שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

הצטננות ושפעת: כך תצאו מזה הכי מהר

הצטננות, דלקת ריאות ודלקות אוזניים, הן המחלות הכי נפוצות בחורף. בנוסף לשפעת, הן משפיעות על איכות החיים שלנו ועלולות להיות מאוד מסוכנות. איך אפשר למנוע את ההידבקות, מהן דרכי הטיפול והאם חיסון יפתור את הבעיות?

במה כולם חולים בחורף? כולם אולי מדברים על שפעת אבל חוץ ממנה יש מחלות נוספות שכולן בעצם תולדה אחת של השנייה. כולן מטרידות לא פחות וחלקן אף מסוכנות מאוד. בין המחלות החורף הנפוצות ניתן למנות: הצטננות, מחלות דרכי הנשימה העליונות וסיבוכים הכוללים: דלקות מערות האף, דלקת הסימפונות ודלקות ריאות.

  

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט

 

איך להתמודד עם מחלות החורף?

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם, מסבירה כי הבעיה הגדולה ביותר במחלות חורף היא שרוב המחלות הן נגיפיות ומועברות בעיקר באוויר באמצעים כמו עיטוש או שיעול. "אנחנו נמצאים שעות רבות בסביבה אטומה ומחוממת מה שמקל על ההדבקה. כמובן שילדים נדבקים מהר יותר, כי המגע הפיזי ביניהם הוא מאוד קרוב. היגיינה ואוורור יכולים להפחית את אחוזי ההדבקה באופן ניכר", היא מסבירה.

 

 

הצטננות. דלקת קלה של האף והגרון (צילום: Index open) (צילום: Index open)
הצטננות. דלקת קלה של האף והגרון(צילום: Index open)

 

הצטננות - דלקת הנגרמת על ידי נגיפים

הצטננות היא דלקת קלה של האף והגרון הנגרמת על ידי נגיפים שונים. בדרך כלל היא חולפת מעצמה במשך שבוע, אך היא עלולה להימשך זמן רב יותר, בפרט אצל ילדים, מבוגרים ואנשים הסובלים מבריאות לקויה. במדינות רבות, הצטננות היא הסיבה השכיחה ביותר לביקורים אצל רופא המשפחה.

 

מבוגרים סובלים מ-2-4 הצטננויות בממוצע לשנה, רובן בין החודשים ספטמבר למאי, ואילו ילדים סובלים מ-6-8 הצטננויות בממוצע לשנה. הצטננות בדרך כלל מאוד מידבקת ומתפשטת כאשר טיפות נוזל, המכילות את הווירוס מועברות במגע או נשאפות.

 

תסמיני המחלה: החל מהיום הראשון ועד שלושה ימים מחדירת הנגיף לגוף מופיעים התסמינים הבאים:
  • נזלת
  • גודש
  • הצטננות
  • ירידה בחוש הטעם והריח.
  • צריבה בלע
  • שיעול
  • חום (בעיקר בקרב ילדים קטנים).

  

הטיפול בהצטננות

על פי רוב, התסמינים חולפים תוך פחות משבוע גם ללא טיפול, אבל ישנן תרופות רבות ללא מרשם המביאות להקלה זמנית בתסמינים. בדרך כלל הן מיועדות להקלה על הגודש ויש כאלה המיועדות להפחתת החום או הכאבים.

 

בנוסף, אפשר להשתמש גם בצמחי מרפא שונים, ומינרלים ושמנים נדיפים, שמקלים על הסימפטומים. על פי כמה מחקרים, נמצא כי הם אף מקצרים את משך המחלה. בדרך כלל במהלך הצטננות ניתן להמשיך בשגרת החיים אלא במצבים של חולשה.

