שתף קטע נבחר

 

מחיר הסנקציות על טהרן: החולים באיראן נפגעים

כתבת רשת "אל ג'זירה" סיירה בבית החולים בטהרן, שם הולכת וגוברת המצוקה בשל המחסור בתרופות ובציוד רפואי. אנשי קרן צדקה רפואית פנו לקהילה הבינלאומית בידיעה שהמטרה היא תוכנית הגרעין: "האזרחים הם אלו שתחת הלחץ, לא הממשלה"

קשיים בייבוא תרופות וציוד רפואי עבור כ-6 מיליון חולים הם חלק מהדרך שבה משפיעות הסנקציות החריפות על אזרחי איראן. רשת "אל-ג'זירה" דיווחה אתמול (ד') כי אחת מקרנות הצדקה הרפואיות ברפובליקה האיסלמית פנתה לקהילה הבינלאומית בבקשה לסיוע, כדי להימנע מהפגיעה בחולים הרבים באיראן.

 

לפי אנשי "הקרן האיראנית למחלות מיוחדות", ברור כי זו לא הייתה מטרת הסנקציות שהטילו מדינות המערב, אבל המגבלות המשמעותיות על המסחר האיראני פוגעות בממסד הרפואי וביכולת לייבא תרופות וציוד רפואי.

 

 

הסנקציות משתקות את איראן - דיווחים אחרונים ב-ynet:

טהרן: הקונצרט האחרון של התזמורת הסימפונית

אחמדינג'אד מרוצה: בורסת טהרן מהצומחות בעולם

איראן מאיימת: הסנקציות יוחרפו? נפסיק לייצא נפט

"בכיר איראני הקים רשת עולמית להלבנת כספים"

 

פרופסור פואד איזאדי מאוניברסיטת טהרן אמר ל"אל-ג'זירה" כי "מערכת הבנקאות ותעשיית הנפט הן המטרה של הסנקציות, ומשמעות הדבר שיש לנו פחות מטבע זר לייבוא סחורות". פרופסור איזאדי ציין כי אף על פי שהייבוא אל איראן והייצוא ממנה בתחום הרפואי עומד על כ-400 מיליון דולרים בכל כיוון, המדינה פועלת "לייצר באופן עצמאי כמה שיותר תרופות".

 

הפגנות בטהרן בשל המשבר הכלכלי החמור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות בטהרן בשל המשבר הכלכלי החמור(צילום: AFP)

  

ד"ר עלי רזה פלח, רופא מומחה האחראי לטיפולי הדיאליזה בבית החולים בטהרן, סיפר לרשת הערבית כי "אנחנו עושים כמיטב יכולתנו לספק את הטיפול הרפואי למרות העלייה במחירים. עלינו לעשות זאת בכל מחיר. אם התרופות לא יגיעו לחולים, זה עשוי להוביל למוות. אין דרך לעקוף את זה. אם חלק אחד בלבד במכונות הדיאליזה הללו מפסיק לפעול באופן תקין, המכונה כולה יוצאת משימוש".

 

לפי כתבת "אל-ג'זירה" שסיירה בבית החולים בטהרן, מחירי החלפים לציוד הרפואי האמירו בחודשים האחרונים. לדוגמה, בחודשיים האחרונים הוכפל מחירו של סנן המשמש למכונת דיאליזה ומיוצר בגרמניה, ומלאי החלפים במחסנים הולך ומתרוקן.

 

ברשת הערבית מציינים כי אין כל סימן באיראן לשינוי או לשיפור המצב, בין היתר בגלל התעקשות משטר האייתוללות על תוכנית הגרעין האיראנית, שלטענתם נועדה לשמש לצרכים רפואיים.

 

פאטמה האשמי מ"הקרן למחלות מיוחדות" התריעה כי המצב המדיני מוביל לכך שמדינות המערב משחקות למעשה בחייהם של החולים: "לומר שהסנקציות לא משפיעות על בני אדם זו שטות ילדותית. כולם מודעים לזה שהאזרחים הם אלו שתחת הלחץ, לא הממשלה. אני קוראת לאחראים לסנקציות הללו, בניסיון לשנות את דעת הקהל העולמית בעניין: בשעה שהאו"ם אמור להגן על זכויותיהם של בני אדם, הם פועלים בדיוק בכיוון ההפוך. זה עניין של זכויות אדם".

 

באחרונה איימה איראן להפסיק את ייצוא הנפט אם הסנקציות עליה יוחרפו, וטענה

כי יש לה תוכנית ב' כדי לשרוד ללא ההכנסות מנפט, החיוניות מאוד לתפקוד המדינה. איראן היא אחת מחמש יצואניות הנפט הגדולות בעולם, ואם תחליט להפסיק כליל את ייצוא הנפט, הדבר עלול לגרום למחסור בהיצע וכתוצאה מכך להעלאת מחירים. עם זאת, קשה להאמין שתוכל לממש את האיום, מפני ש-80% מתקציב המדינה שלה נסמך על כספי הנפט.

 

האיחוד האירופי החריף מוקדם יותר החודש את הסנקציות שלו על איראן, הכוללות חרם על הנפט האיראני. על הרפובליקה האיסלאמית הוטלו גם ארבעה סבבי סנקציות מצד מועצת הביטחון של האו"ם, וסנקציות קשות נוספות מצד ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשטר לא מוותר על הגרעין, האזרחים נפגעים
צילום: EPA
מומלצים