נפתח משפט המרמרה בטורקיה: "מוות לישראל"
מחוץ לבית המשפט באיסטנבול הפגינו מאות בני אדם שקראו לעשות צדק עם הרוגי המרמרה. גבי אשכנזי וקצינים נוספים הואשמו בהיעדרם שהורו על התקיפה שבה נהרגו 9 טורקים
- בחירות בארה"ב 2012
- לכל הכתבות של CNN ו-ynet
שלושת הנאשמים הנוספים במעורבות בתקרית המרמרה הם מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר (צ'ייני) מרום, ראש להק אוויר לשעבר אבישי לוי וראש אגף המודיעין לשעבר, עמוס ידלין.
מחוץ לבית המשפט באיסטנבול הפגינו מאות בני אדם נגד ישראל ודרשו צדק עבור אלה שנהרגו בתקרית. הם קראו "מוות לישראל" ו"אללה אכבר" והניפו דגל גדול של טורקיה ודגלים של פלסטין.
"כרגע המשפט מתרכז רק בארבעה קצינים בכירים אבל ייתכן שזה יורחב גם לפוליטיקאים. הכול בידי בית המשפט", אמר סגנו של ראש ארגון ה-IHH, חוסיין אורוק, ממארגני אותו משט לעזה.
התביעה בטורקיה מבקשת לגזור מאסרי עולם רבים על הקצינים הישראלים, שאינם משרתים עוד בצה"ל, בגין מעורבותם באירועים ודורשת לגזור יותר מ-18 אלף שנות מאסר על כל אחד מהם. כתבי האישום משתרעים על פני 144 עמודים, וכוללים אישומים בגין "הסתה לרצח באמצעות עינוי" ו"הסתה לפגיעה בעזרת נשק חם".
490 איש שהיו על האונייה מרמרה במהלך הפשיטה, כולל פעילים ועיתונאים, צפויים למסור עדות. בניגוד לנהוג בטורקיה, הפעם יצולם המשפט על-ידי מצלמות הטלוויזיה, אף שלא צפויים שידורים ישירים מהדיונים.
דו"ח של "ועדת פלמר" הבינלאומית שחקרה את אירועי המשט היה רך יחסית עם ישראל, ולמרות הביקורת עליה לא חסך ביקורת גם מטורקיה ומהפעילים על האונייה.
הטורקים לא היו מרוצים מתוצאות הדו"ח, ובעקבות סירובה של ישראל להתנצל על האירועים ולשלם פיצויים למשפחות ההרוגים הורידו את דרג היחסים איתה והטילו עליה סנקציות נוספות.
ממשרד החוץ של ישראל נמסר לכלי התקשורת הזרים לקראת המשפט כי הוא "נכלל לחלוטין בקטגוריה של משפט ראווה - הליך שאין לו שום קשר לחוק או לצדק. המשפט הזה אינו תואם שום היבט או יסוד של מערכת משפט חוקית, והוא מתקיים רק למטרות תעמולה. אם טורקיה תתמודד עם הנושא הזה בשיחות בילטרליות, הדבר יועיל לאינטרס שלה". גורם רשמי במשרד החוץ הטורקי סירב להגיב, ואמר כי התקרית היא כעת עניין משפטי.
Read this article in English