מקדונלד'ס תוכל להיתבע על עבודת קטינים בשבת
הסכסוך בין רשת מקדונלד'ס לבין משרד התמ"ת הוא סכסוך עתיק יומין אודות העסקת בני נוער בשבתות. הדבר הגיע לכדי כך שבעלי הרשת בישראל, עמרי פדן, הודיע כי לא יעסיק בני נוער בשבתות, אולם הכרזה זו באה לאחר שמשרד התמ"ת כבר הגיש כתבי אישום נגד רשת המזון המהיר
מקדונלד'ס לא תוכל לערער על כתבי האישום שהוגשו נגדה בידי משרד התמ"ת, בגין העסקת קטינים בשבת. כך קבע בית הדין האזורי לעבודה בנצרת, שדחה את בקשת מקדונלד'ס לבטל את כתב האישום בטענה ל"פגמים מהותיים בהתנהלות התמ"ת". בית המשפט הורה להמשיך לקיים את ההליך המשפטי נגד רשת המזון המהיר.
- התמ"ת: מקדונלד'ס מעסיקה בני נוער בשבת
הסכסוך בין רשת מקדונלד'ס לבין משרד התמ"ת הוא סכסוך עתיק יומין אודות העסקת בני נוער בשבתות. הדבר הגיע לכדי כך שבעלי הרשת בישראל, עמרי פדן, הודיע כי לא יעסיק בני נוער בשבתות, אולם הכרזה זו באה לאחר שמשרד התמ"ת כבר הגיש כתבי אישום נגד רשת המזון המהיר.
לפני מספר חודשים הוגש נגד מקדונלד'ס, ולא בפעם הראשונה, כתב אישום, ובו 19 אישומים. בתגובה פנתה מקדונלד'ס לבית הדין לענייני עבודה בנצרת, וביקשה לבטל את כתב האישום עקב מה שהגדירה - אכיפה בררנית פסולה של התמ"ת.
התמ"ת: אין פסול בהתמקדות במעסיקים יהודים
כתב האישום עסק בסניף החברה שבצומת גולני, אולם הוא הפך לעניין עקרוני על רקע כתבי האישום הנוספים שהוגשו בעבר. במסגרת חקירות שניהל האגף לאכיפת חוקי עבודה במינהל ההסדרה והאכיפה בתמ"ת, התגלו ראיות, על פי המשרד, לכך שהרשת העבידה בסניף נערים ביום המנוחה השבועי.
בבקשה לביטול כתב האישום, שהגישה מקדונלד'ס נגד התמ"ת, טענה החברה, כי סקר שבוצע ביוזמתה העלה, שבני נוער מועסקים בימי שבת בתחומים שונים ובהם שירותי הסעדה (קייטרינג), הפעלות לילדים בפארקי שעשועים, דוכני מכירות, עבודות בתחום הספורט וכן בחופי ברחצה ובבריכות.
רשת המזון המהיר טענה בבקשתה, המדינה מבצעת אכיפה בררנית, ונמנעת לאכוף את איסור העסקת בני הנוער בימי המנוחה השבועית בתחומים אלה ובתחומים נוספים.
מקדונלד'ס טוענה בבקשתה, כי מתוך 39 כתבי אישום שהוגשו בין השנים 2005-2010 בגין עבירות לפי העסקת נוער, כל כתבי האישום, למעט אחד, התייחסו להעסקת נערים יהודים בימי שישי או שבת, לפיכך, טענה הרשת, מתערערת החזקה בדבר חוקיות ההחלטה המנהלית, ונטל ההוכחה עובר לכתפי התמ"ת על מנת שיוכיח כי האכיפה שננקטה על ידה התבססה על שיקולים ענייניים בלבד.
"המדינה אינה יכולה להקצות אלא משאבים מוגבלים לאכיפת החוק", הסביר התמ"ת. "כך גם, יחס שונה לשונים אינו מהווה הפליה ובהתחשב במשאבי הרשות המוגבלים כמו גם באופייה היהודי של מדינת ישראל, אין פסול במדיניות המפנה את עיקר מאמציה כלפי מעסיקים יהודים שעוברים על החוק".
מקדונלד'ס הודתה בקיום הרשעה קודמת
בפסיקה שניתנה על ידי השופטת עידית אצקוביץ' בעתירה של מקדונלד'ס, נדחתה בקשת הרשת ונקבע כי כתב האישום לא יבוטל. השופטת קבעה כי התמ"ת פועל בהתאם להנחיות היועץ המשפטי. "בהתאם לאותן הנחיות פנימיות... אחת מהנסיבות המצדיקות הגשת כתב אישום היא עבירה חוזרת של המעביד באחד מחוקי העבודה לאחר שהוגש נגדו כתב אישום והורשע, או שמתנהל לגביהם הליך תלוי ועומד", קבעה השופטת.
מקדונלד'ס הודתה בקיום הרשעה קודמת, אולם טענה כי מדובר בהרשעה בתיק ישן (ת.פ 275/03), אשר גם היא אינה חלוטה וערעור עליה תלוי ועומד בבית הדין הארצי לעבודה. משכך, אין לקחת את ההרשעה בחשבון ואין להגיש כתב אישום חלף הטלת קנס מנהלי.
השופטת לא קיבלה טענה זו של מקדונלד'ס. "יודגש כי המשך ביצוע העבירות, כשלעצמו, עלול ללמד על כך שהקנס המנהלי איננו הולם את היקף העבריינות ואת חומרתה ולא יספק הרתעה מספקת", קבעה השופטת.
תגובות:
עו"ד גלי לוי, התובעת הראשית במשרד התמ"ת, מסרה: "חוק עבודת נוער הינו חוק בעל חשיבות רבה אשר בא להבטיח לנערים המהווים חוליה חלשה בשוק העבודה תנאי העסקה נאותים והוגנים תוך הקפדה על זכויותיהם הסוציאליות שמירה על בריאותם ומניעת פגיעה בלימודיהם".
יפה סולימני, מנהלת מינהל הסדרה ואכיפה, אמרה: "אוכלוסיית הילדים ובני הנוער אובחנה כאוכלוסיית עובדים חלשה הזקוקה להגנה ולפיכך בסדר עדיפות גבוהה לטיפול".
ממקדונלד'ס לא נמסרה תגובה.