שתף קטע נבחר

וולפסון: חשש לנזק מוחי לתינוקת שנולדה בלידת בית

לטענת ביה"ח התקיימה הלידה בבית ללא פיקוח רפואי וללא מכשור מתאים. התינוקת הגיעה במצב של מצוקה נשימתית, ושם הצליחו לייצב את מצבה. גורם בבית החולים ל-ynet: "חוששים לנזק מוחי". "בכל פעם אנו נדהמים מחדש ממצב שבו הורים ויולדות מקבלים החלטות בלתי אחריות ומסכנים ביודעין את הוולד ואת עצמן בלידות בית", אומר מנהל ביה"ח

כמעט אסון במהלך לידת בית: אתמול (ד') בשעת הלילה הובהלה אל המרכז הרפואי "וולפסון" בחולון תינוקת ממרכז הארץ, מיד לאחר שנולדה בלידת בית. לטענת בית החולים התבצעה הלידה ללא פיקוח רפואי וללא מכשור מתאים.

 

התינוקת הגיעה במצב של מצוקה נשימתית, שם נאבקו על חייה והצליחו לייצב את מצבה. כעת היא מאושפזת במחלקה לטיפול מיוחד ביילוד בבית החולים.  

 

גורם בכיר בבית החולים מוסר ל-ynet כי בשל המחסור בחמצן קיים חשש לנזק מוחי שנגרם לתינוקת.

 

לידות בית בישראל - תמונת מצב:

 

"חוסר אחריות של ההורים"

כאמור, הפרשה החלה אתמול בשעות הערב. התינוקת נולדה עם מצוקה נשימתית קשה. ככל הנראה מיילדת שהשתתפה בלידה בבית היולדת החלה בביצוע החייאה והזמינה אמבולנס, שהבהיל את התינוקת לטיפול נמרץ יילודים, שם נמשכה ההחייאה. לאחר שהרופאים נאבקו על חייה הם הצליחו לייצב את מצבה וכעת היא מאושפזת במחלקה להמשך השגחה וטיפול.

 

בעקבות המקרה מתריעים בבית החולים "וולפסון" כי לידה בבית, ללא השגחה רפואית, עלולה לסכן את הוולד ואת היולדת. 

 

"בכל פעם אנו נדהמים מחדש ממצב בו הורים ויולדות מקבלים החלטות בלתי אחראיות ומסכנים ביודעין את התינוק ואת עצמן במהלך לידה בבית", אומר ד"ר יצחק ברלוביץ, מנהל המרכז הרפואי "וולפסון".

 "עם כל הרצון ללכת לקראת ההורים בנושא הלידה הטבעית, מצב בו מתרחשות לידות בית בהשגחה של מיילדת בלבד מהווה סיכון. אחד התפקידים החשובים של מנהל בי"ח, מעבר לדאגה לשלום החולים המאושפזים והמטופלים ברגע נתון, הוא להעניק לאוכלוסייה ידע וכלים בסיסיים למודעות ולקיום אורח חיים בריא. אורח חיים אשר מקטין במידה ניכרת את הסיכון לחלות, להיפצע או להיות נתון בסכנת חיים. במשך כל שנותיי כרופא וכמנהל במשרד הבריאות, שמתי דגש על הנושא של הסברה לאוכלוסייה. והוא בעיני לא פחות חשוב, אם לא חשוב יותר, מהליך הריפוי עצמו.

 

"אכן ברוב המקרים לידות הבית מסתיימות בהצלחה וללא פגע. אך האם מישהו מאתנו מוכן לקחת את הסיכון, להמר על חייו וחיי ילדיו, כאשר אין בנמצא רופא מוסמך ואמבולנס בהיכון?

  

"לידת בית, ללא תמיכה של חדר לידה מקצועי ומכשור מתאים, היא חוסר אחריות של ההורים ושל מי שמנהל את הלידה", מוסיף פרופ' אברהם גולן, מנהל אגף הנשים והיולדות ב"וולפסון". "מה גם שבמרבית חדרי הלידה במדינת ישראל קיימת אפשרות לייצר תנאים של לידה טבעית, בהתאם לרצון היולדת, וזאת כל עוד הלידה מתנהלת באופן בטוח ותקין".

 

המחלוקת בין המיילדות למשרד הבריאות

רק לאחרונה התגלעה מחלוקת קשה בין משרד הבריאות לבין ארגון מיילדות הבית ונשים שמעוניינות ללדת בביתן על רקע אישור חוזר שנועד להסדיר את הנושא.

 

לאחר דיון במועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה נעשו מספר תיקונים והחוזר פורסם, אך מהותו לא השתנתה והסוגיה עוד צפויה להגיע לבית המשפט. 

 

חוזר מנהל רפואה בסוגיית לידות הבית אינו פונה אל היולדות אלא אל בעלי המקצוע, המיילדות והרופאים. הסיבה: במשרד הבריאות מודעים לכך שהם אינם יכולים לקבוע ליולדת כיצד ללדת, אך הם יכולים לקבוע תנאים עבור המיילדות, בהנחה שאלה לא ירצו לסכן את רישיונן ולקבל ללידה נשים שאינן עומדות בקריטריונים.

 

על פי החוזר רק מיילדת הרשומה בפנקס המיילדות ורופא מומחה ביילוד ורפואת נשים יכולים לערוך לידת בית. בנוסף מתייחס החוזר לנשים אותן ניתן ליילד בבית. מדובר רק ביולדות מעל גיל 18 בעלות עובר יחיד במצג ראש, בין השבועות ה-42-37 להריון. משקל העובר המוערך צריך להיות בין 4-2.5 קילו, ועל היולדת להיות בריאה וכשירה בריאותית. אם יש ספק באשר למצבה, יש להיוועץ ראשית ברופא המטפל ולקבל ממנו אישור.

 

בכל מקרה של מחלה כרונית או מוגבלות העלולה להשפיע על מהלך הלידה, או מחלה זיהומית פעילה של היולדת,

יש לקבל אישור כתב מהרופא המטפל כתנאי ללידה בבית. על היולדת להציג תיעוד מעקב הריון שבוצע על ידי רופא ומיילדת בהתאם להנחיות משרד הבריאות, כולל סקירת מערכות ושלילת סוכרת הריון.  


בנוסף מפרט חוזר משרד הבריאות רשימה ארוכה של מכשור וציוד הכרחיים ללידת בבית היולדת, שעל הצוות המיילד כמובן להיות אחראי לו. בין השאר, יש לדאוג לערכת קבלת לידה וערכת הפרדה, ערכת תפירה סטרילית, חמצן וציוד נלווה, סט לעירוי, תרופות מכווצות רחם, אלכוהול, פדים סטריליים, מאזני שקילה ליילוד, מד חום, צנתר לשלפוחית השתן ועוד.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הריון לידה ניתוח קיסרי תינוק תינוקות הורים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים