שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

יש לכם חום? מה הסיבות - ומתי זה מסוכן

חום הוא אחד מסימני ההיכר של החורף, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. האם עליית חום היא תמיד שלילית, מהו מד החום הטוב ביותר למדידת החום, מה הן דרכי הטיפול המומלצות להורדת חום ומתי מומלץ לפנות לרופא ?

אחד מסימני ההיכר של החורף הוא החום. רופאי משפחה ורופאי הילדים עומדים יום יום בפני התלונה השכיחה לעונה - "החום עולה". רובנו לא תמיד יודעים איך להתמודד עם הבעיה בצורה הטובה ביותר, להוריד את החום, לתת לו לעבור לבד או לרוץ לרופא בכל עלייה של מעלה?

 

רוצים עוד מידע רפואי? היכנסו לעמוד פארם נט

 

איך תתמודדו עם מחלות החורף ?

 

האם חום זה תמיד רע?

חום גופנו מווסת על ידי "טרמוסטט" המצוי במוחנו (באזור הנקרא היפותלמוס) ותפקידו להגיב לגירויים שונים בגוף. עם עליית החום, הוא מפעיל מנגנונים שונים כמו הזעה למשל, אשר מטרתם להגן עלינו מפני עלייה נוספת בחום.

 

יחד עם זאת, חשוב לדעת שהחום עצמו דווקא משמש כמנגנון הגנה של הגוף. טמפרטורה גבוהה אינה מאפשרת לגורמים מזהמים כמו חיידקים או וירוסים להתפתח באופן מירבי. כמו כן, חשוב לזכור שחום לבדו איננו מחלה אלא סימפטום למצב תחלואתי.

 

למה החום עולה?

את הסיבות לחום ניתן לחלק ל-4 קבוצות עיקריות:

א. מחלות זיהומיות: מחלות שהמחולל שלהן הינו ויראלי או חיידקי.

ב. מחלות דלקתיות: שלא ממקור זיהומי (דלקת פרקים, למשל).

ג. מחלות ממאירות.

ד. סיבות נוספות: מחלות הורמונליות (פעילות יתר של בלוטת התריס), אלרגיות למיניהן, תרופות, התייבשות ועוד מצבים נוספים שכיחים פחות.

 

למה החום עולה יותר בחורף?

כאשר מדובר בילדים, חלק הארי מהסיבות לחום, הינו על רקע מחלות זיהומיות, וזו גם הסיבה מדוע בחורף, הילדים (וגם המבוגרים) נוטים לעלייה בחום. השהייה בחללים סגורים במשך זמן רב יחסית ופחות באוויר הפתוח, בשילוב המערכת החיסונית החלשה יותר של הילדים, גורמת להם לפתח יותר מחלות זיהומיות וכתוצאה מכך חום. לא פעם, המבוגרים נדבקים גם הם.

 

לדברי מאיה כהן, רוקחת סופר-פארם, אכן בחורף ניתן לראות עלייה בביקוש למוצרים להורדת חום ביחס לעונות אחרות. "החום הוא ממש מסמן את בוא החורף. הילדים בדרך כלל מפתחים חום, ופעמים רבות המבוגרים פשוט נדבקים. למרות השהייה בחללים סגורים במקומות העבודה לא מקלה גם עליהם".

 

 

יש מחלות שתמונת החום מאפיינת אותן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש מחלות שתמונת החום מאפיינת אותן(צילום: shutterstock)

 

זיהוי המחלה על פי סוג החום

החום "מתנהג" באופן שונה במצבים שונים - ישנן מחלות שתמונת החום שלהן מאפיינת אותם. למעשה, החום יכול "לספר" לנו את סיפור המחלה, למשל: חום ממושך עם ירידה הדרגתית במשך שבוע אופייני למחלות ויראליות. לעומת זאת, מחלות שמחוללן הוא חיידקי, יתאפיינו בחום גבוה וירידה חדה בעקבות מתן טיפול אנטיביוטי הולם.

 

יכולים להיות מאפיינים אחרים להתנהגות החום – חום תקין במשך היום שעולה רק בשעות הערב, חום קבוע במשך היום עם תנודות של עד חצי מעלה, חום שמופיע רק ביום הראשון והשלישי של המחלה ועוד.

 

מקובל שחום אצל ילדים מוגדר כעלייה בטמפרטורת הגוף מעל 38 מעלות צלזיוס, בחום שנמדד בפי הטבעת (רקטלי). בכל מקרה, אסור שטמפרטורת הילד תעלה מעל 41.7 מעלות צלזיוס.

 

טווח התלונות של ילדים עם חום יכול לנוע בין היעדר תלונות ותחושה טובה, ועד למקבץ של תלונות כגון תחושת חום/ קור, חולשה קיצונית, חוסר תיאבון, אי שקט וכיוצא באלה. לתלונות הבלתי ספציפיות הנ"ל יכולים כמובן להתווסף תלונות שמקורן מהמחלה אשר גרמה לחום, כמו קוצר נשימה, שיעול כבד, כאב במתן שתן, אפאטיות, כאבי ראש עזים, צליעה ועוד.

 

מתי מומלץ לפנות לרופא?

עליית חום אצל תינוקות (במיוחד מתחת לגיל חודשיים) מחייבת התייחסות מחמירה ואין להסתפק במתן אקמול להורדת החום אלא לפנות לבדיקת רופא בהקדם.

 

כמו כן, חום גבוה המלווה בפריחה דמוית שטפי דם או חום גבוה אצל ילד אפאטי מחייבים גם הם בדיקת רופא בהקדם.

כ-2% מהילדים בגיל 6 חודשים עד 5 שנים עלולים לפתח פרכוסי חום, שמופיעים בדרך כלל עם עליית חום מהירה. הפרכוס הינו כללי, נמשך זמן קצר ואינו גורם לנזק במערכת העצבים המרכזית. בהתקפים חוזרים יש צורך לעיתים בברור מקיף יותר.

 

איך מטפלים בחום?

לפני התחלת טיפול, ראוי לומר שאין כל עדות מחקרית התומכת בדעה הרווחת בציבור, כי חום עלול לגרום לנזק מוחי או כל נזק גופני אחר (פרט לחום קיצוני מעל 41 מעלות צלזיוס). אולם חשוב להבין כי ילד ללא מחלות רקע כרוניות כמו מחלות לב, נשימה, מערכת חיסונית, סוכרת, מחלות נוירולוגיות וכדומה. עם חום של מתחת ל-39, בדרך כלל לא זקוק לטיפול נגד חום.

 

במרבית המקרים, כשהחום עולה מעל 39 מעלות, התחושה הכללית לא טובה ויש הצדקה לטפל. ישנם רופאי ילדים, שנוהגים ביתר ליברליות, וכאשר נתקלים בילד שלא חש בטוב (גם אם החום מתחת ל-39) מתחילים בטיפול (מה עוד, שצריך להתחשב גם במצוקות ההורים).

 

חשוב לזכור שטיפול בחום לא משנה את מהלך המחלה. כחלק מהטיפול בחום, חשוב לעודד את הילד לשתות, כיון שחום גבוה גורם לאיבוד נוזלים.

 

תכשירים להורדת החום

החומרים היעילים ביותר להורדת חום בילדים הם תכשירים המבוססים על פראצטמול (אקמול) או איבופרופן (נורופן). המינון של פראצטמול הינו 10-15 מ"ג לכל ק"ג למנה. ניתן לחזור על המנה כל 4 שעות עד למינון מקסימלי של 75 מ"ג לק"ג משקל ליממה.

 

איבופרופן ניתן לתת לילדים מעל גיל 3 חודשים, במינון של 5-10 מ"ג לק"ג משקל כל 8 שעות, עד מינון מקסימלי של 40 מ"ג לק"ג ליממה. השימוש בגילאים 3-6 חודשים הינו על פי מרשם רופא בלבד. בילדים הסובלים ממחלה כלייתית קימת, לא מומלץ שימוש באיבפרופן או שיש לנקוט משנה זהירות בשימוש.

 

לדברי כהן, פאראמול של לייף והנובימול הם בעלי אותה פעולה, אולם הריכוזים של הפארצטמול שונה. "חשוב מאוד לקרוא את ההוראות ולתת את התרופה על פי המינון הנדרש", היא מסבירה.

 

כהן מוסיפה כי במקרים שבהם החום לא יורד,  היא אומרת כי "ניתן לשלב בין אקמולי לנורופן. להתחיל במתן אקמולי ואחרי שעתיים, להמשיך בנורופן. "בכל מקרה לא כדאי לעשות מזה הרגל. מדובר רק במקרים עיקשים בהם החום לא יורד".

 

את שני התכשירים הנ"ל ניתן להשיג בצורת סירופ, נרות וכדורים במינונים שונים ויש להתאים את התכשיר והמינון לכל ילד על פי משקלו. חשוב להדגיש שאין לחצות את הנרות (לא לאורך ולא לרוחב), כיון שפיזור החומר הפעיל בנר אינו אחיד וממילא מחציתו אינה מכילה מחצית מהחומר.

 

נרות או סירופ - מה עדיף?

אין הבדל ביעילות בין מתן פומי למתן רקטלי של התכשירים הללו, בהינתן שהמינונים הנכונים נשמרים. אין כיום נתונים המעידים על עדיפות של אחת התרופות על פני השנייה.

 

מבחינת בטיחות – בשימוש על פי ההוראות הנ"ל, התרופות בטוחות לשימוש אך יש להיות ערים לכך שלפרצטמול יכולות להיות תופעות לוואי הקשורות לנזק כבדי ולאיבופרופן לכליות ומערכת העיכול.

 

כמו כן, קיימות בשוק שתי תרופות נוספות המורידות חום, ושימושן בילדים מוגבל:

אספירין (קיימת התווית נגד למתן לילדים מתחת לגיל 16 שנה) ודיפירון (אופטלגין). לגבי תרופות אלו, אין מספיק עובדות עליהן ניתן להסתמך בקביעת יעילות ובטיחות הטיפול בילדים, ולכן יש לשקול כל מקרה לגופו ובעצה אחת עם הרופא המטפל.

 

האם הישן הוא הטוב ביותר? (צילום: shutterstoclk) (צילום: shutterstoclk)
האם הישן הוא הטוב ביותר?(צילום: shutterstoclk)

 

מדידת חום - כספית או דיגיטלי?

כהן מסבירה כי יש כמה סוגים של מדי חום שניתן לרכוש. "הסוגים משתנים זה מזה בעיקר במהירות שהקריאה מסתיימת", היא אומרת. "מד החום הישן והטוב שכולנו מכירים לוקח כמה דקות לקבל קריאה ואילו מדי החום הדיגיטליים יכולים לתת את התשובה תוך 10 שניות", היא מסבירה.

 

כהן מונה את הסוגים השונים:

1.  מד חום מזכוכית: "זהו מד החום הישן והזול ביותר, הוא עולה 12 שקלים בלבד. הבעיה איתו בשימוש למדידת חום בילדים הוא שהוא מזכוכית ויכול להישבר. אם בכל זאת משתמשים בו, הקריאה מתקבלת תוך דקה או שתיים", אומרת כהן.

 

2. מד חום דיגיטלי: "השוני בין סוגי מדי החום הדיגיטליים הוא במהירות שלהם. יש כזה שניה ב - 60 שניות, יש כאלה שנותנים קריאה תוך 10 שניות", מסבירה כהן.

 

3. מד חום אוזן: מד החום שמודד את החום באוזן מיועד בעיקר לילדים, הוא נותן את הקריאה מהר מאוד והוא בטיחותי לשימוש. מחירו יכול להגיע ל-350 שקלים.

 

4. מד חום אינפרא אדום: מניחים אותו על המצח והתוצאה מופיעה תוך כמה שניות בודדות. "היתרון שלו שניתן להניח אותו על מצחו של התינוק או הילד כשהוא ישן מבלי להטריד את מנוחתו", אומרת כהן ומוסיפה, "רמת הדיוק שלו גבוהה מאוד. מחיקרו מגיע עד ל-200 שקלים.

 

5. מדבקות: כהן מוסיפה כי ניתן להשיג גם מדבקות בצורות שונות (מיועדות בעיקר לילדים), כשכשמניחים אותן על העור, הן משנות את צבען אם לילד יש חום.

 

שיטות לא תרופתיות להורדת חום

ניתן להשתמש באמבטיות פושרות או ספוג מים כאמצעי להורדת חום. כהן מוסיפה כי אסור בתכלית האיסור להכניס את הילדים לאמבטיה עם מים קרים. "בגלל שהגוף הוא בטמפרטורה מאוד גבוהה, הוא יכול להיכנס להלם. צריך להיעזר באמבטיה עם מים פושרים הנוטים לכיוון החמים. רצוי לתת לילדים להיות שם כרבע שעה, עם השגחה צמודה כמובן", היא אומרת.  

 

ואזהרה אחת לסיום: הימנעו משימוש בעיסוי אלכוהולי להורדת חום. השימוש באלכוהול עלול לגרום לתופעות לוואי קלות עד חמורות, כולל תמותה.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש לכם חום: מתי צריך להתחיל לדאוג?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים