שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

החימום מייבש: איך לשמור על העור בחורף

הנפגע הראשון של החורף הוא העור שחשוף לטמפרטורות הצונחות. איך לטפל בעור כדי למנוע תופעות כמו יובש, גירוד וכוויות קור, למה מומלץ להימנע מחימום יתר והאם תכשירי לחות מומלצים? מדריך

הקיץ כבר היסטוריה, החורף כבר מראה נוכחות מאסיבית והעור שלנו מרגיש את זה היטב. כבר אנחנו רואים שינויים בעור הגוף, כמו יובש מוגבר, גירוד וכוויות קור שעלולות להגיע אם לא מטפלים בו כראוי. "רפואת העור העכשווית שמה את הדגש על כך שהעור משקף את בריאות הגוף", אומרת ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ונשיאת החברה לכירורגיה דרמטולוגית.

 

  • רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט  

 

הבעיה הכי גדולה היא איך לטפל בעור כדי למנוע נזקים בריאותיים או אסתטיים אפשריים. מצד אחד, חשיפה לטמפרטורות נמוכות מדי עלולה להזיק. מצד שני, לבוש חם מדי עלול להזיק, שכן הוא עלול לגרום להזעה מוגברת. השילוב האופטימלי הוא זה שישמור על העור בריא במהלך העונה הקרה.

 

קיראו עוד כתבות על בעיות בעור והטיפול הנכון

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם מסבירה כי רצוי לשמור על העור באמצעות מריחת תכשירים ותחליבים שמחדירים לחות לעור ויוצרים מחסום שמונע את איבוד המים והתייבשות העור. "מומלץ להשתמש בשמני אמבט שונים ובתחליבי לחות, שמעניקים לחות וגם יוצרים שכבת הגנה לעור", היא אומרת.

 

הטיפול בעור יבש

ד"ר צבי סגל, מומחה ברפואת העור, מנהל המרכז האסתטי בבית החולים איכילוב ויועץ למותג "לקטופיל" מסביר כי גורמים רבים אחראים ליובש יתר של עור הגוף: גיל, מיקום גיאוגרפי, עונות השנה, יובש ולחות בבית ובמקום העבודה וכן תדירות השימוש במים וסבון.

 

"יובש העור נוצר גם לאחר שהות ממושכת בחדרים ממוזגים או מחוממים יתר על המידה ללא הוספת לחות לאוויר. בניגוד לעור בריא שהוא רך, חלק וגמיש, עור יבש הינו מחוספס למגע חסר גמישות וחסר ברק, טעות לחשוב שאודם וקילוף העור שבין הגבות ובצדי האף מעידים על עור יבש", הוא מסביר. "מדובר בבעיה הדורשת טיפול רפואי".

 

הוא מוסיף כי טיפול בעור יבש הינו בעל משמעות רבה בתחום הקוסמטי כמו גם בתחום הבריאותי. רק כאשר העור בריא הוא יכול למלא את ייעודו כמחסום וסת בפני הסביבה.

 

חשוב לדעת כי אפילו רחצה בחורף שונה במהותה מזו הקייצית. יניב מרון, מדריך כושר גופני ובריאות : "מים חמים מרדימים ומעייפים, כך שלעיתים האדם יוצא מהמקלחת יותר עייף משנכנס אליה". ההמלצה היא - רגע לפני שאתם יוצאים מהמקלחת, התיזו על עצמכם מים קרים למספר שניות. מכת הקור הקצרה תמריץ, תרענן ותחזק אתכם.

 

גל אלטמן, המדריך הראשי בחברת 'חלאבין' ממליץ לאלה מבינכם שאינם מוותרים על אמבט מפנק וחם על אף הנאמר לעיל לנצל את העובדה מקלחת חמה מכינה את מרקם עור הגוף לקליטה אידיאלית של חומרי ליחוך והזנה. "שימוש בקרמים מעושרים בויטמינים, מלחים, שמנים צמחיים יתרמו רבות לשיפור מרקם עור הגוף, גמישותו ורכותו בחורף", הוא מסביר.

 

קטרון מוסיפה כי כל תכשירי הלחות והתחליבים מכילים ריכוזים שונים של אוריאה, חומצה לקטית וגליצרין. "כל אלה הם חומרים שעוזרים להחזיר את הלחות לעור", אומרת קטרון.

 

גם חמאת עור היא אחד התכשירים המומלצים לחורף. בעיקר בשל העובדה שהן מכילות לחות בכמות גדולה. סימה מלכה, המדריכה הראשית בחברת "CHIC", אומרת כי "מבין כל חמאות הגוף הקיימות בשוק, הפופולארית ביותר היא זאת המופקת מאגוז השיאה. היא עשירה מאוד בחומצות שומן וויטמינים A ו-E".

   

טיפוח בחורף. כדי למנוע יובש בעור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפוח בחורף. כדי למנוע יובש בעור(צילום: shutterstock)
 

 

טיפוח עור הרגליים  והידיים

בנוגע לטיפוח הציפורניים מסבירים מומחים כי "הרגליים שנושאות את משקל הגוף, נמצאות רוב הזמן בגרביים ונעליים או מגפיים סגורים. הידיים, מצד שני, חשופות לקור ולמים הקרים, או בתוך כפפות מייבשות. אלו האיברים הראשונים אשר מראים סימני מצוקה ויובש".

 

היובש וכוויות הקור שנגרמות בשל כך משפיעות גם על הציפורניים. בחורף, הן צומחות לאט יותר, הן עלולות להתפצל  ולגרום להיחלשות הציפורן. טיפול מפנק בקרמים מזינים, יכולים למנוע ולשפר את המצב.

 

גם הרגליים סובלות בחורף, שכן אחרי חשיפה ארוכה של כף הרגל בעונת הקיץ יש צורך לשקם ולהזין את העור. בטיפול בפדיקור בתקופת הסתיו והחורף, מומלץ להקפיד שהציפורן תהיה קצרה במיוחד כי להבדיל מסנדלים פתוחים, נעליים סגורות יכולות ליצור לחץ על אצבעות הרגל ואם הציפורן לא תיגזר באופן מקצועי עלולה להיווצר ציפורן חודרנית.

 

בנוסף לכך, נעליים סגורות יוצרות לחץ בנקודות מסוימות ואז יכולות להתפתח יבלות. בנוסף רגל שנמצאת בנעליים סגורות, מזיעה יותר - מה שגורם לריח רע. חשוב לזכור, שאוויר חם ולח הינו מצע מצוין להתפתחויות של פטרת עור או בציפורן.

 

קטרון מסבירה כי למניעה, רצוי להשתמש במוצרים סופגי לחות: טלק, גרביים מכותנה ותכשירים נוספים המכילים חומרים אנטי בקטריאליים המונעים התפתחות של מצע חיידקים.

 

בניגוד לרגליים, כפות הידיים הן למעשה חשופות ליובש ולשינויי מזג האוויר, בנוסף הכמויות הגדולות של המים הדטרגנטים אשר עור הידיים בא איתן במגע, עלולות לגרום ליובש.

 

קטרון מוסיפה כי בחורף רצוי להשתמש בכפפות בעת מגע במים, כדי לנסות לשמור כמה שיותר על שלמות העור.

 

כללי טיפוח לרגליים

הקפדה על רגל נקייה: מומלץ להשתמש על בסיס יומיומי בסבון אנטיספטי (סבון בעל רמת חיטוי גבוהה במיוחד) או סבון המכיל גם את שמן עץ התה המגביר את רמת החיטוי.

 

הקפדה על ניגוב וייבוש: להקפיד לנגב ולייבש טוב טוב את כף הרגל אחרי המקלחת להשתמש בקרם איכותי (על בסיס סיליקוני) שיוצר הגנה מפני הלחות. אם קיימת תופעה של פטרת עור או ציפורן או כל סוג של אקזמה רצוי להשתמש בתכשיר טיפולי מתאים.

  

טיפוח כף הרגל. חשוב בחורף בעיקר בגלל הנעליים הסגורות (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
טיפוח כף הרגל. חשוב בחורף בעיקר בגלל הנעליים הסגורות(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

שמירה על עור השפתיים

שמחה דגן - עזריאל, נטורופתית "מורז צמחי מרפא" מסבירה כי השפתיים חשופות באופן תמידי לשינויי מזג האוויר, ולכן רגישות במיוחד בחורף.

 

"קרני השמש והרוח מייבשות אותן ואז מופיעים הסדקים והקילוף. בחורף קר ויבש במיוחד, מגע הרוח החזקה עם עור השפתיים גורם ליובש קיצוני וחריצים עמוקים", היא אומרת.

