שתף קטע נבחר

מש' הבריאות נזף במד"א: "גובים כסף בתוקפנות"

בעקבות תלונות רבות שהתקבלו נגד מד"א פועל משרד הבריאות לשינוי ההסדר לתשלום עבור פינוי באמבולנס - כך שיתבצע ישירות מול קופות החולים, מדווח "ידיעות אחרונות"

משרד הבריאות פועל לשינוי ההסדר בין מד"א וקופות החולים, כך שהתשלום על פינוי באמבולנס יוסדר מול הקופה, ללא מגע עם האזרח. זאת בעקבות פנייה של עמותת ידיד, המעניקה סיוע משפטי, לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן. עוד סוכם כי חובות העבר לארגון יזכו להנחה, וכי מד"א תבחר חברת גבייה חדשה, שתוגבל בסוג ההליכים שתוכל להפעיל.

 

משרד הבריאות נזף בארגון על שיטות הגבייה שלו, והבהיר כי "התנהגות לא ראויה ותוקפנית" של חברות הגבייה מול חולים חייבים אינה מקובלת עליו.

 

עוד על התנהלות מד"א:

 

לפי נתוני ידיד, רבע מיליון אזרחים חייבים למד"א 300 מיליון שקל, כשליש מכך עבור הפעלת עורכי דין לצורך גבייה. בעקבות פניות לעמותה של אזרחים רבים שהתלוננו על "מכתבי התראה מטילי אימה‭,"‬ דרשה העמותה מליצמן כי עד שמד"א תפעל לגבייה מקופות החולים ולא מהאזרחים, תקצוב מד"א בידי המדינה יופסק.

 

עמותת ידיד החלה לפעול בנושא לפני מספר שנים, וגם הוועדה לפניות הציבור בכנסת דנה בנושא מספר פעמים. בשנת 2010 שונה הליך התשלום בגין פינוי באמבולנס: במקום שהאזרח ישלם ואז ידרוש החזר מקופת החולים שלו, הוא יעביר את דרישת התשלום שקיבל לקופה, וזו תסדיר את התשלום מול מד"א ובתי החולים.

 

עם זאת, לגבי חובות עבר לא הושג הסדר. אזרחים המשיכו לקבל מכתבי איום לפני עיקול רכוש, ורבים מהם פנו לאחרונה לעמותה בבקשת סיוע.

 

כך, למשל, קרה לאלונה (שם בדוי‭.(‬ לפני ארבע שנים בנה הותקף ליד בית סבתו, ועוברי אורח הזמינו לו אמבולנס. הם ביקשו שלא לקבל טיפול, אך קיבלו מכתב מעורכת דין שדרש תשלום של 900 שקל. לפני שנתיים נגבו מחשבונה של הסבתא ‭1,100‬ שקל, ואז הגיע "מכתב התראה לפני המשך פעולות אכיפה‭."‬

 

לפני כשבועיים הגיע אל אלונה אדם שאמר שהוא מההוצאה לפועל, ודרש ‭1,300‬ שקל. "הוא הראה לי מסמך ממשרדה של עורכת הדין‭,"‬ היא אומרת. "סיפרתי לו שלא הזמנתי מד"א ושכבר גבו כסף מאמי, אך הוא איים שאם לא אשלם תוך שעה, הוא חוזר עם משטרה ומשאית כדי לעקל לי דברים‭."‬

 

פונה אחרת הייתה עולה מאתיופיה, אם חד-הורית לחמישה המתקיימת מהבטחת הכנסה. היא סיפרה שמטעם אותה עורכת דין עיקלו חפצים מביתה בשל חוב למד"א שחלה עליו התיישנות. "המעקל הסתובב בבית כשהילדים בוכים מרוב פחד‭,"‬ אמרה. החוב המקורי למד"א היה 540 שקל; לאחר ריביות ושכר טרחה לעורכת הדין, הוא תפח ל‭1,927-‬ שקל.

 

סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, כתב לליצמן כי "חלק משינוי מדיניות הגבייה לא צלח, ומד"א ממשיכה להתנהל בצורה פוגענית ודורסנית מול מי שלדעתה חייבים לה כסף‭."‬

 

בעקבות כך נערך דיון במשרד הבריאות בין קופות החולים ומד"א, בעקבותיו מסר המשרד כי הוא פועל להקלת הליכי ההתחשבנות של חולים מול מד"א.

 

ממד"א נמסר בתגובה כי "במקרים רבים מוסדר התשלום ישירות בין מד"א לקופות, אך התשלום על שירותים רבים אינו מבוטח. גם אז מד"א לא ממהרת לפנות לחברות גבייה, אך לעתים אין מנוס מכך.

 

"בניגוד למשתמע מדברי 'ידיד‭,'‬ מד"א מממנת את פעילותה בעצמה ולא באמצעות תמיכה ממשלתית, ולכן הצורך בגבייה ממי שמקבל שירות ומסרב לשלם". ‬




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רבע מיליון אזרחים חייבים למד"א 300 מיליון שקל
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים