מחקר: לאנשי היי-טק יש יותר סיכוי ללדת אוטיסטים
מחקר מפתיע מעמק הסיליקון: הורים מהנדסים נמצאים בסיכון גבוה להביא לעולם ילד אוטיסט, מדווח "ידיעות אחרונות". ההנחה: יש קשר בין כישורים מתמטיים לבעיות בתקשורת
המשכורת טובה והתנאים נוחים, אבל כעת מתברר שלצד כל היתרונות, הייטקיסטים ומהנדסים עלולים להיתקל בקשיים מפתיעים בגזרה המשפחתית. מחקר חדש מגלה שהורים שעובדים בעבודות של "גיקים" מצויים בסיכון גבוה יותר משאר האוכלוסייה להביא לעולם ילד אוטיסט.
המחקר, שפורסם במגזין המדע הנחשב "אמריקן סיינס," יצא לדרך מסיבה לא שגרתית. החוקרים, סיימון ברון-כהן וסאלי וולרייט מאוניברסיטת קיימברידג,' ערכו אותו לאור מידע שהגיע להם על כך שבעמק הסיליקון, מרכז ההיי-טק העולמי שממוקם בקליפורניה, נולדים יותר ילדים אוטיסטים באופן יחסי.
קראו עוד על אוטיזם:
- שפעת בהריון מכפילה הסיכון לאוטיזם בתינוק
לצורך המחקר חילקו החוקרים 2,000 הורים לשתי קבוצות שוות בגודלן. בקבוצה אחת היו הורים לילדים אוטיסטים ובאחרת הורים לילדים שסובלים מבעיות רפואיות שונות שאינן אוטיזם, כמו תסמונת דאון, תסמונת טורט או קשיים בהתפתחות השפה. לאחר מכן שאלו את ההורים שאלה עיקרית אחת: "במה אתה עוסק?".
והתוצאות? 12.5% מההורים לילדים האוטיסטים עבדו כמהנדסים, לעומת 5% בלבד מההורים של הילדים שאינם אוטיסטים - כלומר פי .2.5 המחקר הלך עוד דור אחורה, וגילה ש21.2%- מהסבים של האוטיסטים עבדו כמהנדסים, לעומת 2.5% מסביהם של הילדים שלא לקו באוטיזם.
ד"ר גל מאירי, מנהל היחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך במרכז הרפואי סורוקה בבאר-שבע, הסביר אתמול כי קיים קשר מובהק בין אוטיזם ליכולות מתמטיות - בדיוק אותן יכולות שבהן ניחנו מהנדסים. הוא הוסיף כי פיזיקאים ומתמטיקאים רבים הינם אוטיסטים, ואף מתגאים בכך.
"ד"ר ברון-כהן משער שהמנגנון של האוטיזם הוא גנטי, ושישנו קשר בין תכונות מתמטיות מסוימות לבין גנים שגורמים לבעיות בתקשורת," אמר. "לאוטיסטים בעלי תסמונת סוואנט, למשל, יש יכולת חישוב מתמטית חזקה מאוד. נמצא שלהרבה אנשים אינטליגנטיים מבחינה מתמטית וטכנית יש פחות צורך בקשרים חברתיים וגם פחות אינטואיציות חברתיות או יכולת לקרוא סיטואציות חברתיות."
לדברי ד"ר מאירי, קיימת גם תיאוריה שלפיה למוח של האוטיסט יש מאפיינים "גבריים" יותר. כך, לדוגמה, הוא יותר ילדותי ומרוכז במשחקים ובגאדג'טים.
עם זאת, ד"ר מאירי גורס שייתכן שהסיבה לתוצאות המחקר יכולה להיות בכלל סוציו-אקונומית. "אסור לשכוח שהמשפחות בעמק הסיליקון יותר מבוססות ובעלות יותר מודעות, ולכן יכול להיות שהן מרשות לעצמן לגשת לבדיקות ולטפל בילדים שלהן יותר מהשאר".
ד"ר שמוליק מירון, חוקר מוח בבית החולים תל השומר, עוסק במסגרת תפקידו במבנה המוח ובתהליכים שמתרחשים בו - אך מכיר את האוטיזם דווקא מחייו האישיים. בנו ניב (17) לוקה באוטיזם בתפקוד בינוני-נמוך ושוהה במהלך השבוע במסגרת "בית לחיים" של עמותת אלו"ט שבה ד"ר מירון פעיל.
עם זאת, ד"ר מירון לא מוצא קשר בין עיסוקו לתסמונת של בנו. "אני לא מתחבר לטענות האלה," אמר. "איך המקצוע שלי יכול להשפיע על כך שנולד לי בן אוטיסט? זה אפילו גורם לי לגחך.
"מה גם שלבן שלי אין נטיות ריאליות, הוא נוטה יותר לעסוק בפעילות ספורטיבית, לטייל ולהיות בים, ופחות בחישובים ובתכנונים. חוץ מזה, אני מכיר לא מעט הורים לילדים אוטיסטים שבכלל אין להם השכלה גבוהה".