הקרן לרווחת ניצולי השואה הקפיאה הסיוע לאלפים
יותר מ-8,000 ניצולים שזכאים להחזר על הוצאות רפואיות לא יקבלו אותו, כיוון שהקרן קיבלה פניות רבות והכסף אזל. "במדינות אחרות יש יותר כבוד לניצולים", אומר זאב, בן 77 מחניתה. ארגוני הסיוע מוחים: "זו בושה". האוצר: דווקא הגדלנו את ההקצבות
ניצולי השואה מתמעטים מיום ליום, ואלו שאיתנו ממשיכים לסבול מהבירוקרטיה הישראלית: הקרן לרווחת ניצולי השואה לא תעביר החזרים כספיים ליותר מ-8,000 ניצולים שזכאים לכך בגין טיפולים רפואיים. כך נודע ל-ynet. מדובר בהחזרים בגובה של עד 4,000 שקל, שניתנים לניצולים שהכנסתם נמוכה מ-8,158 שקל, ונזקקים למשל לטיפולי שיניים, מכשירי שמיעה, עזרים אורתופדיים או משקפי ראייה.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
הפגנה למען ניצולים בבת ים: "לאן אני אלך?"
הפיצוי לילדי טהרן: "טיפה בים, לא נעשה צדק"
הכנסת תדון בקיצוץ לניצולים: "חותכים בבשרם"
"האוצר לא מאמין לניצולים. מעדיפים שימותו?"
בתחילת החודש פרסמה הקרן לרווחת נפגעי השואה מודעות, שבהן נמסר כי תסיים את הטיפול בבקשות הניצולים למענקים לשנת 2012 עוד השבוע, אף שבעבר עשתה זאת עד סוף השנה. בהודעה הוסבר כי הקדמת התאריכים נעשתה לאור "ההיענות והבקשות הרבות שהתקבלו מתחילת השנה". הקרן הבהירה בהודעתה כי ניצולים שלא יספיקו להגיש את הבקשות לסיוע בארבעת הימים הקרובים, יוכלו להגישן רק בשנת 2013, אז ייבחנו בהתאם לקריטריונים שיונהגו אז.
מתחילת השנה קיבלה הקרן 150-100 בקשות בכל יום לקבלת החזרים, ובסך הכול העבירה השנה 30 מיליון שקל עבור 9,100 בקשות שאושרו. הסכום הממוצע עמד על 3,300 שקל. מבדיקת ynet עולה כי בנוסף לכ-5,000 ניצולים שלא יוכלו להגיש בקשות ולקבל את ההחזרים השנה (מתוכם על-פי הצפי וניסיון העבר כ-2,000 צפויות היו לקבל אישור), עוד כ-6,000 ניצולים שהבקשות שהגישו כבר אושרו לא יוכלו לקבל את ההחזרים השנה בשל מחסור של כ-20 מיליון שקל בקופת הקרן. זאת כיוון שהתקציב שיועד למטרה זו נוצל עד תום.
הקרן לרווחת נפגעי השואה הוקמה על ידי ניצולי שואה בשנות ה-90 והיא מתוקצבת על ידי משרד האוצר (30%) ועדת התביעות (60%) תרומות ומקורות נוספים (10%). הכספים מועברים לניצולים בהתאם להחלטת ממשלה ולהסכמים שגובשו עם משרד האוצר. השנה עמד תקציבה של הקרן על 440 מיליון שקל, כ-370 מיליון מתוכם הועברו למטרת שעות סיעוד של ניצולי שואה.
במשרד האוצר ציינו אתמול (יום ד') כי תקציב הסיוע לתמיכות בניצולי שואה גדל מ-30 מיליון שקל ב-2007 עד ל-210 מיליון השנה. גורמים במשרד הסבירו כי "במסגרת סל השירותים הניתן לניצולי שואה, משרד האוצר תומך מתקציבו במוסדות ציבור הפועלים למתן סיוע לניצולי שואה, כאשר מטרת התמיכה היא מתן עזרה סוציאלית, כלכלית ורפואית".
הגורמים הוסיפו כי "הקרן עצמאית בהתנהלותה לעניין אופן חלוקת כספי הסיוע, גובה הסיוע בכפוף למבחני התמיכה, ככל גוף נתמך אחר, ועליה לכלכל את צעדיה, בשים לב לסכומי התמיכה, ולצורך להעניק סיוע לכל מי שזכאי לכך".
מסתמכים על סיוע שלא יגיע
זאב אבס, בן 77 מקיבוץ חניתה, הוא אחד מניצולי השואה שלא יקבלו השנה את הכסף שמגיע להם. בשיחה עם ynet הוא טען ש"המדינה שלנו מבטיחה ומבטיחה, וזה יפה מאוד, אבל הבטחות לחוד ומציאות לחוד - פשוט מזלזלים בנו בזמן שחברי הממשלה ישנים טוב, להם אין בעיות!"
זאב, כבד שמיעה שנאלץ להיפרד מהוריו בגיל 5 והוסתר בזמן המלחמה בחוות ברלו שבהולנד, הגיש בקשה לקרן במאי. אף שזו אושרה כבר ביוני, הוא טרם קיבל את ההחזר על מכשיר שמע, שעומד על 4,000 שקל. מאז מחכה זאב לכסף, אך בכמה שיחות טלפון למשרדי הקרן נאמר לו לדבריו ש"מחכים לכסף מהאוצר".
זאב מדגיש כי הוא זקוק לכסף. "החיים יותר יקרים ממה שאני יכול לשלם, בניתי על הכסף הזה ועכשיו נאלצתי להיכנס למינוס בבנק". לטענתו "במדינות אחרות יש יותר כבוד לניצולי שואה. בכל פעם יש בירוקרטיה חדשה ואני צריך למלא טפסים מחדש אבל אני אומר - למה? אני לא השתניתי וגם המלחמה שהייתה נשארה אותו דבר".
עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"ל עמותת אביב לניצולי שואה, אמרה ל-ynet: "זו בושה למדינת ישראל שאלפי ניצולים שמחכים באופן נואש לכספים שכבר אושרו להם ושהיו אמורים לאפשר להם לחיות בכבוד, לא יקבלו אותם". סילברמן הדגישה: "צריך לזכור שאנחנו מדברים על ניצולי שואה שהכנסותיהם הכוללות נמוכות, ועל החזרים על ההוצאות הבסיסיות ביותר לצרכים רפואיים".
היא התייחסה גם להתראה הקצרה שניתנה לניצולים: "רבים מהם אוספים קבלות על הוצאות רפואיות על מנת להגישן לקרן לרווחה ולקבל החזר. ההודעה הפתאומית על סגירת אפיק הסיוע לשנת 2012 תוך זמן כה קצר, משמעותה פגיעה ישירה באלפי ניצולי שואה, שמתקיימים בקושי מתקציב דל ממילא והם זקוקים לסיוע זה, נשענים ומסתמכים עליו". סילברמן קראה לראש הממשלה ושר האוצר לעשות כל מאמץ בכדי שהטיפול במענקים האישיים של ניצולי השואה לא ייפגע. "עליהם לפעול בכל דרך על מנת למנוע מצבים דומים בעתיד", אמרה.
לדברי רוני קלינסקי, מנכ"ל הקרן לרווחת ניצולי השואה, "זו לא בעיה שנגרמה בגלל הקרן אלא בעיה של ממשלת ישראל שמכריזה מצד אחד שהיא מטפלת בניצולים אך מהצד השני לא מעמידה תקציבים לכך". בקרן הסבירו כי ההודעה הופצה כיוון שעד לרגע זה לא התקבלה תשובה בנוגע לבקשה לתוספת תקציבית. "הסיבה היחידה שהקרן נאלצה לסגור זמנית את ערוץ המענקים בהתראה כה קצרה היא חוסר הקצאת משאבים נוספים של המדינה לטובת נפגעי השואה בערוץ המענקים". עוד נמסר: "הקרן נמצאת בנקודת איזון רגישה בין הרצון להאריך ככל האפשר את תקופת הפעילות של ערוץ המענקים ובין ההמתנה לתוספת התקציבית מהממשלה".
בקרן הדגישו כי "ערוץ המענקים של הקרן פעל במהלך שנת 2012 למשך תקופה ארוכה הרבה יותר ממה שפורסם לניצולי השואה בתחילת השנה, כך שלמעשה הקרן טיפלה בפניות רבות יותר משתוכנן לשנה זו. יודגש כי המחסור בתקציב למענקים היה ידוע לקרן ועל כך פנתה זה מכבר לוועדות הרווחה והכספים של הכנסת וכן לרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד האוצר בבקשה לתוספת תקציבית כבר בסוף 2012".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "סכומי התמיכה שהועברו לקרן לרווחת נפגעי השואה גדלו בשנים האחרונות בשיעורים ניכרים: בשנת 2009 הוקצה לקרן סכום של 159 מליון שקל ובשנת 2010 הועבר סכום של 170 מיליון. בשנת 2011 הועבר נושא הסיוע בתרופות - שהיה תחום סיוע עיקרי שהופעל על ידי הקרן - לטיפול ישיר של הקופות. מדובר במהלך שנועד לטובתם של הניצולים על מנת לצמצם בבירוקרטיה של הגשת בקשות לקרן והמצאת קבלות, במקום זאת ההנחה ניתנת מראש, באופן ישיר, כבר בעת רכישת התרופה בבית המרקחת".
Read this article in English