קבוצות תמיכה להורים המעוניינים לעזור לילדיהם לרדת במשקל. קבוצות רבות משלבות כלים מתכניתה של פרופסור מוריה גולן.
ארוחה משפחתית
שמרו על גחלת הארוחה המשפחתית, עקרון המבוסס על משנתה של הדיאטנית האמריקאית אלין סאטר. ארוחות משפחתיות הן נכס יקר בשל אינספור סיבות. זו גם הזדמנות להשכין יחסי האכלה טובים כאשר ישנה חלוקת אחריות נכונה בין ההורה לילד. זכרו: אנחנו, ההורים, אחראים על המגוון המוצע על השולחן. הם אחראים כמה יבחרו לאכול מתוכו. רק בצורה מכבדת ניתן יהיה להנהיג ארוחה נעימה.
הכותבת היא דיאטנית Life מבית "סופר-פארם"