שתף קטע נבחר

בנקאי מייעץ: מעבר משכיר לעצמאי? תכנן היטב

להיפטר מהבוס ולהקים עסק עצמאי זו לא משימה פשוטה. התהליך דורש תכנון מוקדם, בוודאי אם בכוונתכם גם להיעזר במימון בנקאי. קחו כמה עצות לתחילת הדרך

עבור רבים הקמת עסק קטן זו הגשמת חלום. אולם, המעבר ממעמד של עובד שכיר, עם משכורת שמוזרמת מדי חודש לחשבון, להתמודדות עסקית יומיומית בתנאי אי־ודאות, תחרות ולחצים – לא מתאים לכל אחד.

 

 

לפני שיוצאים לדרך חייבים להכין תוכנית עסקית – לבחון היטב את השוק שבו אתם פועלים, מי המתחרים, הלקוחות הפוטנציאליים, הספקים וכו'. נסו לקבוע יעדי מכירות/הכנסות לחודשים הראשונים, לשנה הראשונה ולהמשך. תבדקו מה ההשקעה הנדרשת (בציוד, מלאי, רכב, עובדים וכו'), הן השקעה ראשונית בהקמת העסק והן הוצאות מתמשכות (כמו רכישת חומרי גלם ושכר עבודה). חשוב לתמחר נכון את המוצר או השירות על ידי קביעת סף רווחיות: להגדיר את הרווח הנדרש ולתמחר את המוצר או השירות בהתאם.

 

כדי לקבל החלטה האם להעניק לכם מימון ובאילו תנאים, הבנק ירצה לראות תוכנית עסקית ולהתרשם מה סיכויי העסק שלכם להתפתח ולהיות רווחי. רצוי להיעזר באנשי מקצוע (כלכלן, רואה חשבון, עו"ד ועוד), כדי לתפור את המימון למידות של העסק שלכם ולצרכיו.

 

את השקעות ההקמה או השקעות גדולות בשדרוג העסק בשלבים מאוחרים מומלץ לבצע בפריסה למספר שנים, ובמקביל לבנות מימון שוטף שיתאים לפעילות העסק. ניתן להיעזר גם בקרנות מיוחדות של הבנקים (לדוגמה: בנק הפועלים הקים את "פועלים לצמיחה") ובקרנות בערבות מדינה.

 

חשוב להיות מחוברים למידע העסקי באמצעות עדכונים ודוחות ולנהל את התזרים של העסק – לדעת בדיוק כמה כסף נכנס וכמה יוצא בכל זמן. היעזרו בפלטפורמה שמעניק הבנק בנושאים אלו (לדוגמה: לבנק הפועלים יש אתר ייעודי ללקוחות עסקיים בשם "אינטרנט לעסקים", המאפשר גישה ישירה לנתוני העסק).

 

יש עסקים קטנים שבהם הבעלים עושה כמעט הכל – מייצר, מוכר, גובה מלקוחות, משלם לספקים וכו'. עסקים אחרים מבוססים על שותפויות ו/או מבנה כוח אדם מסודר, הכולל מנהלי פעילויות (מכירות, שיווק, הנהלת חשבונות, טכנולוגיה, לוגיסטיקה וכו'). חייבים להגדיר מה עושה כל אחד מהשותפים והעובדים.

 

לבחירת הבנק בו ינוהל חשבון העסק חשיבות גדולה: בדקו האם הבנק פרוס באופן נוח, זמין (שעות פעילות הסניף), עד כמה מתאימים שירותי המחלקה העסקית לצרכיך (שירותי מט"ח, סחר חוץ ועוד) ומה ההטבות הניתנות. הפועלים למשל מציע לעסקים בשנתם הראשונה חבילת "התחלה קלה", הכוללת פטור מעמלות עו"ש בסיסיות לשנה הראשונה לחיי העסק וליווי עסקי ראשוני חינם על ידי חברת ייעוץ.

 

שתפו את הבנקאי בתוכניות שלכם, בבעיות שעלולות לצוץ ובכל נושא עם השפעה על העסק. כדאי להתכונן ל"יום סגריר" ולשמור על מסגרת מימון רזרבית שתוכל לשמש אתכם בתקופה של ירידה בהכנסות. עקבו אחרי ההצעות השיווקיות של הבנקים. לעתים הן כוללות רעיונות שיכולים לסייע לכם בהגדלת המכירות, כדוגמת "Cash Back" של הפועלים שמסייעת במינוף הפרסום והשיווק. בניהול נכון ומושכל תוכלו להצליח לאורך זמן להגשים את החלום.

 

הכותב הוא מנהל אגף בנקאות קמעונאית בבנק הפועלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
את הרעיון צריך ליישם עם תוכנית ברורה
צילום: jupiter
מומלצים