בקרוב אצלנו? בהולנד קונים חשמל מהשכנים
ההתפתחות של אנרגיות מתחדשות מאפשרת ליותר ויותר צרכני חשמל גם לייצר אותו - וגם למכור אותו לרשת החשמל. בצירוף הטכנולוגיות של רשתות החשמל החכמות, אפשר כעת לסחור בו, ממש כמו ב-ebay
רשתות החשמל החכמות (Smart grid) עתידות לשנות באופן משמעותי את הקשר שבין הצרכנים בשווקי החשמל ולאפשר להם להפוך גם ליצרני חשמל ולסחור בו. כך דווח באתר GreenBiz.
- 70 מיליון שקל לפיתוח רשת חשמל חכמה בישראל בית חכם: כך עושים את זה בדרום קוריאה
- לקרוא ולקנא: 7 הערים החכמות והירוקות בעולם
במקומות שונים בעולם אפשר כבר למצוא תוכניות שמהותן ייצור עצמי של חשמל ממקורות מתחדשים כמו שמש או רוח, ומכירתו בחזרה לרשת. המודל המקובל כיום בתחום, מותיר את חברת החשמל כמתווכת של כל עסקאות ממכירת ויצירת החשמל, תוך קביעת תעריפים ידועים מראש.
אולם קיים מודל נוסף, שמאפשר לצרכנים-יצרנים להשתתף ברשת אנרגיה מקומית וקטנה. במסגרת זו לכל המשתתפים יש מעמד שווה וכל אחד מהם יכול להיכנס למו"מ עם משתתף אחר, כמו אי-ביי של מכירה וקנייה של חשמל.
הטכנולוגיות של רשתות החשמל החכמות, מאפשרות לשלב בתמהיל האנרגיה הכללי מקורות אנרגיה שאינם קבועים כמו רוח ושמש. הן גם מאפשרות למקורות שמספקים חשמל במתח נמוך, לספק חשמל דרך הרשת. עם זאת, במקרים כאלו יש צורך בשווקים עם עסקאות מכירה וקנייה בטווחי זמן קצרים מהרגיל.
המטרה: להסיר מכשולי רגולציה
כך למשל, בהולנד מונהג פיילוט בשם PowerMatchingCity, שבוחן את המודל של רשתות חשמל קטנות ומבוססות משתמשים. במסגרת זו, 25 בניינים בעיר כרונינגן צוידו בציוד משולב לייצור חום וחשמל (CHP), מכשירי חשמל חכמים, מודדים חכמים, רכבים חשמליים וגגות סולאריים.
במסגרת הפרויקט יצרו שוק אנרגיה שנועד לענות בזמן אמת, על פערים בין יכולת האספקה לבין הביקוש. לשם כך משתמשים בתוכנה בשם PowerMatcher, המאפשרת לאזן בין הצע לביקוש באמצעות איחוד הביקושים ואיחוד מקורות ההיצע. הפרויקט ממומן ומנוהל על ידי גורמים ממשלתיים, פרטיים, מענקים מהאיחוד האירופי ואוניברסיטאות מובילות.
תוכנה זו נמצאת בשימוש גם בפרויקטים גדולים יותר, כמו פרויקט EcoGrid באי בורהולם בדנמרק. בפרויקט שותפים 28 אלף לקוחות ותמהיל האנרגיה שלו כולל 50% מקורות אנרגיה מתחדשת.
מהפרויקטים עולה כי טווח זמן של 5 דקות, נחשב ליעיל בניהול משאבי אנרגיה לא-תמידיים ומאפשר לשמור על יציבות ברשת החשמל. התקווה היא, שהפיילוטים השונים יאפשרו לזהות ולהסיר מכשולי מדיניות ורגולציה, לצורך יישום סדרי גודל גדולים של רשתות מבוססות-משתמשים.