שתף קטע נבחר
 

נהגה ללא רישיון ונענשה בחומרה: מאסר בפועל

בית המשפט ביטל באופן חריג הסדר טיעון בין נהגת שנתפסה ללא רישיון נהיגה ובין התביעה, וקבע כי על הנאשמת לרצות עונש מאסר בפועל בבית הכלא - "אין כל הסבר לכך שנהגה ללא רישיון מלבד זלזול בחוק, ואין מנוס לכן מתגובה תקיפה"

החלטה חריגה וחריפה בעניינה של נהגת שנתפסה ללא רישיון. בית המשפט לתעבורה בירושלים החליט לבטל הסדר טיעון עם נהגת שנתפסה ללא רישיון, והטיל עליה מאסר בפועל לשבעה ימים. זאת למרות הסדר הטיעון, ולמרות שלנהגת אין עבר פלילי או תעבורתי. בגזר הדין הסביר שופט התעבורה אברהם טננבוים, כי הסדר הטיעון עם הנהגת פגע באינטרס הציבורי, וחרג מאמות מידה ראויות. טננבוים קבע כי העבירה מבטאת זלזול גמור בחוק, הראוי לעונש תקיף.

 

"אבקש לכבד את ההסדר"

 כאשר הגיעה פ' אל בית המשפט בירושלים, ודאי לא שיערה כי תוצאת הדיון תהיה מאסר בפועל. אחרי הכל, סנגורה הגיע להסדר הטיעון לפיו יוטלו עליה עונשים קלים יחסית - 150 שעות לתועלת הציבור (של"צ), מאסר ופסילה על-תנאי, וקנס שייקבע השופט. פ', שלא הוציאה רישיון נהיגה עד שנעצרה, טענה באמצעות סנגורה כי זו הייתה הפעם הראשונה ולמעשה היחידה שבה נהגה.

 

"אבקש לכבד את הסדר הטיעון", אמר סנגורה של פ' לשופט טננבוים. "הנאשמת הוציאה רישיון נהיגה (לאחר שנעצרה), וזה הסיר את הסיכון שתנהג ללא רישיון נהיגה". עוד אמר כי "הנאשמת גרה בירושלים ומשפחתה בצפון, והיא מפרנסת את עצמה מעבודתה - וכל דבר אחר שיחרוג מההסכם (הסדר הטיעון, ש.ה) יגרום לפיטוריה, וזה יהיה עונש קשה עבורה".

 

נציג התביעה, שהציג את הסדר הטיעון בבית המשפט, הסביר כי לפ' "יש נסיבות מיוחדת, (שכן) במידה ותיכנס למאסר תפוטר מעבודתה". הסנגור חזר כמה פעמים בדבריו על הצגתה של פ' כאזרחית נורמטיבית, שזו לה הפעם הראשונה בבית משפט. "...(היא) קיבלה אחריות, עשתה את הטעות הזאת, הודתה וחסכה זמן לבית המשפט", הבהיר.

 

"חורג מכל אמת מידה"

לשופט טננבוים לא הייתה בעיה עם הגדרת פ' כ"בחורה נורמטיבית", אך בכל זאת סירב לאשר את הסדר הטיעון. "מדובר בנאשמת נורמטיבית שאין לה עבר פלילי, אך זהו המצב ברוב המקרים - אם לא ברוב מוחלט של עברייני התנועה". באשר לטענתה כי נהגה רק פעם אחת ללא רישיון, הבהיר כי "לא זכור לי אדם שנעצר בעבירות אלה, ואיננו טוען שזוהי מעידה חד-פעמית וראשונה".

 

בהמשך גזר הדין, מציין טננבוים כי ביטול הסדר טיעון הוא אכן צעד חריג ביותר. "בית המשפט אינו נוהג להתערב בהסדרי טיעון, ולעתים מסכים בחירוק שיניים להסדרי טיעון שנראים קיצוניים לקולא או לחומרה", הוא כותב. מדוע אם כן דחה את ההסדר? "במקרה שההסדר פוגע בתקנת הציבור - אין מנוס מלהתערב. ההסדר שהגיעו אליו הצדדים, ושלא קיבלתי (בעניינו) הסבר מספיק, חורג מכל אמת מידה המקובלת בעבירות מעין אלו".

 

עבירת נהיגה ללא רישיון, או נהיגה בזמן פסילה, מעידה לדברי השופט טננבוים על זלזול בחוק. "יש יותר מדי אנשים שנוהגים ללא רישיון או בזמן פסילה, ורואים בהוראות החוק המלצה בלבד". על המקרה של פ', הוא אומר כי "בחורה משכילה ואינטליגנטית, שהייתה יכולה ללא כל בעיה להוציא רישיון, כפי שאכן הוציאה לאחר שנתפסה. אין כל הסבר לכך שנהגה ללא רישיון מלבד הזלזול בחוק. אין מנוס לכן (מתגובה) תקיפה וחד-משמעית".

 

שבעה ימים, 2,000 שקל

טננבוים, שפסיקותיו מעוררות לא פעם מחלוקת, הבהיר גם כיצד ראוי שיפסוק בית משפט במקרים דומים. "העונש ההולם בנסיבות מעין אלו הוא מאסר. יתכן

מאסר קצר שירוצה בפועל, או מאסר ארוך יותר שירוצה בעבודות שירות, אך זהו העונש המתאים וההולם".

 

בנוסף למאסר בפועל לשבעה ימים, שלדברי השופט מהווה "תקופה קצרה וסמלית, שמטרתה גינוי והרתעה", הוטלו על פ' גם קנס של 2,000 שקל ומאסר על-תנאי של חודש לתקופה של שלוש שנים.

 

בגלל העונש החריג, הסכים טננבוים לעכב את כניסתה של פ' למעצר עד לאמצע דצמבר. עיכוב ביצוע העונש יאפשר לפ' וסנגורה להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים. יש לציין כי כבר במהלך הטיעונים לעונש, אמר הסנגור לשופט טננבוים כי "במקרים דומים, בתי המשפט הסתפקו בהסדרים ועונשים כפי שהוצג בפני בית המשפט". אם אכן יוגש ערעור, יעוכב ביצוע העונש עד להחלטת בית המשפט המחוזי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נהיגה בלי רישיון? מאסר בפועל
צילום: shutterstock
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים