שתף קטע נבחר

 

המדינה: ספק אם ניסור הבתים באולפנה יצליח

מיליוני שקלים הושקעו בניסור הבתים שפונו בבית אל, אבל המדינה ביקשה מבג"ץ דחייה של 60 יום והודתה שייתכן שכלל לא יהיה ניתן לגור בבתים המנוסרים. מה הסיבות?

מהנדסים רבים מתחו ביקורת על תוכניתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו  לנסר את בתי גבעת האולפנה בבית אל ולהעתיקם למיקום חדש - ועכשיו נראה שהיה צדק בדברים: המדינה פנתה היום (ה') לבית המשפט העליון בבקשה לדחות ב-60 יום את המועד האחרון שהציב בג"ץ לניסור הבתים. במסגרת הבקשה, שהגיעה לידי ynet, הודתה המדינה לראשונה כי ישנה סבירות שהבתים, שבניסורם הושקעו מיליוני שקלים, כלל לא יהיו ראויים למגורים. 

 

מתוך הבקשה שהוגשה לבג"ץ ()
מתוך הבקשה שהוגשה לבג"ץ

 

"מפאת חדשנותו של הפרויקט אין למשרד הביטחון ניסיון וידע בביצועו", נכתב בבקשה שהוגשהל בג"ץ. בנוסף, עולה מהבקשה כי הבתים נבנו שלא בהתאם לתוכניות ובדרך שונה מזו שחשבו תחילה במשרד הביטחון ואם לא די בכך, ישנם ליקויים בטיחותיים רבים שגורמים לעיכובים.

 

חמשת בתי האולפנה בבית אל פונו בחודש יוני האחרון על פי החלטת בג"ץ, בעקבות עתירה שהגיש ארגון יש דין בשמו של תושב כפר סמוך שטען כי הקרקעות שייכות לו. לאחר שבג"ץ קבע כי דין הבתים להיהרס, הגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו ומנהיגי המתנחלים לסיכום שלפיו התושבים לא יתנגדו באלימות לפינוי, והמדינה מצדה תתחייב לבנייה נוספת בבית אל ובנוסף לא תהרוס את הבתים אלא תעביר אותם למיקום חדש. בעקבות הסיכום, הגישה המדינה בקשה לבג"ץ לדחות את הרס הבתים והזמן שהוקצב לה הוא עד 15 בנובמבר.

 

היום, לאחר שעבודות הניסור התמשכו מעבר למצופה ורק בית אחד נוסר, הצהירה המדינה כי לא תוכל לעמוד בהחלטת בג"ץ וביקשה דחייה נוספת לביצוע ההריסה. בנימוקים לבקשה מבהירה המדינה כי ההחלטה לנסר את הבתים ולא להרוס אותם נובעת "מההד הציבורי שלו זכה העניין הן בכנסת והן בשיח הציבורי ולאור השלכות אפשריות על סוגיות ביטחוניות הקשורות בעניין". עוד נימקה המדינה כי ביקשה להימנע מעימות עם המתנחלים ולהגיע לפתרון בדרכי שלום.

 

פינוי גבעת האולפנה בחודש יוני (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פינוי גבעת האולפנה בחודש יוני(צילום: אוהד צויגנברג)

 

מבחינה מקצועית, הסבירה המדינה כי הליך הניסור נתקל בחבלי לידה קשים ובתחום

שבו אין למשרד הביטחון ניסיון. בנוסף, מדובר בפרויקט מסוכן מבחינה בטיחותית שכבר גבה את חייו של פועל שעבד במקום - דבר שהביא לעצירת העבודות ולחשיבה מחודשת. בבקשה אף הודתה המדינה כי כלל לא בטוח שבבתים ייעשה שימוש חוזר, מכיוון שהמבנים לא הוקמו על פי התוכניות המקוריות ויש לדבר השפעה על "סבירות השימוש החוזר בחלקים המנוסרים". בחלק אחר מבהירה המדינה כי היא פועלת לניסור באופן שיאפשר לעשות זאת "ככל הניתן" מבלי להרוס אותם.

 

הודאת המדינה מאששת למעשה את החשש כי הכספים הרבים שהושקעו בפרויקט יירדו לטמיון ולמעשה איש לא יוכל להתגורר בבתים שנוסרו - דברים שנשמעו בארגוני השמאל יש דין ושלום עכשיו שהתנגדו להסכם הניסור וטענו כי הממשלה לא מסוגלת לבצע את הניסור כהלכה ומוכנה לשלם את הכסף רק על מנת להימנע מתמונות של פינוי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסור הבתים בגבעת האולפנה
צילום: יש דין
מומלצים