שתף קטע נבחר

 

אביב אקדמי: עדנה לישראל בקמפוס בקליפורניה

ב-2010 ניסו סטודנטים מוסלמים לפוצץ נאום של השגריר אורן באוניברסיטה בקליפורניה. מאז הכול השתנה: סטודנטים איראנים האזינו למרצים ישראלים והפעילות האנטי-ישראלית הצטמצמה. ומה הסוד? במקום הסכסוך, מדברים על טאבלטים

אוניברסיטת אירוויין שבקליפורניה היא אחת המובילות באמריקה בטכנולוגיה, בחקר תאי גזע, ברפואה ובאנרגיה חלופית, אבל בשנים האחרונות היא הובילה גם בתחום הפעילות האנטי-ישראלית בקמפוס. פעילות זו נחשפה לפני שנתיים וחצי, אז ביקר באוניברסיטה שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, ונתקל בניסיון מאורגן של סטודנטים מוסלמים "לפוצץ" את נאומו. אך מי שמבקר בקמפוס בחודשים האחרונים נתקל במציאות אחרת לגמרי – שיתוף פעולה פורה עם אוניברסיטאות ישראליות, הופעה של עידן רייכל והרצאות של מדענים ישראלים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

אוניברסיטת אירוויין ממוקמת מדרום ללוס אנג'לס, באורנג' קאונטי, מחוז שבו ריכוז הערבים השני בגודלו בארה"ב (אחרי דירבורן שבפרברי דטרויט). בשם חופש הביטוי, ארגנו

סטודנטים ערבים הפגנות בשטח הקמפוס, הקימו חומה כדי לתאר את הכיבוש הישראלי וקידמו קמפיין של דה-לגיטימציה לישראל. סטודנטים יהודים חשו מאוימים.

 

לאחר התקרית עם השגריר אורן, שהגיע למקום כדי להעלות את המודעות לנעשה במקום וסיים את נאומו בחסות המשטרה, נעצרו 11 סטודנטים ערבים והואשמו בקשירת קשר למנוע ממנו לנאום. הם טענו שפעלו לממש את זכותם לחופש הביטוי, אבל התובע המחוזי הציג את המיילים ביניהם לתיאום הפעילות וחבר מושבעים מצא אותם אשמים. הם הורחקו מהאוניברסיטה למשך סמסטר ונדרשו לבצע 50 שעות פעילות למען הקהילה.

 

הקונסול בלוס אנג'לס סגל (שלישי משמאל) באירוע מיוחד באירווין (צילום: ג'וש פרידמן) (צילום: ג'וש פרידמן)
הקונסול בלוס אנג'לס סגל (שלישי משמאל) באירוע מיוחד באירווין(צילום: ג'וש פרידמן)

 

אבל לאחרונה חל שינוי. באביב באו מאות סטודנטים להקשיב להופעה של עידן רייכל ואף אחד לא צעק "רוצח" ולא הפריע. לפני שבועיים ביקרו בקמפוס חמישה מרצים מאוניברסיטת תל-אביב, ובהם דיקן בית הספר להנדסה, והשתתפו בכינוס משותף של שתי האוניברסיטאות על התפקיד העתידי של טלפונים ניידים, טאבלטים ומדיה חברתית בתקשורת ב-2025. הסטודנטים, בהם ערבים ואיראנים, האזינו בשקט מכובד. אחר כך ישבו הישראלים עם עמיתיהם המקומיים לתכנן מיזמים משותפים לעתיד.

 

המהפך של הקונסול 

רק בקיץ שעבר הקפיאו התורמים היהודים הגדולים של האוניברסיטה, הנרי סמואלי והאחים מיראז', את התרומות שלהם. מה בדיוק קרה כאן?

 

ישי אייזיק הוא תל-אביבי שנמצא כאן בשנים האחרונות ומכיר מקרוב את המתרחש. הוא מנהל את "מכון מיראז'" ועובד עבור אחד התורמים הגדולים לאוניברסיטה. המכון מארח מדי שנה מאה חברות סטארט-אפ מישראל לקורס מזורז ללמוד כיצד לשתף פעולה עם השוק האמריקני בתחומי הייטק, ביוטכנולוגיה, מכשור רפואי ותרופות, ביטחון וניו מדיה. ישי עקב אחר הנעשה בקמפוס בחרדה, שהתחלפה בחודשים האחרונים בשמחה גדולה.

 

עידן רייכל בהופעה בארוויין (צילום: באדיבות הקונסוליה הישראלית בלוס אנג'לס) (צילום: באדיבות הקונסוליה הישראלית בלוס אנג'לס)
עידן רייכל בהופעה בארוויין(צילום: באדיבות הקונסוליה הישראלית בלוס אנג'לס)

 

באוגוסט נחת בלוס אנג'לס הקונסול החדש של ישראל בעיר, דיוויד סגל. אייזיק טוען שהפעילות של הדיפלומט הישראלי היא שאחראית למהפך. במקום הסברה, הוא עבר למעשים. "במקום לדבר על הקונפליקט, הוא התחיל לדבר על ההזדמנויות שיש בישראל ועל שיתופי פעולה במחקר ובפיתוח. הוא הצליח ללכד את הארגונים היהודים ואת המשפחות מיראז' וסמואלי, שכל אחד מהם משך לכיוון אחר, לפעול יחד", אמר אייזיק ל-ynet.

 

פגישה עם הנשיא פרס 

בדצמבר, כשהקהילה והתורמים מאחוריו, נכנס הקונסול הישראלי לפגישה עם הנשיא המוחרם של אוניברסיטת אירוויין, מייקל דרייק, ויצא מהפגישה עם חיוך מנצח. "קיימתי איתו פגישה ארוכה ונפלאה, ויצאנו לדרך חדשה", מאשר הקונסול סגל. "יזמתי ביקור שלו בישראל שבו הוא חתם על שבעה הסכמי שיתוף פעולה עם הטכניון והאוניברסיטאות בירושלים, תל-אביב ובאר שבע". המשלחת בראשות הנשיא דרייק, נפגשה גם עם הנשיא שמעון פרס והפגישה הולידה שיתוף פעולה בנושא המדובר בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון.

 

כשחזרה המשלחת לקליפורניה תיאר דרייק את ביקורו בארץ בעיתון האוניברסיטה: "הפגישות שלנו עם מנהיגי האוניברסיטה ועם הנשיא פרס היו מאירות עיניים ומועילות. הצלחנו לאתר יחד הרבה נקודות דמיון בין אוניברסיטת אירוויין וצמרת האוניברסיטאות בישראל". זוהי רק ההתחלה. באירוויין מחפשים שיתופי פעולה באוניברסיטות בארץ בתחומי מנהל עסקים, משפטים, קרימינולוגיה ומים.

 

ההתקפה על אורן ב-2010

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הקונסול סגל אומר שהמסקנה הברורה היא ש"ההסברה של ישראל לא צריכה להתמקד רק בסכסוך, אלא גם בחשיפת הישגים מדהימים המתרחשים בישראל ויכולים לעזור לאנושות, שרבים לא מודעים להם. כל השנים הלכו מכות מילוליות עם המוסלמים בשטח, במקום לשנות את האוניברסיטה. עכשיו פתחנו בתהליך שמאפשר לכל הצדדים לשנות את הדברים מהקצה לקצה".

 

יותר הרצאות מאשר לפני 20 שנה 

ד"ר מיטשל בראד, ראש ארגון AICE שפעיל למען ישראל בקמפוסים ומארגן הרצאות של מרצים מישראל, הביע שביעות רצון מהמפנה הגדול שחל באירוויין.

 

הוא אמר ל-ynet שמניסיונו למד ש"כשהארגונים הערבים מחריפים את הפעילות שלהם בקמפוס מסוים, הם גורמים לפעילות נגדית חזקה למען ישראל. זה קרה לפני שנתיים-שלוש באוניברסיטת ברקלי". אז התקבלה החלטה על הפסקת ההשקעות של האוניברסיטה בכל הקשור לישראל. "ההחלטה גרמה לזעם גדול, פרופסורים החלו לדבר נגדה וכתוצאה מזה נפתחו לימודי ישראל. יש כיום יותר הרצאות על ישראל מאשר לפני 20 שנה", הוא הסביר.

 

ד"ר בראד ערך באחרונה סקר על מצב ישראל בקמפוסים. המסקנה שלו היא שמתוך יותר מ-4,000 קמפוסים ברחבי ארה"ב, מתקיימת פעילות אנטי-ישראלית מצומצמת ב-100 קמפוסים בערך. הפעילות ממוקדת ב-30 קמפוסים, שבהם מתקיימים אירועים כמו "שבוע אפרטהייד" או אירועי "מודעות לפלסטין". ד"ר בראד מסביר שבהרבה קולג'ים שבהם יש פעילות אנטי-ישראלית המגיעה לכותרות, יש גם פעילות

 מאוד ענפה למען ישראל. "אוניברסיטת מרילנד היא דוגמה לפעילות אנטי-ישראלית בקמפוס שהוא מאוד פרו-ישראלי".

 

לדבריו, הבעיה היא פחות בקמפוסים ויותר בכיתות. "שם אנחנו לא רואים ויש מרצים הדוחפים אידיאולוגיה פוליטית והסטודנטים חוששים לדווח על המרצה שלהם".

 

ידידי ישראל חוששים מהמתרחש באוניברסיטאות היוקרה, שהן יותר פוליטיות ומהן יוצאים המוכשרים והמשפיעים ואלה שמגיעים בסופו של דבר לפוליטיקה. אחרי הניסיון הכושל בברקלי, נערך לפני שנה כנס דומה באוניברסיטת פנסילבניה בניסיון לבלום השקעות בישראל. מאחורי הפעילות הזו עומדים ארגונים של סטודנטים למען פלסטין, וארגון הסטודנטים המוסלמים שפעל גם באוניברסיטת אירוויין.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי סרדס
ירידה משמעותית בפעולות המחאה נגד ישראל (ארכיון)
צילום: עדי סרדס
התקבל ב-2010 בקריאות "רוצח". השגריר אורן
באדיבות שגרירות ישראל בוושינגטון
הקונסול דייויד סגל
צילום: מיכל מבצרי
מומלצים