שתף קטע נבחר

 

בית המשפט אישר לפעול נגד המפחמות

למדינה יתאפשר לפעול נגד המפחמות בשטחי C. אלא שעד שבית המשפט נתן את ההחלטה, עשרות מפחמות הפנימו כי "מה שהיה לא הוא מה שיהיה" והעתיקו את הפעילות לשטחי B בהן אין לישראל סמכות לפעול. כעת בשטחי C פועלות 7 מפחמות ובשטחי B כ-400

בית המשפט העליון קבע אתמול (ד') כי המדינה תהיה רשאית לפעול נגד בעלי המפחמות בשטחי C.

 

 

המדובר בדיון במספר עתירות שנדונו במאוחד – מצד אחד, בעלי מפחמות פלסטינים הרוצים את המשך פעילות המפחמות. מצד שני, תושבים המבקשים מן המדינה לפעול נגד המפחמות.

 

לפי הסכמים בין הרשות הפלסטינית לבין מדינת ישראל שטחי יהודה ושומרון נחלקים למספר אזורי שליטה. שטחי A, שהם שטחים בשליטה אזרחית וביטחונית של הרשות הפלסטינית, שטחי B: שהם בשליטה אזרחית של הרשות הפלסטינית ושליטה ביטחונית של ישראל ושטחי C שהם שטחים בשליטה אזרחית וביטחונית של ישראל.

 

לפיכך, ההתנהלות מול המפחמות בשטחי B, היא מצומצמת ומוגבלת. השר ארדן ביקש לראות בהתנהלות המפחמות, כאמור, כ"פעולת טרור" ובכך להקנות לו סמכות לפסול מולם בשטחי B.

 

מזה שנים שמתקבלות תלונות תושבים בישובים בקו התפר של צפון השומרון על מטרדי עשן מפחמות פירטיות הפועלות בשטחים. בעקבות התלונות החלה המדינה לפעול משנת 2010 נגד בעלי המפחמות הללו, בעיקר מכוח חוק התכנון הירדני החל בשטחם. במסגרת פעילות המדינה, הוצאו צווי סגירה למפחמות מכוח עבירות על חוקי התכנון הירדניים, שכן הקרקע הינה קרקע חקלאית ואילו הפעילות הנעשת עליה לא חוקית. .

 

בעקבות צווי ההריסה שהטילה המדינה על המפחמות, פנו בעלי המפחמות לבית המשפט בטענות כי מדובר בפעולה לא חוקית של המדינה לפעול לפי החוק הירדני וכן לפגיעה קשה בפרנסתם.

 

צו זמני

בית המשפט נתן צו זמני לטובת בעלי המפחמות, שמנע מהמדינה לפעול מכוח חוק התכנון הירדני. מנגד, בית המשפט לא מנע את הפעילות נגד המפחמות בדרכים אחרות.

 

במקביל, הגישו תושבי ישובים סמוכים עתירה נגד המדינה בדרישה לפעול נגד בעלי המפחמות בשל הסכנה הבריאותית לה הם חשופים.

 

בחודשים יולי ואוגוסט האחרון, יצא המשרד להגנת הסביבה במבצע לסגירת מפחמות מכוח חוקים אחרים (בין היתר: רישוי עסקים ובריאות הציבור). המשרד תפס ועצר כניסת גזם שהגיע מישראל אל המפחמות.

 

בעלי המפחמות הבינו שהמציאות השתנתה, וכדברי בית המשפט "מה שהיה לא הוא מה שיהיה" והעתיקו את הפעילות לשטחי B בהם למדינה סמכות הפעולה היא מוגבלת ביותר.

 

בפועל, תושבים באזור כרכור והסביבה, עדיין מתלוננים על עשן מפחמות וזאת בשל פעילות של 400 מפחמות משטחי B. בשטחי C נותרו עדיין 7 מפחמות, מתוך עשרות שהיו לפני מספר חודשים.

 

לאחרונה, השר להגנת הסביבה פנה לראש הממשלה בבקשה לפעול גם בשטחי B נגד המפחמות כשהוא מגדיר את פעילותם כ"טרור".

 

"בית המשפט קבע שלא תינתם תקופת מעבר לעותרים להסביר את הרישוי של המפחמות כל עוד המפחמות פועלות באופן כל כך מזהם", הסביר עו"ד מנחם גדרון המייצג תושבי מצפה אילן בעתירה. "לאחר מתן פסק הדין סלולה הדרך בפני המדינה והמנהל האזרחי לפעול כנגד המפחמות באופן שימנע העברת גזם וגזרי עצים מחקלאים ישראלים העוקרים את מטעיהם אל הפעילות הבלתי חוקית של המפחמות", הוסיף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים