שתף קטע נבחר
 

האם יימצאו טונות של זהב אבוד בתוניסיה?

מאז הפלתו של בן-עלי, בתחילת 2011, עסוקים בתוניסיה בניסיונות להחזיר חלק מההון שנגנב על ידו ועל ידי מקורביו, הנאמד בכ-13 מיליארד דולר. גרושתו, לילה טרבלסי, סיפרה כי נהג לקחת מתקציב המדינה 700 מיליון דולר בשנה ולרכוש זהב ומט"ח. היכן נמצא המחבוא בו הוטמן האוצר?

יחידות מהצבא התוניסאי עסוקות בימים אלה בניסיון למצוא מחבוא גדול של זהב וכסף מזומן אותו הקים ככל הנראה הנשיא המודח זין עבאדין בן-עלי. לפי הדיווחים בתקשורת הערבית, גרושתו של נשיא תוניסיה המודח, לילה טרבלסי, סיפרה לשלטונות התוניסאים הנוכחיים כי במשך כ-20 שנות שלטונו נהג בעלה לשעבר לקחת מתקציב המדינה 700 מיליון דולר בשנה באמצעותם רכש זהב וכסף זר.

 

 

טרבלסי, שהיגרה באחרונה לפריז, סיפרה כי בעלה לשעבר מעולם לא גילה לה היכן נמצא המחבוא הזה וכי הדבר נעשה בתיאום עם נאמנו, קרי מפקד המוחאבראת (המודיעין) התוניסאי הקודם. מספר קצינים בכירים לשעבר הם שותפי הסוד היחידים לגבי מיקומו המדויק של המחבוא, כך הוסיפה טרבלסי.

 

הפגנות מחאה בתוניסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנות מחאה בתוניסיה(צילום: AP)

 

לאחר בריחת הנשיא ואשתו מתוניסיה בשיא האינתיפאדה כנגדו, נפוצו ידיעות כי על המטוס הועמסו 1.5 טון מטילי זהב בהוראת הגברת הראשונה. בהמשך הוכחשו הידיעות הללו על ידי הבנק המרכזי התוניסאי, אך העננה נותרה בעינה בייחוד נוכח מה שמתברר כאורח חיים ראוותני ומושחת של הצמרת התוניסאית בעידן בן-עלי.

 

הון של 13 מיליארד דולר

מאז הפלתו של בן-עלי, בתחילת 2011, עסוקים בתוניסיה ומחוצה לה בניסיונות להעריך, וחשוב מכך להחזיר, חלק מההון שנגנב על ידו ועל ידי מקורביו מקופת המדינה. ההערכות האחרונות מדברות על כך שההון של בן-עלי ומשפחתו המורחבת (הכוללת גם את חמולת טרבלסי) נאמד בכ-13 מיליארד דולר.

 

עד כה העלו החקירות המאומצות ממצאים לגבי כ-400 חברות שהיו קשורות בצורה כזו או אחרת לנשיא ולמעגל הפנימי שלו, חשבונות בנק בחו"ל, מאות נכסי נדל"ן בתוניסיה ומחוצה לה (כולל בניין פאר בפריז שמוערך בכ-40 מיליון אירו), ובתי מלון בחו"ל ובדגש על יבשת דרום אמריקה.

 

האביב הביא חורף כלכלי

החיפושים אחר הזהב וההון האבוד נעשים נוכח הקשיים ההולכים ונצברים במשק התוניסאי  - המדינה הראשונה בה החל מה שמכונה "האביב הערבי". הכלכלה המקומית מתקשה להתאושש בייחוד נוכח המצב הפוליטי והביטחוני הבלתי יציב.

 

שני היסודות לצמיחה במשק התוניסאי - השקעות זרות והכנסות מתיירות - לא הצליחו עד כה לחזור לרמות שלפני המהפכה. לפיכך, ההערכות הן כי השנה הצמיחה לא תעלה על 3% בעוד הגרעון התקציבי יגיע לכ-7% מהתוצר המקומי הגולמי.

 

הצמיחה הנמוכה מלווה בעליית מחירים, שנכון לסוף חודש ספטמבר עומדת על קרוב ל-6%. חלק מעליית המחירים מיוחס לעליית מחירי התשומות המיובאות מחו"ל וכן לעליית הצריכה המקומית בשל התגברות ההלוואות מהבנקים.

 

מוסטפא נאבלי, נגיד הבנק המרכזי של תוניסיה לשעבר, מעריך כי המצב בארצו יחמיר לפני שישתפר. "זהו הזמן של אי יציבות מאקרו כלכלית כשהלחצים הפוליטיים אינם מסייעים", אמר בכנס בו השתתף באחרונה בנושא כלכלות "האביב הערבי".

 

לדבריו, אחת הבעיות הקשות הניצבות בפני הכלכלות הללו היא הצורך לקבל החלטות קשות שלא בטוח שהן יכולות להיעשות על רקע המצב החברתי הרגיש. הוא הזכיר בהקשר זה כי התקציב התוניסאי השנה גדל ב-25% אבל ההעלאה הזו הופנתה לסובסידיות ולא להשקעות שיכולות ליצור מקומות עבודה וצמיחה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא תוניסיה המודח, זין עבאדין בן-עלי
צילום: AFP
לילה טרבלסי
צילום: AP
מומלצים