שתף קטע נבחר
 

מדריך לחולי סוכרת: כל הזכויות הרפואיות והכלכליות

לאילו חולי סוכרת מגיע לקבל מד לניטור סוכר רציף, ייעוץ של דיאטנית וגם הנחה בארנונה? הסובלים מהמחלה הכרונית זכאים להטבות ששוות הרבה כסף - וכדאי להיות מודעים לקיומן. מדריך

ארגון הבריאות העולמי הכריז על סוכרת כעל המגפה של המאה ה-21. בישראל שכיחות הסוכרת עומדת על 6%-8% מכלל האוכלוסייה, ובגילאים המבוגרים השכיחות עולה לכ-15% ובגילאים מסוימים אפילו עד 25%.

 

ההערכה כיום היא שבישראל מאובחנים כ-500,000 איש הסובלים מסוכרת, ו-500,000 נוספים אינם מאובחנים או נמצאים במצב המוגדר "טרום סוכרתי". 

 

קראו עוד על סוכרת:

 

סוכרת מוגדרת כמחלה כרונית משום שהחולה מתמודד עמה לכל אורך חייו. לרשות החולה הסוכרתי עומדות מגוון זכויות, הניתנות לו על ידי גופים רבים, בהם קופות החולים, משרד הבריאות, הביטוח הלאומי ואחרים.

 

  • זכויות רפואיות:

 

משאבת אינסולין

משאבת אינסולין משמשת להזלפת אינסולין לגוף החולה. באמצעות ניצול נכון של המשאבה ניתן לאזן את רמות הסוכר בצורה יעילה.

 

סל הבריאות כולל זכאות לקבלת משאבת אינסולין מהקופה ללא תשלום, בהפניה של הרופא המטפל ובתנאים הבאים:

 

  • ילדים ומבוגרים סוכרתיים הסובלים מהתקפי היפוגליקמיה המתבטאים באובדן הכרה פתאומי, בלבול ושינויי התנהגות ללא סימנים מקדימים.

 

  • סוכרתיים הסובלים מהתקפי היפוגליקמיה חוזרים המחייבים אשפוז.

 

  • סוכרתיים אשר רמת ה-HbA1c בגופם היא 7.5 ויותר.

 

  • סוכרתיים שקיבלו טיפול אינטנסיבי הכולל שלוש זריקות או יותר של אינסולין במשך היממה, אך לא השיגו את יעדי האיזון.

 

  • נשים סוכרתיות מטיפוס 1 שסבלו מהמחלה בתקופה שקדמה להריון ובמשך ההריון.

 

  • חולי סוכרת מסוג 2 במקרים של תנגודת קשה לאינסולין ו/או מטופלים במינונים גבוהים של אינסולין שאינם מגיעים לאיזון המומלץ.

 

מכשיר לניטור רציף של רמת הסוכר

מד ניטור סוכר נועד לעקוב אחר רמות הסוכר בגוף לאורך כל שעות היממה, ולהתריע כשרמות הסוכר אינן מאוזנות. המכשיר נכלל בסל הבריאות בשנת 2012, לפי ההתוויות הבאות:

 

  • ילדים עד גיל 18, לפי המלצת רופא סוכרת ובהתוויות רפואיות מוגדרות.

 

  • אישה סוכרתית המתכננת הריון או הנמצאת בהריון.

 

  • מעל גיל 18 - חולה סוכרת מסוג 1 הסובל מהיפוגליקמיה לא מודעת וקושי באיזון רמת הסוכר למרות טיפול מיטבי, שחווה שני אירועי היפוגליקמיה מתועדים (בחדר המיון או על ידי שירותי רפואת חירום) בשנה שקדמה למועד הגשת הבקשה.

 

בהתוויות המצוינות לעיל קיים אבסורד מסוים, כיוון שהתוצאה היא שסוכרתי הפועל לאיזון עצמי ולשמירה על רמות הסוכר כנדרש למעשה לעולם לא יוכל לקבל את המד הרציף. לעומתו, סוכרתי שאינו מטפל בעצמו ומגיע למצב מסכן חיים יזכה ל"פרס".

 

קופות החולים פועלות על פי ההתוויה שבסל הבריאות הממלכתי, אך במצב הקיים העלות הנלקחת בחשבון הנה אך ורק זו של הטווח הקצר, בעוד שאין כלל התייחסות לעלות חולה שאינו מאוזן למערכת הבריאות. מדובר בעלות גבוהה הרבה יותר בטווח הארוך, כתוצאה מהנזקים המצטברים שייגרמו לסוכרתי שאינו מאוזן.

 

נאבקים לקבל מכשירי ניטור נוחים יותר (צילום: ablestock) (צילום: ablestock)
נאבקים לקבל מכשירי ניטור נוחים יותר(צילום: ablestock)

 

פריטים מתכלים

פריטים מתכלים למשאבות אינסולין - משאבת האינסולין כוללת רכיבים מתכלים שונים כגון סט עירוי, מכל אינסולין עם מחט, מחטים וצינוריות להתקנת המכשיר ועוד. זכאות המבוטח לקבל את משאבת האינסולין כוללת גם זכאות להחלפת פרטי הציוד המתכלה ללא השתתפות עצמית.

 

דוקרנים לשימוש עצמי - חולי סוכרת הנזקקים לדוקרנים לשימוש עצמי יקבלו אותו ללא תשלום.

 

מחטים לבדיקה עצמית לחולי סוכרת - חולי סוכרת הנזקקים למחטים לצורך בדיקה עצמית זכאים להנחה של 90%, בהתאם להסדרים הקיימים בכל קופה.

 

מקלונים לבדיקת סוכר בדם - חולי סוכרת הנזקקים למקלונים חייבים בתשלום השתתפות בגובה 10% או 15 שקלים, בהתאם להסדרים הקיימים בכל קופה. בעבר קופות החולים הגבילו את מספר המקלונים שחולה יכול לקבל בחודש, מתוך שיקולים כלכליים. האגודה הישראלית לסוכרת פנתה בבקשה להסיר את המגבלה, אך קופות החולים לא נעתרו. לאחר פנייה לנציב קבילות חוק הבריאות הממלכתי חויבו הקופות לאפשר רכישת מקלונים בהשתתפות עצמית נמוכה ללא הגבלה.

 

טיפולים בתא לחץ

לחולים הסובלים מסיבוכים בגפיים ונמצאים בסכנת קטיעה מגיעים טיפולים בתא לחץ במסגרת סל הבריאות.

 

נעלים אורתופדיות בהתאמה אישית

משרד הבריאות מספק נעליים לחולים בעלי נכות קבועה הזקוקים לנעליים אורתופדיות רפואיות בהתאמה אישית, ולשם כך יש לפנות בבקשה ללשכת הבריאות המחוזית.

 

בקופות החולים מכבי ולאומית, בעלי ביטוח משלים שאינם עומדים בקריטריונים של משרד הבריאות זכאים להחזר או להשתתפות ברכישת הנעליים, עם הפניית רופא.

 

דיאטנית

חולה סוכרת זכאי לייעוץ אצל תזונאית בהתאם לצורך הרפואי ועד 14 טיפולים בשנה. בקופת חולים לאומית, בעלי ביטוח משלים זכאים ל-30 טיפולים נוספים בשנה, בתשלום השתתפות עצמית.

 

ייעוץ בפעילות גופנית

מבוטחי מכבי זכאים לקבלת ייעוץ ובניית תוכנית אישית לפעילות גופנית על ידי פיזיותרפיסטים, בהפניית רופא. השירות ניתן לכלל חברי הקופה ללא השתתפות עצמית.

 

השתתפות עצמית ברכישת תרופות

חולי סוכרת נחשבים חולים כרוניים, ועליהם לוודא כי כך הם מוגדרים בקופת החולים כדי ליהנות מתשלום מופחת עבור תרופות הכלולות בסל. 

 

תקרת ההשתתפות העצמית משתנה בין הקופות ועומדת כיום על 930-768 שקלים למבוטח לרבעון קלנדרי. האחריות לאתר את החולים הכרוניים ולהגדיר להם תקרה זו במערכת המחשב מוטלת על הקופה.

 

הנחה של 90% ברכישת מחטים לבדיקה עצמית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנחה של 90% ברכישת מחטים לבדיקה עצמית(צילום: shutterstock)

 

  • זכויות כלכליות:

 

אחוזי נכות לסוכרתיים

סוכרתי שסובל מאחד או יותר מסיבוכי המחלה, כמו פגיעה בעיניים, רגליים וכליות, מוגדר כבעל אחוזי נכות. אם נמצא כי לחולה לפחות סיבוך אחד של סוכרת, יש לקבוע לו 65% נכות, ללא קשר לחומרת הסיבוך או הסיבוכים.

 

אם שיעור הנכות בשל בעיה נפרדת הנובעת מהסיבוך הנו מעל 30%, יש לקבוע לחולה נכות נוספת.

 

גמלת נכות למבוגר

ביטוח לאומי משלם גמלה לכל אדם שנקבעה לו נכות רפואית של 40% ומעלה, וכושרו להשתכר פחות מ-50% לפחות, או לאישה עקרת בית שכושרה לתפקד במשך היום צומצם ב-50% ומעלה. הזכאות יכולה להתבטא בקצבה חודשית ו/או בשיקום מקצועי. שיעור הקצבה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות ולתנאים נוספים שקבע המוסד.

 

כדי לזכות בגמלת נכות יש למלא טופס תביעה ולמוסרו לסניף הביטוח הלאומי הקרוב בצירוף מסמכים רפואיים עדכניים, אישורים על העבודה ותלושי שכר. לאחר מכן יוזמן החולה לוועדה רפואית.

 

קצבת ניידות

גמלת ניידות מעניקה הטבות שונות לסובלים מליקויים בגפיים התחתונות המגבילים אותם בניידות, במטרה לסייע להם להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים. לכל הטבה תנאי זכאות משלה.

 

הנחה במס הכנסה

מי שנקבעה לו נכות רפואית של 90% ומעלה זכאי להנחה במס הכנסה, כפי שנקבע בחוק. כמו כן, הורים לילדים סוכרתיים זכאים להטבות מס.

 

הנחה במסי ארנונה

ההנחה בארנונה נקבעת לפי אחוזי נכות, ויש לפנות לעירייה בבקשה בצירוף המסמכים הרלוונטיים.

 

הכותב הוא היועץ המשפטי של האגודה הישראלית לסוכרת , שהוציאה לאחרונה מדריך זכויות עדכני לסוכרתיים, בשיתוף האגודה לזכויות החולה, האגודה לסוכרת נעורים וחברת התרופות סאנופי.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם לחולה לפחות סיבוך אחד של סוכרת - קובעים לו 65% נכות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים