העטלף נכנס מהחלון בלילה - ושרט את האם והבת
שינה עם חלון פתוח עלולה להיות מסוכנת: אם ובתה התעוררו באמצע הלילה לאחר שחשו כי משהו שורט את צווארן. רופא משרד הבריאות קבע: מדובר בעטלף שחדר לבית מהחלון. "כשהתעוררנו הוא ככל הנראה בדיוק עף החוצה", אומרת האם
זה נשמע כמו חלק מסרט אימה - אבל זה קרה אתמול (ד') ברחובות: אם ובתה התעוררו כשעל צווארן שריטות ונשיכות של בעל חיים. רופא מטעם משרד הבריאות שהגיע לבדוק אותן קבע כי מדובר בתקיפת עטלף שחדר לביתן באישון לילה. הן נחבשו, חוסנו נגד כלבת ושוחררו לביתן.
עוד על סכנות הכלבת:
בריטניה: תיירת שחזרה מהודו מתה מכלבת
בשומרון: כבשה חולה בכלבת נשכה ילד בן 12
האם וביתה, תושבות רחובות, הלכו לישון בלילה סמוך אחת לשנייה. במהלך הלילה הן חשו לפתע בשריטה בצווארן - והתעוררו בבהלה. "לא ממש זיהינו את העטלף כי היה חושך מוחלט, אבל כשהתעוררנו, שנייה לאחר שנשרטנו, ככל הנראה הוא התעופף החוצה מהחלון הפתוח הסמוך למיטה".
לדברי האם, הן נשלחו בבוקר לבדיקת רופא מטעם משרד הבריאות אשר אישש כי מדובר בסימנים של תקיפת עטלף. "אני משערת שהוא נכנס דרך הקומה הראשונה בבית, שהוא דו קומתי, וחיפש דרך לצאת. ברגע של לחץ הוא חלף על פני הצוואר של שנינו, שרט אותנו בצורה מכובדת בציפורניו, ועף לדרכו".
השתיים הופנו לטיפול בחדר מיון ילדים בבית החולים קפלן. הן קיבלו חיסון נגד כלבת המורכב משני חלקים. החלק הראשון כולל הזרקת חיסון פביל סמוך למקום הנשיכה ובשריר - חיסון המכיל נוגדנים פעילים שמונעים מנגיף הכלבת לתקוף את הגוף. החלק השני מורכב מחיסון סביל, המעורר את הגוף ליצור נוגדנים נגד המחלה. חיסון זה יינתן להן במהלך השבוע הבא עוד ארבע פעמים, כדי למנוע באופן מוחלט מקרה של הדבקה.
"המקרה מפתיע, שכן עטלף הוא בעל חיים מתוחכם ומפותח היודע היטב לנווט גם בחושך", מסביר ד"ר ברוך גונן, מנהל חדר מיון ילדים בקפלן. " העטלף נכנס דרך החלון לקומה התחתונה, עלה לקומה השנייה ושרט את האם וביתה באותה הזווית בצוואר. המקרה הזה מדהים וכאילו נלקח מהאגדות".
גונן הדגיש כי בכל מקרה של חשש לשריטה או נשיכת בעלי חיים יש להגיע באופן מיידי לחדר המיון לצורך קבלת חיסונים מתאימים ובדיקת איזור הנשיכה, שעלול להסתבך לכדי זיהום או מחלה קשה. שריטה כזו מחייבת, כמו במקרה הזה, חיסון נגד כלבת
שעלול להיות מועבר על ידי עטלף ובעלי חיים נוספים, וחיסון אנטי טטנוס אם לא ניתן בחמש השנים שלפני האירוע. במקרה בו מתגלה זיהום באיזור הנשיכה, מתווסף גם טיפול באנטיביוטיקה למשך שבוע עד שבועיים.
בישראל ישנם 32 מינים של עטלפי חרקים ומין אחד של עטלף פירות, הנפוץ בכל חלקי הארץ. עטלף הפירות נחשב לגדול בעטלפי ישראל. עטלפי הפירות נחים בשעות היום במבנים נטושים, על עצים או מערות. כשהחשיכה יורדת הם מתעופפים כדי לחפש פירות למאכל. עטלפי פירות מצויים חיים בלהקות גדולות, מסוגלים לעוף למרחקים של עד כ-15 קילומטר בכדי להשיג מזון באזורי יישובים, חורשות ומטעים.
אחד המטרדים שנוצרים בסביבות האדם הוא הפרשות הצואה שהם מפרישים במהלך המעוף, הגורמים להכתמת בניינים וכלי רכב. בשונה מעטלף הפירות, חבריו למשפחה, עטלפי החרקים, נחשבים לציידים מיומנים של חרקים רבים ומהווים כלי הדברה ביולוגי חשוב, בעיקר ליד איזורים חקלאיים.
סייע בהכנת הכתבה: ארז ארליכמן