איך תתמודד עם שאלות קשות בראיון עבודה?
הפה נאלם כאשר המראיין שואל "מהם החסרונות שלך?", אין מה להגיד כששואלים "למה דווקא אתה מתאים לתפקיד?" - איך תתמודדו עם שאלות מכשילות ומה עלולים לשאול אתכם
הגעתם לראיון העבודה בתחושה שהוא בידיים שלכם: יש לכם את כל הכישורים, אתם חדורי מוטיבציה והראיון הטלפוני התנהל על מי מנוחות.
- אני אציץ בסטטוס שלך ואולי אקבל אותך לעבודה
פתאום משום מקום מתקיל אתכם המראיין בשאלה כמו "למה אתה רוצה לעבוד דווקא כאן?", או "למה עזבת את מקום העבודה האחרון שלך?"
אם לא הכנתם את עצמכם מראש לשאלות מסוג זה, ייתכן שמענה לא מספיק טוב יכשיל אתכם בדרך לתפקיד המיוחל – וחבל. זכרו: גם השאלות הכי קשות בראיון עבודה יכולות להיות שאלות מתנה אם רק מתכוננים אליהן כמו שצריך.
השאלה הקשה מכולן
שאלת סקר שהועלתה בקרב גולשי AllJobs בדקה: "מהי השאלה הכי קשה בראיון עבודה?". התשובות שניתנו היו מגוונות ומפתיעות: החל מ"היכן שגית?" ועד ל"האם עשית צבא?".
אך 6 השאלות המובילות בקרב המשיבים היו דווקא אחרות. במקום השישי והחמישי דורגו השאלות "למה עזבת את מקום העבודה האחרון שלך?" ו"האם יש לך ילדים ו/או מה תעשה כשיהיו חולים?".
במקום הרביעי ניצבת השאלה "למה אתה חושב שאתה האדם הנכון למשרה הזאת?". אחריה "למה אתה רוצה לעבוד דווקא כאן?", במקום השני "מהן ציפיות השכר שלך?" ובמקום הראשון, בהפרש משמעותי מהשאר, ניצבת השאלה "מהם החסרונות שלך?".
אז כיצד מתמודדים עם השאלות הללו? להלן טיפים להתמודדות איתן, וגם הסבר מדוע המגייסים בוחרים לשאול אותן מלכתחילה:
"מהם החסרונות שלך?"
מדוע המעסיקים שואלים אותה? השאלה היא כלי להכרות שלנו. לפעמים, דרך הבנה של החולשות מקבלים תמונה רחבה יותר על האדם. למשל: אנשים שדורשים הרבה מעצמם לרוב יהיו גם ביקורתיים, אנשים שיחסי אנוש הם הצד החזק שלהם, במקרים רבים יהיו גם רגישים.
המעסיקים שואלים שאלה זו גם כדי ללמוד עד כמה אתה מודעים לעצמכם וכן עד כמה אתה יודעים להתנהל עם החסרונות שלכם.
כיצד להתמודד איתה? מפתה להשתמש בחולשות שיכולות להתפרש בעקיפין כחוזקות, כדוגמת "פרפקציוניסט" או "וורקוהוליק". אולם המראיינים כבר מכירים את הטריק הזה ותשובה כזו לא תתפס אצלם ככנה במיוחד.
בחרו דווקא בחולשה אמיתית שאתם יודעים להתמודד אתה, וציינו אותה יחד עם דרך ההתמודדות עמה. לכל מקרה שלא יהיה, חשוב להיות גם מוכנים לתת דוגמא ממקום עבודה קודם, בה החולשה באה לידי ביטוי וכיצד התמודדתם עמה בהצלחה. זיכרו כי נקודת המוצא של המגייס היא שלכולנו יש חולשות אלו ואחרות.
"מהן ציפיות השכר שלך?"
מדוע המעסיקים שואלים אותה? מטרת השאלה היא תאום ציפיות וניסיון לחיסכון בזמן. המעסיק מבקש לראות האם יש הלימה בין הסכום שהמעסיק יכול/מוכן לשלם, לבין מה שהמועמד מבקש. אם הפער גבוה, מין הסתם שאין טעם להתקדם בתהליך.
כיצד להתמודד איתה? בררו מראש מהו השכר המקובל בתפקיד זה, בהתאם לשנות הוותק שלכם ובהתחשב במיקום הגיאוגרפי הרלוונטי. היעזרו לצורך כך בטבלאות שכר שונות באינטרנט. את הסכום יש להציג בברוטו.
זיכרו: זהו לא הזמן למו"מ על מרכיבי השכר השונים ועל התנאים. כרגע עומד על הפרק תיאום ציפיות בסיסי. על כל שאר הפרטים תדונו ותנהלו מו"מ לאחר שתתקבלו - ולפני שתחתמו על חוזה.
"למה אתה רוצה לעבוד דווקא כאן?"
מדוע המעסיקים שואלים אותה?
השאלה בודקת את המוטיבציה של המועמד לביצוע התפקיד. מוטיבציה היא מרכיב חשוב מאוד ברצון להעסיק עובד וקיומה מעלה, פעמים רבות, את הסיכויים להצלחה בתפקיד (בהנחה ששאר הנתונים הנחוצים, כמו ניסיון ומיומנויות, קיימים).
כיצד להתמודד איתה? להכין שיעורי בית. קראו ואספו מידע על הארגון, תחומי פעילותו והרלוונטיות של כל זה אליכם – וחשבו מראש על הסיבות בגינן הייתם רוצים לעבוד דווקא בו. חשוב גם להבין לעומק את מהות התפקיד – אם מנסיונכם, אם משיחות עם אנשים בתחום או אם מחיפוש באינטרנט. חשבו: האם (ומדוע) יש בכם תשוקה לעבודה בתפקיד זה?
"למה אתה חושב שאתה האדם הנכון למשרה הזו?"
מדוע המעסיקים שואלים אותה? זוהי דרך מצוינת של המעסיק להכיר אתכם, לנסות להבין את היתרונות שלכם על פני מועמדים אחרים ובמקביל גם להבין כיצד אתם תופסים את התפקיד.
כיצד להתמודד איתה? גם כאן, הכנה מוקדמת היא שם המשחק להצלחה במענה לשאלה זו. עוד לפני הראיון, נסו להבין לעומק את התפקיד, מרכיביו ודרישותיו. לאחר מכן, חשבו לעצמכם: אילו תכונות נדרשות כדי להצליח בתפקיד הזה?
בחרו 3 תכונות חזקות שיש לכם, אשר נדרשות כדי להצליח בתפקיד. אל תבחרו בתכונות באנליות כמו "אחראי" ו"אמין", אלא תכונות שמתאימות ספציפית להצלחה בתפקיד אליו אתם פונים – למשל "סבלני מאוד" או "בעל תודעה שירותית גבוהה" בהתייחס לתפקיד שירותי. הכינו דוגמא על לפחות שתיים מהתכונות, הממחישה כיצד הן באות לידי ביטוי במקומות עבודה קודמים. חשוב שהדוגמא תמחיש את התכונה ותהיה מעניינת.
"האם יש לך ילדים ו/או מה תעשה כשיהיו חולים?"
מדוע המעסיקים שואלים אותה? מטרת שאלה זו הנה לבדוק זמינות ורצינות לגבי עבודה. יש שהשאלה הזו מקוממת אותם ובעיקר נשים, שרבות מהן מדווחות על כך כי אינן מתקבלות לעבודה אך ורק בשל היותן אמהות, או בשל חשש של מעסיקים מפני זמינותן לעבודה.
השאלה בעייתית לא רק מבחינת המועמדים. גם החוק מגדיר את השאלה הזו כלא חוקית, ומעסיק השואל אותה, ו/או הפוסל בגינה - מסתכן בתביעה משפטית. יחד עם זאת, חשוב לזכור, כי במקרים רבים האנשים שמופקדים על מציאת עובדים אינם מגייסים מקצועיים. במקרים מהסוג הזה, בהם האדם שאמור לאייש את המשרה איננו מגייס מקצועי ואין לו ידע מקדים בנושא – עלולות להישאל (גם אם בתום לב) שאלות בעייתיות מבחינת מוניטין וגם מבחינה משפטית.
כיצד להתמודד איתה? במידה שהחלטתם להתמודד עם השאלה הזו בכל זאת - הגידו אך ורק את האמת. זיכרו: מעסיק שרוצה להעסיק רק עובדים בלי ילדים לא יעסיק אתכם במילא ובכל מקרה עדיף לכם לא לעבוד אצלו.
"למה עזבת את מקום העבודה האחרון?"
מדוע המעסיקים שואלים אותה?
משאלה כזו המעסיק יכול ללמוד דברים רבים על המועמד, למשל: מוטיבציה, שאיפות לקידום, יחסי אנוש ועוד.
כיצד להתמודד איתה? אמרו את האמת – בצורה דיפלומטית. החלו עם מילה טובה על המעסיק או מקום העבודה. חשוב שהמחמאה תהיה אמיתית גם אם עזבתם בנסיבות לא טובות. ספרו בקצרה על הנסיבות שהובילו לעזיבתכם, כאשר הדגש הוא עליכם. בשום אופן אל תלכלכו על המקום או המעסיקים הקודמים. שלבו בסיפורכם מבט לעתיד הקשור למקום החדש. למשל: אם עזבתם כי רציתם קידום ואתם מתמודדים על תפקיד בכיר ממה שעשיתם - הדגישו זאת.
הכותבת היא מומחית AllJobs לראיונות עבודה
כנס AllJobs השנתי ייערך זו השנה הרביעית בתאריכים 20-19 בנובמבר ב-Uno, מגדלי עזריאלי שבתל אביב. מטרת הכנס היא לתת כלים פרקטיים ותובנות חדשות לחיפוש עבודה וקידום קריירה בשוק התעסוקה. להרשמה
לחצו כאן . לפרטים נוספים יש להיכנס לאתר AllJobs .