רבבות יזדקקו לדיור בניו יורק, מצוקה בהאיטי
הטמפרטורות בניו יורק צונחות והופכות את הבתים שנותרו ללא חשמל וחימום לכאלה "שלא ניתן לחשוב על לגור בהם" לדברי המושל. בהאיטי מבינים למה לא מתייחסים אליהם: "בניו יורק אין הרבה אסונות, זה סיפור טוב לתקשורת"
מושל ניו יורק אנדרו קואומו סייר היום (יום א') באזורים במדינה שנפגעו בהוריקן סנדי ואמר כי רבבות תושבים ייאלצו למצוא מקומות מגורים חלופיים לנוכח ההרס שגרמה הסופה והקור הגובר. ראש העיר ניו יורק, מייקל בלומברג, אמר כי העירייה צריכה לספק מגורים לכ-30 עד 40 אלף בני אדם שבתיהם נפגעו. בהאיטי חוששים ממחסור במזון ומעלייה במספר מקרי הכולרה בעקבות ההוריקן.
"זה יהיה יותר ויותר ברור שלא ניתן לחשוב על מגורים בבתים שאין בהם חימום", אמר קואומו. משמעות הדבר היא שתושבים שעד כה נמנעו מלעזוב את בתיהם יאלצו לעשות כן ולמצוא דיור חלופי.
במסיבת עיתונאים ששודרה בטלוויזיה התייחס קואומו גם למחסור בדלק במדינה.
הוא אמר שהאספקה מתחדשת ומשתפרת אך כי המצוקה צפויה להימשך "מספר ימים". בימים האחרונים נאלצו התושבים לעמוד בתור שעות ארוכות כשבידיהם מכלים כדי לקבל הקצבת דלק לחימום ולנסיעה.
הטמפרטורות צנחו הלילה ונעו בין מעלה אחת לארבע מעלות. 700 אלף בתים ובתי עסק בניו יורק ופרבריה ובלונג איילנד עדיין ללא חשמל. בסוף השבוע פתחה העירייה מקלטים מחוממים באזורים המנותקים ובלומברג קרא בעיקר לתושבים המבוגרים לעבור אליהם. העירייה מתכננת לחלק 25 אלף שמיכות לאלו שמתעקשים להישאר בבתיהם. "בבקשה, אני יודעת שיש מי שמהססים להשתמש בשירותינו לפעמים. הקור יכול להיות מסוכן", אמר בלומברג אתמול.
רצים בכל זאת
בלומברג החליט אתמול לבטל את מרתון ניו יורק המסורתי שהיה אמור להיערך היום, כדי לאפשר לכוחות המשטרה להתמקד בסיוע ובאבטחה בעקבות ההוריקן. חלק מהרצים פנו במקום זאת לסייע לנפגעים בסטייטן איילנד. אלפים אחרים, במיוחד אלה שהגיעו מחוץ לארה"ב, התייצבו למרוץ ספונטני בסנטרל פארק. "הרבה אנשים פשוט רוצים לסיים את מה שהתחילו", הסביר לאנס סוונדסן, מארגן הקבוצה שנקראת "לרוץ בכל זאת" (Run Anyway).
"אסון כל יום"
התקשורת העולמית התמקדה בעיקר בנעשה בחוף המזרחי בארה"ב, אולם הסופה פגעה קשות גם במדינות הקריביים. ההשלכות של הפגיעה בהאיטי, שעדיין סובלת מנזקי רעידת האדמה שפקדה אותה לפני שנתיים. על פי ה-BBC, כ-350 אלף בני אדם בבירה פורט או-פרנס עדיין חיים במחנות עקורים. השטפונות שגרמה סנדי עקרו ממקומם אוהלים רבים ותושבים נאלצו למצוא מקלט זמני. 54 מתותשבי האיטי נספו בסופה ו-20 עדיין נעדרים. ראש הממשלה לורן למוטה כינה אותה "אסון בקנה מידה עצום".
גם לפני סנדי, האיטי סבלה משיעור מקרי כולרה גבוה יותר מבכל מדינות העולם גם יחד.
כמעט 6% מהתושבים לקו במחלה ו-7,500 מתו ממנה. בתי החולים סובלים ממחסור בתרופות ובמקום, וההוריקן וההצפות שגרם עלולים להחמיר את המצב. נראה שחלק מהתושבים מבינים מדוע העולם מתעניין יותר בנעשה בניו יורק.
"זה לא האסון הראשון ולא האחרון שיהיה לנו", אמרה אמלי פרופט-מילס, כותבת שחיה בבירה ל-BBC. "בניו יורק לא קורים אסונות כל יום אז זה סיפור טוב לתקשורת. בהאיטי יש אסונות כל יום. כמעט".