 

היא מסבירה כי סדקים קלים על השפתיים פוגמים במרקם, בצבע ובחיות שלהן. "כאשר עור השפתיים מחוספס, הן מאבדות מיופיין ומבריאותן. כמו-כן, צבע שפתיים מושפע מכלי דם ומזרימת דם מתוקנים וכאשר יש יובש, פחות חמצן מגיע לאזור", היא מסבירה.

 

הפתרון הוא לשמור על השפתיים מוגנות מפני הרוחות ואם אין ברירה, כדאי להשתמש במלחלח שפתיים.

 

כללים לשמירה על לחות העור

קטרון  אומרת כי כמה כללית פשוטים יסייעו לעבור את החורף עם עור בריא ונטול בעיות.

 

1. להקפיד על שתייה מרובה: מומלץ לשתות בין 8-10 כוסות גם בחורף. גם אם נדמה לנו שאנחנו לא צמאים, להקפיד על השתייה.

 

2. לא לחמם יותר מדי: עדיף ללבוש שכבה אחת יותר של בגדים ולא להתחמם באמצעות מפזרי חום או מזגנים.

 

3. להקפיד על שגרת טיפוח: בחורף חשוב למרוח קרם לחות, אפילו פעמיים ביום. מומלץ למרוח את קרם הלחות לאחר הרחצה, כאשר העור עדיין מעט לח. ואילו במקומות יבשים מאוד, לחזור על הפעולה, אפילו כמה פעמים. רצוי לשלב גם בשמני אמבט ולשלב ביניהם לבין הקרמים השונים.

 

4. להשתמש בתחליבי לחות: דווקא בחורף הם עדיפים כי הם נספגים טוב יותר.

 

5. לא לשכוח מקדמי הגנה: למרות הסברה כי בחורף אין צורך, רצוי למרוח על עור הפנים מקדמי הגנה גם בחורף.

 

6. להימנע מרחצה תכופה מדי: המים הם מייבשים, והיות שהעור יבש יותר גם כך, כדאי

  

7. להשתמש בסבונים עדינים: בעיקר בשל הסיבה שסבונים חזקים מדי עלולים לייבש את העור.

 

8. לנגב את העור בטפיחות ולא בניגוב חזק מדי: זאת כדי למנוע שפשוף כנגד העור שעלול להיסדק אם הוא יבש מדי.

 

9. לשמור על סביבה לחה בחללים:לעתים אנו נוטים לחשוב כי יש צורך בחימום בחדר, אבל שוכחים שחימום רב מדי עלול לגרום נזק. לכן כדאי להשאיר בחדרים סגורים גם מכשירי אדים פועלים כדי לשמור על לחות האוויר.

 

עור בריא - באופן טבעי

עזריאל - דגן, מוסיפה עצות טבעיות לשמירה על העור באמצעים טבעיים.

 

1. שימוש בזרעי הדלעת : המכילים חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6, ויעילים עד מאוד למניעת יובש העור. כמו כן מכילים הזרעים ויטמין A, אשר מתסיס בשמן וויטמין B, החשוב להצמחת תאי עור. את זרעי הדלעת יש לטחון ואז לערבב עם שמן זית, חלמון ביצה ודבש ואת התערובת יש לטחון שוב.

 

לאחר מכן יש למרוח את המסיכה למשך 5 דקות על הפנים ולשטוף במים חמימים. מסיכה מסוג זה מקנה לחות לפנים ויוצרת מראה זוהר ובריא.

 

2. שימוש בג'ל אלוורה: המחזיר לעור הפנים את הלחות הטבעית שלו.

 

3. שימוש בצמח הפוליגונום (ארכובית): מרתח מעלי ושורש הצמח במים ויצירת רטיות אותן שמים על עור הפנים- ריכוך העור, ריפוי עור פגום, הרגעת כוויות שמש והקניית לחות לעור.

 

4. יצירת תערובת ביתית של 2 כפות דבש עם 2 כפות חלב: אשר יוצרת מסיכה אותה מורחים על הפנים למשך 10 דקות ולאחר מכן שוטפים במים חמימים ונעימים.

 

5. יצירת תערובת ביתית של פרוסות מלפפון ירוק עם יוגורט ושמן זית, התורמת ללחות העור.

 

6. שימוש בשמן אשחר רוסי -  "אובליפיחה", המצטיין ביעילותו נגד קמטים ויובש ויוצר שכבת מגן לעור.





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להמשיך לשמור על טיפוח העור גם בחורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים