נפלאות העגבניה: מורידה כולסטרול ומפחיתה שבץ
מחקר שבדק את הקשר בין הסיכוי ללקות בשבץ מוחי לבין רמות הליקופן בדם, מצא כי רמות גבוהות של ליקופן מורידות את הסיכון לשבץ ב-60% ומורידות את רמת הכולסטרול. איזה מזונות הם עתירי ליקופן וכמה צריך לאכול כדי לצאת מכלל סכנה?
מה הקשר בין צבע האוכל לבין הסיכון ללקות בשבץ מוחי ורמת הכולסטרול בדם? מחקר תצפיתי חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Neurology מצביע על קשר משמעותי ביותר בין רמות הליקופן בדם לבין הפחתת הסיכון ללקות בשבץ מוחי. המחקר נערך בפינלנד, והשתתפו בו יותר מ-1000 גברים בגילאי 65-46.
עוד כתבות בריאות ב-ynet
- שערוריית הטיפול בשבץ מוחי: התרופה לא יעילה
המחקר בדק את הקשר בין רמות קרוטנואידים שונים וויטמין E בדמם, לבין הסיכון להיארעות שבץ. החוקרים עקבו אחר הנבדקים במשך 12 שנים במהלכן אירעו 67 מקרי שבץ מוחי.
לאחר שנוטרלו משתנים מתערבים שונים, כגון גיל, רמות כולסטרול, סוכרת ועוד, נמצא כי לגברים שרמות הליקופן בדמם היו הגבוהות ביותר, היה סיכון נמוך ב-59% לשבץ איסכמי (הנובע מחסימת כלי דם) וסיכון נמוך ב-55% לשבץ מכל סוג. זאת בהשוואה לנבדקים שרמות הליקופן בדמם היו הנמוכות ביותר. הרכיבים התזונתיים האחרים שנבדקו במחקר, לא נמצאו קשורים לסיכון לשבץ.
ליקופן - מעכב את ייצור הכולסטרול
ליקופן, הפיגמנט האדום, הוא אחד מנוגדי החמצון הפעילים ביותר. מחקרים מצביעים על תרומתו להפחתת חמצון ה-LDL ("הכולסטרול הרע"). LDL מחומצן תורם להאצת תהליך טרשת העורקים. בנוסף נמצא כי הליקופן תורם להפחתת דלקת, לעיכוב ייצור כולסטרול, לשיפור התפקוד החיסוני ולמניעת היצמדות טסיות ויצירת קרישי דם. כך הוא עשוי לתרום להפחתת הסיכון לשבץ.
ליקופן עשוי לסייע גם בהפחתת הסיכון לסרטן, כגון סרטן הערמונית ותורם להגנת העור מפני נזקי קרינת השמש.
עגבניות ומוצריהן הן המקור העיקרי לליקופן בתזונה המערבית (כ-80%). מקורות נוספים הם אבטיח, אשכולית ורודה, גויאבה ורודה ופפאיה.
הליקופן מסיס בשומן, לכן להגברת ספיגתו במעי, מומלץ לצרוך את המזונות העשירים בו, יחד עם כמות קטנה של מזון המכיל שומן, כגון שמן זית, גבינה, אגוזים ועוד. מומלץ לצרוך ירקות או פירות העשירים בליקופן באופן יומיומי.
עשרות הרכיבים הצמחיים בכל ירק ופרי פועלים יחד, בסינרגיה, להגנה מפני התפתחות מחלות, לכן מומלץ להגביר צריכת ירקות ופירות העשירים בנוגדי חמצון ולא תוספים. בכל מקרה, כדאי לצרוך ירקות ופירות מכל קבוצות הצבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.
תכולת ליקופן במזונות נבחרים (ב-100 גר')
- רסק עגבניות - 29 מ"ג
- עגבניות מרוסקות משומרות - 5 מ"ג
- אבטיח - 4.5 מ"ג
- עגבניות מבושלות - 3 מ"ג
- עגבניות אדומות טריות - 2.6 מ"ג
- פפאיה טרייה - 1.8 מ"ג
- אשכולית ורודה 1.4 - מ"ג
(הנתונים מבוססים על נתוני בסיס המידע של משרד החקלאות האמריקני (USDA))
הכותבת היא תזונאית קלינית M.Sc. יועצת מדעית למועצת הצמחים