 

קטרון מוסיפה כי בין המוצרים שניתן לטפל בהם בהצטננות ניתן למצוא את הסמבוק השחור שידוע בפעולה האנטי דלקתית שלו. בנוסף ניתון לקחת תוספים כמו פרופוליס, אכיניצאה ויטמין סי ואבץ, שיכולים להקל על התסמינים. גם שתייה מרובה  מומלצת מאוד במהלך ימי המחלה. יש להקפיד לשמור על היגיינה, לשטוף ידיים לעיתים קרובות ולכסות את הפה והאף בעת שיעול. לאחר השיעול - לשטוף ידיים.

 

אגב, בקרב מעשנים, התסמינים בדרך כלל קשים יותר. מומלץ מאוד להימנע מעישון במהלך ימי המחלה. 

 

סיבוכים אפשריים

סיבוך שכיח של ההצטננות הוא דלקת סינוסים, שיכולה להיות מלווה בשיעול ממושך. גם דלקות האוזן התיכונה ודלקת של הסימפונות יכולים להיות תולדה מאוחרת של ההצטננות.

 

אצל אנשים הסובלים ממחלות ריאה כגון אסטמה או ברונכיט כרונית, עלולה להופיע החמרה של הסימפטומים. שיעול שלאחר הדלקת יכול להימשך מספר שבועות. זהו שיעול ספזמודי וניתן להקל עליו באמצעות תרופות שונות.

 

במצבים הבאים מומלץ לפנות לרופא:

  • חום גבוה.
  • כאב אוזניים.
  • כאב באזורי הסינוסים.
  • שיעול המחמיר למרות הקלה בשאר התסמינים.
  • בכל החמרה של מחלה קיימת.

  

שפעת - המחלה שמשפיעה על כל הגוף

שפעת היא מחלה המשפיעה על הגוף כולו והנגרמת על ידי נגיף האינפלואנזה. שפעת מועברת בקלות מאדם לאדם, עלולה לגרום לסיבוכים חמורים ואף למוות.

 

אנשים הסובלים מאסטמה או מחלות ריאה אחרות נמצאים בסכנה גדולה יותר לפיתוח סיבוכים משפעת. ישנם שלושה זנים של אינפלואנזה: A,B,C כאשר זנים A ו-B הינם החמורים יותר. הווירוסים משתנים כל העת וזנים שונים סובבים את העולם מדי שנה. אמצעי ההגנה של הגוף מתקשים בהתמודדות עם שינויים אילו, ולכן מומלץ לקבל חיסון מדי שנה.

 

  • זן A פוגע גם בעופות, חזירים, סוסים ובעלי חיים נוספים, בגלל ההשתנות המתמדת חלק מהזנים יכולים לפגוע היום גם בבני אדם, ויתכן אף לעבור מאדם לאדם.
  • זן B פוגע אך ורק בבני אדם, בדרך כלל הינו אלים פחות.
  • זן C גורם למחלות קלות בלבד, אם בכלל, ואינו גורם למגיפות.

 

דוגמא להתפרצות מגיפה: מקורה של שפעת העופות, שפרצה כמגיפה ב-1997 היה וירוס מזן A. המחלה עד אז פקדה עופות בלבד. ההדבקה לבני אדם התרחשה קרוב לוודאי על ידי מגע בעוף נגוע או בהפרשותיו, אך יש חשש גם להדבקה מבני אדם. אחוזי התמותה היו גבוהים ביותר.

 

התסמינים:

התסמינים חמורים הרבה יותר מאשר בהצטננות, מופיעים לפתע וכוללים :

  • חום גבוה
  • שיעול
  • כאבי גוף ושרירים
  • כאבי ראש
  • כאבי גרון
  • צמרמורות
  • עייפות
  • חולשה
  • בחילות והקאה (פחות שכיח)
  • שלשול

 

החולים אינם יכולים להמשיך בשגרת החיים ומרותקים לביתם. קשישים עלולים לחוש מותשים לזמן רב הרבה יותר, גם אחרי חלוף כל שאר התסמינים. רוב האנשים מחלימים בתוך 7-14 יום.

