שתף קטע נבחר

 

הפרקליט הצבאי לשעבר: משפט המרמרה - הצגה

היום נפתח באיסטנבול המשפט שבו מואשמים הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי ושלושה קצינים בכירים נוספים במעורבותם במבצע ההשתלטות על המאווי מרמרה. התביעה הטורקית דורשת לגזור עליהם 18 אלף שנות מאסר. בישראל לא מתרגשים. הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר אביחי מנדלבליט: "זה אירוע פוליטי"

"לוחמה משפטית קלאסית במשחק מכור מראש": במערכת הביטחון לא התרגשו יותר מדי מפתיחת משפטם בטורקיה של ארבעת בכירי צה"ל לשעבר, בהם הרמטכ"ל הקודם רב-אלוף (מיל') גבי אשכנזי ומפקד חיל הים לשעבר, האלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום, בגין חלקם במבצע ההשתלטות על ספינת המאווי מרמרה במאי 2010.

 

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

התביעה באיסטנבול דורשת להטיל על הבכירים הישראלים, בהם גם ראש אמ"ן בזמן המבצע האלוף (מיל') עמוס ידלין, ומי שכיהן כראש להק מודיעין בחיל אוויר, תת-אלוף אבישי לוי, עונש מצטבר של לא פחות מ-18 אלף שנות מאסר, בטענה שהיו אחראים להרג של תשעה פעילים טורקים ולפציעתם של פעילים נוספים.

 

הארבעה, כמובן, לא צפויים לקחת חלק במשפט התקשורתי וגם לא לשלוח נציג למשפט, שבאופן חריג יצולם לטלוויזיה ושיעידו בו 490 איש, בהם עיתונאים והפעילים שהיו על הספינה. יו"ר הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, וראש ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, מוחמד זידאן, שהיו על הספינה בזמן ההשתלטות של לוחמי הקומנדו, נמצאים באיסטנבול והם צפויים להעיד במשפט.

 

בשיחה עם ynet הסביר מי שהיה הפרקליט הצבאי הראשי בזמן המבצע, האלוף (מיל') אביחי מנדלבליט, מדוע מדובר במקרה חריג, אך כזה שלא צריך להדאיג יותר מדי את ארבעת הקצינים. "אין פה הפתעה גדולה, הם אמרו שזה מה שיקרה. יש כאן אירוע שפחות משפטי ויותר פוליטי. זו הצגה, show, משחק מכור עם תוצאות ברורות ועגומות", הסביר מנדלבליט. "מה שמיוחד פה הוא שהטורקים, שנחשבים למדינת חוק רצינית ומכובדת, עיקמו את הכללים המשפטיים וסדר הדין הפלילי הטורקי באישומים הללו ובצורת המשפט".

 

סיקור המשפט בתקשורת הטורקית ()
סיקור המשפט בתקשורת הטורקית

 

לדברי מנדלבליט, המשמש כיום כחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון אסטרטגיים, המשפט מהווה "חידוש במלחמות המודרניות: לא עוד שימוש רק בתקשורת כחלק מהלחימה, אלא מטרה להגיע להישג פוליטי באמצעות בית המשפט. כך ניסו לעשות בוועדת גולדסטון – להפוך הישג מבצעי של צה"ל לתבוסה.

 

"המשפט בטורקיה הוא שילוב של פוליטיקה צינית בכלים משפטיים. אני בעד שימוש בטריבונלים משפטיים לגיטימיים בינלאומיים, כמו בית הדין בהאג והעמדה לדין של פושעי מלחמה עוד במדינתם, אבל כאן מכניסים מצלמות לאולם המשפט, מביאים מאות עדים כאילו זה משפט אייכמן, מתוך מטרה אחת: להשחיר את פניה של מדינת ישראל".

 

"אין טיעון משפטי לעילת מעצר"

לדבריו, אחת ההוכחות שמדובר במשפט ראווה פוליטי, היא ששניים מהנאשמים, ראש אמ"ן וראש להק אוויר, לא לקחו חלק מהותי במבצע. "זה נראה מאולץ, אירוע המרמרה היה מצער לטורקיה ולישראל", אמר.

 

מנדלבליט הדגיש עוד כי האירוע נבחן כבר על ידי ועדות ישראליות ובינלאומיות, בהן ועדת גיורא איילנד, ועדת טירקל וועדת פאלמר, שאיתן ישראל שיתפה פעולה, וועדת זכויות האדם של האו"ם. "דוח פאלמר שאומץ על ידי מזכ"ל האו"ם באן קי מון קבע שהסגר הימי על עזה הוא חוקי, ושישראל לא ביצעה פשעי מלחמה, שזהו צעד שנועד למנוע זליגה של אמצעי לחימה לרצועה", הזכיר הפרקליט הצבאי לשעבר.

 

על החשש של ארבעת הבכירים מביקור בחו"ל בעקבות המשפט בטורקיה, אמר הפצ"ר הקודם כי "בוודאי שאין להם מה לחפש באנטליה או בטורקיה כי משם הם לא יחזרו, ובארה"ב כמובן שבטוח להם לנסוע. העניין הוא במדינות אירופה, אך הן מודעות לחשיבותו של דו"ח פאלמר. מדינות אירופה הן הגיוניות ולא יתנו לטורקיה לעשות שימוש פוליטי במערכת המשפט שלהם ולעצור אותם לבקשת אנקרה.

 

"לא מדובר פה ברוצחי ילדים שנמלטו מאימת הדין. אין פה טיעון משפטי לעילת מעצר. המשפט הזה מטרתו ליצור הרתעה בצבא, לפעול להפסקת ה'מצור' על עזה, לייצר דה-לגיטמציה לישראל. אף מדינה מערב אירופית, גם בריטניה, לא תיתן לעשות שימוש ציני בבתי המשפט שלה, ואף שופט אירופי אינו מוקיון שעובד אצל הוד ארדואניותו.

 

"לגבי העתיד, השבנו מלחמה משפטית בכלים משפטיים בעבר היכן שלגיטימי להשיב מלחמה, גם במקומות שבהם הפסדנו, כמו בדרישה לקבל את שטח טאבה לישראל. טורקיה היא מדינה חשובה ורצינית, אך כאן היא שינתה פרוצדורות של משפט, וזה לא מתאים לה. הם פשוט ויתרו על יסודות משפטיים".

 

בהכנת הידיעה השתתף חסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההשתלטות על המרמרה, מאי 2010
צילום: AP
אביחי מנדלבליט בזמן שירותו, ארכיון
צילום: גיא אסיאג
מומלצים