סוד ירוק: 2 המזונות שמספקים ויטמינים עוצמתיים
אולי לא טבעי לנו לאכול קטניות מונבטות ולשתות מיץ עשב חיטה, אבל אלה דווקא המתנות הגדולות ביותר שהטבע מעניק לגופנו. כך תקבלו מאגרי ויטמינים ומינרלים מלאים ותחושת חיוניות
מהי הדרך הטובה ביותר לקבל את אספקת הוויטמינים והמינרלים היומית שלנו? מעבר לתוספים השונים הקיימים, פירות וירקות הם התחלה טובה, אבל ביום-יום איננו צורכים מהם מספיק ולכן כדאי ללמוד על מזונות אחרים עתירי ויטמינים.
קראו עוד על תזונה בריאה :
- תזונה נכונה: שבע הקטניות הבריאות ביותר
- עכשיו זה מדעי: מזון אורגני - לא בריא יותר
- הילד כל היום אוכל ג'אנק פוד: לתת לו ויטמינים?
ויטמינים ומינרלים אינם "בונוס" עבור הגוף, בדומה לתוסף דלק למכונית אשר ניתן לוותר עליו. ההפך הגמור הוא הנכון: ויטמינים ומינרלים הם חומרים החיוניים לכל פעולה ופעולה בגופנו. כשאנו בחסר אפילו של ויטמין אחד, מאות ואלפי תפקודים בגופנו נפגעים, ומאחר שאלו תפקודים פנימיים הסמויים מהעין, אנו אפילו לא שמים לב לכך שישנה בעיה.
התוצאה היא שרוב האנשים מתפקדים במקרה הטוב רק ב-70%-60% מהפוטנציאל האמיתי שלהם, ואינם מודעים לכך שיכולה להיות להם הרבה יותר אנרגיה, שהם יכולים לחוש קלילים, ערניים וחיוניים יותר בכל פעולה. בטווח הארוך, חסר מתמשך בוויטמינים מסוימים מהווה גם גורם למחלות.
חשוב להבדיל בין ויטמינים ומינרלים: מינרלים מצויים בפירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים וכמעט בכל מזון שאנו אוכלים, והם אינם נהרסים בבישול או בעיבוד מזון. מספיק שנקפיד על תזונה בריאה וכבר סיגלנו לעצמנו כמות יפה מהם (למעט ברזל, שעליו יש להקפיד במיוחד ולצרוך מזונות המכילים כמות רבה ממנו).
ויטמינים, לעומת זאת, נהרסים בהדרגה מרגע קטיפת הפרי או הירק, וכן בזמן בישול. לכן, גם בהקפדה על תזונה בריאה מאוד אנו עשויים לסבול מחסר ויטמינים.
איך נוודא שאנו צורכים מספיק ויטמינים ומינרלים כדי לשמור על הבריאות וליהנות ממקסימום הפוטנציאל היומי שלנו?
ספק ויטמינים עוצמתי 1: נבטים
נבטים הם ירק חי הנמצא עדיין בהתפתחות ושלא סיים מחזור כמו פרי או ירק שנקטפו. הם מצויים בשלב ההתפחותי שבו הצמח מייצר את הכמות הגדולה ביותר של ויטמינים ומינרלים, כמו גם כמות נפלאה של אנזימים ושל נוגדי חמצון - כל אלו מופיעים בצורה הזמינה ביותר והקלה ביותר לספיגה ולעיכול. נבטים מכילים גם כמות יפה של חלבון מלא בזמינות ביולוגית גבוהה.
כדי ליהנות מתוספת הוויטמינים והאנזימים המשמעותית הזאת, יש לאכול את הנבטים חיים ולהימנע מבישול או הקפצה שלהם, שכן הוויטמינים וגם אנזימים רבים נהרסים כאמור בבישול.
הדרך הטובה ביותר לצרוך נבטים היא בסלט, ומומלץ לשלב כמה סוגים מדי יום, כיוון שלכל צמח הוויטמינים והמינרלים האופייניים לו. נבטי חמנייה למשל, עשירים במיוחד בברזל, וכן מומלץ לצרוך נבטי ברוקולי, נבטי חילבה ועוד רבים שהתווספו לאחרונה לאלה המוכרים יותר כמו אלפלפא ונבטים סיניים.
כדאי מאוד גם להנביט קטניות בבית. לקטניות מונבטות ערך מוסף: הן עתירות חלבון מלא בריא וספיג. תוספת החלבון מחליפה ברוב המקרים אכילת פחמימה, וכך הקטניות המונבטות מסייעות גם בהרזיה. קטניות המתאימות להנבטה הן עדשים ומאש, הנובטות במהירות ורכות מספיק כדי לאכול אותן ללא בישול.
כיצד מנביטים?
מניחים את הקטניות בקערה ומכסים במים. משרים כ-12 שעות (על השיש ולא במקרר) ומסננים את המים. מעבירים את הקטניות למסננת ומכסים אותה במגבת רטובה.
מדי כמה שעות שוטפים את הנבטים במים ומרטיבים מחדש את המגבת.
בתוך 24 מבצבץ נבט באורך 1.5 סנטימטרים, מוכן לאכילה, בריא וטעים. את הנבטים המוכנים ניתן לאחסן בקופסה במקרר, והם שומרים על טריותם ימים רבים מאחר שהם עדיין "חיים" ומתפתחים.
ספק ויטמינים עוצמתי 2: עשב חיטה
עשב החיטה כל כך בריא, עד שיש לו מוניטין שליליים כנחלתם של "אוכלי דשא" בלבד. רבים טועים וחושבים כי הוא מר, וצבעו הבוהק מרתיע אחרים, אך כל זאת שלא בצדק, מאחר שעשב החיטה הוא אחד המזונות הבריאים ביותר שאתם יכולים להעניק לגופכם.
עשב חיטה נחקר מדעית כבר משנות ה-40' ונחשב מזון על ויטמיני. למעשה, לפי מחקרים שנערכו בארצות הברית וביפן, עשב חיטה שגדל באדמה משובחת מכיל את ספקטרום הוויטמינים, המינרלים, נוגדי החמצון והאנזימים המיטיבים הרחב ביותר.
כאשר הוא גדל באדמה פורייה, עשב החיטה סופג לתוכו 92 מתוך 102 המינרלים המוכרים לאדם. הוא מכיל פי 11 סידן מאשר בחלב פרה, פי שבעה ויטמין C מתפוזים ופי חמישה ברזל מאשר בתרד. הוא מכיל כ-40% חלבון מלא, איכותי וספיג ומכיל B12.
עד 70% מתרכובת עשב החיטה הוא כלורופיל, נוגד חמצון רב עוצמה, מפנה מתכות רעילות וחומרים מסרטנים מהגוף ובפרט מהכבד, מנקה את הכבד והדם משאריות כימותרפיה, אנטיבקטריאלי, מרפא פצעים פנימיים וחיצוניים, מטפל בבעיות עור ולזכותו נזקפת עוד שורה של השפעות מיטיבות לגוף.
עשב החיטה מכיל את האנזים SOD, נוגד חמצון עוצמתי המנטרל את היון סופראוקסיד, אחד האוקסידנטים המזיקים ביותר בגוף, וכן אנזים המפחית את חמצון ה-LDL (הכולסטרול ה"רע") ב-82%. הוא מכיל אף נגזרת של ויטמין E שהוכחה כמונעת שגשוג תאי סרטן הערמונית, השד והדם.
רופאים רבים מחשיבים אותו כמסייע בטיפול בסרטן, בטרשת עורקים, בהפחתת כולסטרול, בלחץ דם גבוה, בסוכרת, בקוליטיס וכיבי מערכת העיכול, בבעיות עור ועוד שורה של מחלות ותופעות.
טעמו של עשב החיטה נרכש, ותוך מספר שימושים מועט ניתן לחוש שטעמו הרבה יותר מתוק מאשר מר. נוסף על כך, הוא גורם לתחושת רעננות וחיוניות מיידית.
כיצד כדאי לצרוך את העשב?
הדרך הבריאה ביותר, אשר מבטיחה שנהנה ממרב הרכיבים הבריאותיים שבעשב, היא לסחוט אותו במסחטה מיוחדת. את העשב יש לרכוש בחנויות הטבע ביום שבו הוא מגיע, וכך הוא יחזיק טרי במשך שבוע, כל עוד הלכתם ישר הביתה מהחנות ואחסנתם אותו במדף העליון של המקרר.
חסרונות השיטה הם עלות המסחטה (1,500-300 שקל) והעובדה שהיא דורשת הרכבה, סחיטה, פירוק וניקוי בכל שימוש.
דרך טובה נוספת לצרוך את העשב היא בתוסף: בחנויות הטבע ניתן לרכוש מוצר המכיל אבקה של מיץ עשב שעורה מיובש (הדומה מאוד לעשב החיטה), שניתן לערבב במים ולשתות. החיסרון בדרך זו הוא העלות, וכן שעשב השעורה מר בהרבה מחיטה, אף שניתן להשיגו גם בטעם פטל טבעי המטשטש מעט את המרירות.
הדרך הזולה (והאקזוטית) ליהנות מיתרונותיו של עשב החיטה היא פשוט ללעוס אותו. קונים בחנות הטבע עשב חיטה טרי, ובבוקר לוקחים אלומה עבה של עשב ולועסים עד שהמיץ מתרוקן והעשב הופך לגוש סיבים. שימו לב: אסור לבלוע את גוש הסיבים, העשוי לגרום לחסימת מעיים. ארבע עד חמש אלומות ביום - ואתם מסודרים.
שיטה זו ממצה כנראה פחות מהחלבון שבעשב, אך עדיין מאפשרת ליהנות מכל הרכיבם החיוניים שצוינו לעיל.
איך לא מומלץ לצרוך את העשב?
את מוצר האבקה הנמכר בבתי הטבע ניתן לרכוש גם בכדורים, שהם למעשה מוצר מעובד מאוד. הכדורים ירקרקים-חיוורים, לכן כנראה אינם מכילים אותה כמות כלורופיל, ומי יודע אילו עוד רכיבים מועילים חסרים בהם.
גם מיץ עשב חיטה הקפוא שניתן לרכוש בחנויות הטבע אינו מומלץ. בשיטה זו קשה מאוד לוודא שאתם נהנים ממרב הוויטמינים והאנזימים הקיימים באופן רגיל בעשב, הן בשל תהליך ההקפאה וההפשרה של העשב והן משום שלא ניתן לעקוב אחר התנאים שבהם הוחזק המוצר הרגיש הזה מרגע הסחיטה.
דוכני מיצים רבים סוחטים את העשב במקום, אך הניסיון מוכיח כי עובדים לא מנוסים בדוכנים אלו נוטים לזלזל בתנאי השימור של העשב, ולעתים אף משתמשים בעשב כשהוא כבר צהוב ולכן כמעט אינו מכיל עוד ויטמינים. אם כבר לצרוך עשב חיטה - שיהיה הכי טרי והכי בריא.
למי אסור לצרוך עשב חיטה?
עשב החיטה אינו מתאים לאנשים הסובלים מאלרגיה לדשא או לאנשים החשים דחייה עמוקה מריח של דשא.
אנשים הנוטלים תרופות או הסובלים ממצבים בריאותיים מיוחדים צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל טרם השימוש, ובמיוחד אלה הנוטלים תרופות מדללות דם (למשל קומדין), אשר לעתים קרובות צריכים להימנע מירקות ירוקים בכלל.
הכותבת היא נטורופתית .