שתף קטע נבחר

 

טהרן: הקונצרט האחרון של התזמורת הסימפונית

הם אירחו את הכנר יהודי מנוחין והכעיסו את הממסד כשניגנו בטהובן, אבל בקונצרט האחרון ישב בשורה הראשונה האייתוללה חמינאי. כבר כמה חודשים שהמשכורות מעוכבות והופעות מבוטלות. כשהשכר של נהג מונית גבוה יותר, המוזיקה נודמת

קהל של אח"מים הגיע למה שהיה ככל הנראה הקונצרט האחרון של התזמורת הסימפונית של טהרן. בשורה הראשונה בקונצרט שנערך באוגוסט ישב המנהיג העליון של איראן אייתוללה עלי חמינאי, במה שנתפש כצעד של קבלה מצד הממסד השמרני. אבל חודשיים לאחר מכן, המוזיקאים מובטלים, מקורות המימון יבשו והמוסד בן ה-80, ששרד מלחמות והפיכות, הוכרז אתמול (יום ג') כ"נתון בתרדמת סופנית" על ידי התקשורת המקומית.

 

נקודת השבירה הייתה כלכלית, והושפעה בוודאי מהסנקציות מצד המערב. אך הסיפור עמוק יותר. בתקופה שבה המערב מתאחד בהתנגדותו לטהרן סביב תוכנית הגרעין שלה, ההתנגדות של המנהיגות הדתית לכל דבר שנתפש כ"מערבי" מתחזקת.

 


התזמורת מנגנת. נגן מקצועי מרוויח כ-200 דולרים בחודש, פחות מנהג מונית (צילום: AP) (צילום: AP)
התזמורת מנגנת. נגן מקצועי מרוויח כ-200 דולרים בחודש, פחות מנהג מונית(צילום: AP)

 

"למוזיקאים אין כל תמיכה בשנים האחרונות", אומר סבה רמדאן, מבקר מוזיקה, "הם מתפכחים מהאשליות". התזמורת של טהרן, מהגדולות והוותיקות באיראן, הייתה לעתים קרובות מטרה לקיצונים שמרנים מכיוון ששורשיה בתקופת המשטר הפרו-מערבי של השאה, שהופל ב-1979. בתקופת הזוהר שלה היא אירחה אמנים בינלאומיים כמו הכנר הווירטואוזי היהודי מנוחין.

 

היא ספגה אש גם באירופה, בתקופת דיכוי ההפגנות בטהרן ב-2009. גולים איראנים ניצלו את הקונצרטים כדי להפגין נגד המשטר, הפריעו להם והניפו את הצעיפים הירוקים שסימלו את תנועת המחאה.

 

מנגד, הלחץ מצד איסלאמיסטים גבר. "קונצרטים רבים בוטלו ברשויות המקומיות בשנים האחרונות, אבל משרד התרבות לא התנגד", מסביר רמדאן.

 

חמיד שהבדי, סגן שר התרבות הממונה על אמנות, הודה כי היו עיכובים בתשלום למוזיקאים. הוא אמר שהתזמורת לא פוזרה, אך על חבריה לחפש עבודה במקום אחר. הוא העלה את האפשרות שחלקם ישתלבו במוסד ממלכתי שמפקח על התזמורות הנותרות – אלה שמתמקדות בעיקר במוזיקה פרסית.

 

התזמורת בחזרות. "מתפכחים מאשליות" (צילום: AP) (צילום: AP)
התזמורת בחזרות. "מתפכחים מאשליות"(צילום: AP)

 

בשנים הראשונות לאחר ההפיכה, ניסתה טהרן לאסור על מוזיקה, בטענה כי היא מנוגדת לאיסלאם, אך אנשי הדת נאלצו להיכנע בסופו של דבר. בשנות האלפיים נתקלה התזמורת בביקורת כשניגנה את הסימפוניה התשיעית של בטהובן. שמרנים טענו כי היצירה מזוהה עם ליברלים וחילונים שפעלו לאחר ההפיכה. היא גם ספגה ביקורת על תוכניתה בגרמניה: היא ניגנה קטעים מ"רומאו ויוליה" לצ'ייקובסקי, הסימפוניה השביעית של בטהובן ואפילו שילבה השפעה של המוזיקאי האמריקני פרנק זאפה.

 

באוגוסט ניגנה התזמורת את היצירה האחרונה כנראה – ההמנון האיראני, שנוגן בטקס הפתיחה של פסגת המדינות הבלתי מזוהות.

 

חמינאי בפסגת הבלתי מזדהות. בשורה הראשונה בקונצרט האחרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חמינאי בפסגת הבלתי מזדהות. בשורה הראשונה בקונצרט האחרון(צילום: AFP)

 

חברי התזמורת סיפרו לסוכנות הידיעות אילנ"א כי לא ערכו חזרות כבר שלושה חודשים ולא קיבלו משכורת. מוזיקאי מקצועי צפוי למשכורת של כ-200 דולרים בחודש בלבד, פחות ממשכורתו של נהג מונית, ולכן האמנים נדרשים להשלים הכנסה.

 

"הרבה מהם עובדים כנהגי מוניות, מזכירות ורואי חשבון ולא מתמקדים במקצוע", צוטט הזמר פזל ג'משידי בסוכנות הידיעות מהר. ארסלן קמקר, כנר בתזמורת, אמר ל-AP כי שיתוק התזמורת משקף את היחס העוין של הצמרת האיראנית לתרבות המערבית.

 

אותה צמרת יושבת על אחד האוספים המהוללים בעולם של אמנות מודרנית אירופאית ואמריקנית. באוגוסט, המוזיאון לאמנות עכשווית הציג כמאה יצירות שנרכשו על ידי השאה ומשפחתו. הן כללו ציורים של אנדי וורהול, דייויד הוקני וג'ספר ג'ונס. אבל רוב האוסף, שכולל יצירות של פיקאסו, ג'קסון פולוק, פרנסיס בייקון ואחרים, נותר נעול במרתפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נגנית בתזמורת. הסימפוניה התשיעית ספגה אש
צילום: AP
מומלצים