 

סיבוכים אפשריים של השפעת 

דלקת ריאות: דלקת ריאות נגרמת על ידי חיידק, החודר לגוף בעת שמערכת החיסון מוחלשת עקב השפעת.

דלקות אוזניים: במנגנון דומה עלולים להתפתח סינוסיטיס, דלקת הסימפונות ודלקות אוזניים.

אגב, שיעול ללא כיח יכול להמשך שבועות וחודשים אחרי היעלמות כל שאר התסמינים.

 

השפעת עלולה להיות קטלנית בקרב:

  • אנשים קשישים.
  • אנשים הסובלים ממחלות כרוניות.
  • אנשים שמערכת החיסון שלהם פגועה.

 

טיפול  בשפעת

ישנן תרופות המבוססות על צמחים, שנחשבות כאנטי-ויראליות וחלקן גם נחקרו ונמצאו מועילות. בנוסף לכך, יש תרופות אנטי-ויראליות שרושמים רופאי המשפחה, אחת מהם: TAMIFLU. התרופה מבוססת על צמח האניס. וכדאי להתחיל את הטיפול מהר ככל האפשר עם הופעת התסמינים, רצוי ביומיים הראשונים.

 

קטרון מוסיפה כי תרופה נוספת שכדאי לקחת עם ב-24 הראשונות להופעת המחלה היא אוסילו - צריך לקחת אותן באמפולות מתחת ללשון.

 

חשוב לדעת כי שימוש בתרופות משככות כאבים, מפיגות חום ומקטינות גודש יכול להקל על התסמינים.יש להקפיד לשתות ולאכול בהתאם. לא מומלץ לחזור לפעילות מלאה כל עוד יש תסמינים.

 

 

 

מניעת המחלה: אורח חיים בריא וחיסון

אין שום ספק ששמירה על אורח חיים בריא כולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, פעילויות מפחיתות מתח ושימוש בתוספים כגון ויטמינים וצמחי מרפא יכולים לחזק את מערכת החיסון, למנוע הידבקות ולעזור להתגבר מהר יותר על מחלות.

 

אמצעי מניעה פשוטים כגון שטיפת ידיים לאחר קינוח אף או התעטשות ושמירת מרחק כאשר האדם חולה, מקטינים את ההידבקות. רשויות הבריאות ממליצות על סמך מחקרים אפידמיולוגיים לחסן את כלל האוכלוסייה מדי שנה נגד שפעת. ואכן הנתונים מצביעים על ירידה משמעותית בתחלואה מאז התחלת החיסונים.

 

החיסון מתייחס מדי שנה למספר זנים, שנחשדים כאלימים ביותר ועלולים להתפשט, כך על פי נתונים אפידמיולוגיים הנאספים בכל העולם. בפרט מושם דגש על חיסון ילדים מגיל חצי שנה, מבוגרים מעל גיל חמישים, אנשים החולים במחלות כרוניות, נשים המתכננות הריון, דיירים ומטפלים בבתי חולים או בתי אבות, רופאים, אחיות וכוח עזר בשירותי הרפואה. 

לא מומלץ לקבל את החיסון לאנשים חולים. 

 

סיבוכי החיסון: החיסון מורכב מווירוסים מומתים, כך שאי אפשר להידבק ממנו בשפעת. ייתכן כאב קל באזור הזריקה, חולף תוך יומיים. קיים גם חיסון הניתן כתרסיס לאף, אך לא נבדקה בטיחותו לגבי קשישים וסובלים ממחלות כרוניות. הפגיעה באיכות החיים, ההשתנות המתמדת של הווירוס, הופעת זנים חדשים ואלימים והסכנה לסבוכים מסכני חיים גורמים לכך שהשפעת מעסיקה את רשויות הבריאות באופן מתמיד.

 

  

הכותבת היא רופאת משפחה, מומחית בצמחי מרפא, דיקור סיני ובטיפול באמצעות שינוי אורח חיים ותזונה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחלות חורף. לא רק שפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים