שתף קטע נבחר

 

טעות באבחון: 75% תוצאות חיוביות מוטעות בממוגרפיה

75% מהנשים שמאובחנות בממוגרפיה כחולות בסרטן השד - למעשה בריאות ועוברות טיפולים קשים לשווא. כך עולה ממחקר חדש שפורסם המגזין היוקרתי Lancet. "אין בדיקה שאין לה חסרונות, ומאז שהיא הוכנסה לישראל ירד שיעור התמותה ב-30%", אומרים באגודה למלחמה בסרטן בתגובה לממצאים

אחת מכל 7.5 נשים בישראל חולה בסרטן שד, אבל הרבה יותר נשים מאובחנות כחולות - אך למעשה הן בריאות לחלוטין. כך עולה ממחקר רחב היקף חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Lancet. המחר מצא כי מכל ארבע נשים שאצלן נמצא לכאורה גידול סרטני בשד בבדיקת הממוגרפיה, רק אחת חולה באמת. כל היתר עוברות ניתוחים וטיפולים מיותרים, כשהן למעשה בריאות.

 

עוד על סרטן השד:

חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל

כבר לא אחת מ-8: אחת מ-7.5 תחלה בסרטן שד

מחקר ענק: חזה גדול מעלה הסיכון לסרטן השד

 

מדי שנה מאובחנות ברחבי העולם מיליון נשים הסובלות מסרטן השד, 400 אלף מהן צפויות למות מהמחלה. לכל אישה 12% סיכוי ללקות בסרטן שד בשלב שהוא בחייה, ואבחון מוקדם הוא המפתח להצלת חיים: נשים המאובחנות בשלב מוקדם של המחלה הן בעלות סיכוי של קרוב ל-100% להחלים.

 

הגידול הראשוני מתחיל להתפתח שנים לפני שניתן לאבחן אותו בממוגרפיה, כיוון שהבדיקה מאתרת גידולים בגודל 20 מ"מ, אליו הם הגיעו לאחר שהתפתחו בגוף במשך עשר שנים לפחות. בנוסף, קשה יותר לאבחן גידולים אצל נשים בנות פחות מ-40, כיוון שרקמת השד שלהן דחוסה יותר. כשניתן לאתר את הגידול גם באמצעות מישוש ידני, גודלו כבר כסנטימטר - ולכך הוא הגיע לאחר שצמח בשד במשך 11 שנה.

 

סורק תהודה מגנטית, MRI, מסוגל לגלות גידולים מעט קטנים יותר ממוגרפיה, אולם מדובר בבדיקה יקרה מאוד שאינה משמשת ברוב העולם לאבחון סרטן השד באופן שגרתי.

 

בסקירה שפורסמה בכתב העת הרפואי והתבססה על נתונים מנשות בריטניה עלה כי בכל שנה סקירת הממוגרפיה הצילה את חייהן של 1,307 נשים אצלן נמצא גידול סרטני בשד, אולם במקביל 3,971 נשים שעברו גם הן את הבדיקה, שקבעה כי הן סובלות מגידול - היו למעשה בריאות, ועברו טיפולים מיותרים.

 

"בעוד הממוגרפיה תורמת להפחתת התמותה, היא מובילה במקביל גם לאיבחוני יתר", פרופ' מייקל מרמונט מאוניברסיטת קולג' לונדון, העומד בראש פאנל הסוקרים. "לפיכך יש צורך לציין בפני הנשים את יתרונות הממוגרפיה ואת חסרונותיה".  

 

"גם בדיווח המדובר סקירה בממוגרפיה מעל גיל 50 מפחיתה את התמותה מסרטן השד ב-20%", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, בתגובה על ממצאי המחקר. "ההערכה של הכותבים היא שמדובר באיבחון יתר, אם כי הם מודים במגבולות המתודולוגיות המחקרים השונים עליהם מתבססת הערכה זו.

 

"אין בדיקה שאין לה חסרונות, וכך גם בדיקת הממוגרפיה. בישראל, מאז שהוכנסה הבדיקה, ירד שיעור התמותה ב-30%. אין ספק כי נשים אכן צריכות לדעת שעלול להיות איבחון יתר, אך נכון להיום בדיקת הממוגרפיה הינה האמצעי היחיד שהוכיח ירידה בתמותה מעל גיל 50, ועל כך אין מחלוקת גם במאמר זה. ללא ספק יש גם מקום, כפי שממליצים החוקרים, למחקר נוסף שייצר הפחתה של שיעורי אבחון היתר".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
75% מתוצאות הממוגרפיה - מוטעות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים