שתף קטע נבחר

דו"ח חמור: תמותת פגים בישראל - פי 2 מארה"ב

עלייה בתמותה, רמת זיהום גבוהה ב-50% בהשוואה למדינות מערביות, ומצוקה חמורה של כוח אדם: לרגל יום הפג הבינלאומי שחל היום מתפרסמים נתונים חמורים על מצב הפגים בישראל. משרד הבריאות: "חל שיפור במצב כל הפגיות בארץ"

הפגים בישראל עדיין בסכנת חיים, והמצב אינו משתפר: דו"ח חדש שמפרסמת עמותת לה"ב ואיגוד הנאונטולוגים בישראל, מראה נתונים חמורים על תמותת הפגים בישראל ומצב הפגיות. שיעור זיהומים גבוה, מגמת עלייה בשיעור התמותה, ומחסור קשה ברופאים ואחיות בפגיות. כל גורמי הסיכון הללו מגבירים את הסיכון לתמותת פגים.

 

עוד על מצב הפגים בישראל:

 

הדו"ח מעניק סקירה השוואתית מקיפה על מצב הפגים בישראל בחמש השנים האחרונות. מהדו"ח עולה כי מספר לידות הפגים בישראל נמצא בעלייה מתמדת. דו"ח מקביל שהפיץ משרד הבריאות, הראה דווקא כי מאז שנת 2006 קיימת יציבות בשיעור לידת הפגים, עם עלייה מסויימת בשיעור הפגים בקרב הקהילה האתיופית והאוכלוסיה הערבית.

 

מחסור חמור ברופאים ואחיות

מהדו"ח עולה עוד כי קיים מחסור מתמשך ברופאים, אחיות ומיטות טיפול נמרץ ליילוד, שאינו מותאם למגמת העלייה בילודה: קיים חוסר מיידי בכ-180 רופאי ילודים (נאונטולוגיים) וכ-150 רופאים ומתמחים למחלקות התינוקות הבשלים. כמו כן ישנו חוסר מיידי של 700 אחיות בתחום, ומחסור ב- 240 מיטות אשפוז.

  

הדו"ח מגלה עוד כי משנת 2008 ועד היום אין שיפור ממשי באחוזי התחלואה של פגים כתוצאה מזיהומים נרכשים. דלקות ריאה הינן הביטוי החמור ביותר של תחלואה בקרב פגים: 1 מתוך 8 פגים חוזרים לאשפוז במהלך 5 השנים הראשונות לחייהם - פי 5 מאשר אצל יילודים רגילים. שיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות בישראל גבוה בכ-50% יותר מאשר במדינות העולם המערבי.

 

משנת 2008 ועד היום ישנה עלייה במגמת התמותה של הפגים. אחוזי התמותה עלו מ-15.6% ל-18.1% בשנים האחרונות. שיעור התמותה של פגים זעירים השוקלים פחות מ-750 גרם גבוה אף הוא מהשיעור במערב, והוא כפול מזה שבארצות-הברית. עוד נמצא כי ישנה עלייה במספר הפגים שאינם זכאים לתמיכה כספית מלאה מן המוסד לביטוח לאומי. מחברי הדו"ח קובעים כי קיים צורך מיידי בתוספת מינימאלית של עוד כ-50,000 שקלים לכל פג.

 

אין מספיק מעקב מקצועי להתפתחות הפגים

כ-90% מהפגים בישראל אינם זכאים לקבלת מעקב התפתחותי וליווי מקצועי: פגים שנולדו במשקל של מעל 1,500 גרם, ללא קשר לשבוע ההריון, מקבלים עדיין מעקב במסגרת רפואת הילדים הכללית בקהילה, שאינה מספקת מענה מקיף והולם לצורכיהם המיוחדים, ונדרשים לקבל טיפול בפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ורופאים מומחים.

 

פגים שנולדו לאחר השבוע ה-34 להריון מטופלים במחלקת היילודים הבשלים ומשוחררים לרוב לאחר 48-72 שעות (בשל עומס בפגיות). הם אינם מקבלים העשרה תזונתית, ליווי והדרכה מקצועית המתאימה לפגים.

 

על פי הממצאים, אין  גם שיפור משמעותי במספר הפגים הזכאים להגנה מפני וירוס ה-RSV הגורם לדלקת ריאות נגיפית קשה העלולה לגרום למוות. פגים שנולדו לאחר השבוע ה-32 להריון - אינם זכאים למימון ממשלתי של החיסון, למרות שסיכוייהם לחלות בוירוס זהים לחלוטין.

 

לכל הפגים בישראל אין כיסוי ביטוחי, למרות רצון הורים לשלם על ביטוח באופן פרטי: חברות הביטוח בישראל עדיין מסרבות באופן גורף לבקשות לביטוח פרטי עבור פגים. "מגמת העלייה העקבית בילודה בכלל ובילודת הפגים בפרט, אינה מקבלת עדיין מענה הולם ממערכת הבריאות" אומר פרופ' שאול דולברג, יו"ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה וחבר בהנהלת הפורום לפגים, "יש לא מעט פגים שסובלים מבעיות חירשות, ראייה ואף שיתוק מוחין, מצוקות שילוו אותם לאורך כל חייהם. חלק עיקרי מפגיעות אלה אפשר למנוע על ידי שיפור בתשתיות, במספר הרופאים ובמספר האחיות. יש לנו את הידע והכישורים אך אין לנו את הכלים לטפל בתינוקות אלו".

 

"פגים שנולדו לאחר השבוע ה-34 להריון ופגים במשקל לידה של מעל 1.5 ק"ג, אינם מקבלים את רמת התמיכה הממשלתית, הטיפול והמעקב ההולמים את צורכיהם המיוחדים" אומרת רומי שחורי, יו"ר עמותת לה"ב וחברה בהנהלת הפורום, "להיעדר הטיפול המתאים יש השלכות בלתי הפיכות, על התפתחותם ועל ההתמודדות של הוריהם עם החוויה הקשה של לידה טרם זמנה".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לממצאים הקשים: "מאז פעילות משרד הבריאות לתוספת תוספות ותמריצים לרופאים, אחיות, ותקציב, חל שיפור במצב כל הפגיות בארץ. כמות המתמחים שנוספו למערכת היא חסרת תקדים ונמצאת בשיא של כל הזמנים. תוספת האחיות שניתנה היא בכמות של עשרות תקנים וכנ"ל לגבי הרופאים. נכון הוא שיש עדיין אתגרים וצריך לציין לחיוב ולהסיר את הכובע בפני הרופאים והאחיות שעושים מלאכתם בפגיות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיכון מוגבר לתמותת פגים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים