הקרן למפעלי שיקום בגירעון, והמשכורות מעוכבות
700 עובדי הקרן שפועלת בחסות משרד הרווחה יוצאים למאבק לאחר שקיבלו רק 18% ממשכורת אוקטובר. במשרד האוצר טוענים כי הנהלת הקרן, שנקלעה לגירעון של כ-23 מיליון שקל, כשלה וכעת היא עושה שימוש ציני בעובדים. מנכ"ל הקרן מכחיש: שכר העובדים הוא מהנמוכים במשק, מייבשים אותנו
"אי אפשר לקיים משפחה ללא משכורת, יש לנו חובות, משכנתה והוצאות שוטפות". כך סיפר ל-ynet דורון מור שלא קיבל משכורת עבור עבודתו בקרן למפעלי שיקום, שבה הוא משמש זה כ-16 שנה כמאבחן תעסוקתי לנכים. מור, אב לשניים ונכה המרותק לכיסא גלגלים, זועם על משרד הרווחה שהקרן פועלת תחת חסותו. "אנחנו מטפלים באוכלוסיות הכי קשות וחלשות", אמר. "ברור שהקרן נמצאת בקשיים, אבל איפה המדינה, עובדים לא יכולים לעבוד בחינם והמדינה לא יכולה לזרוק אותנו לכלבים".
כתבות נוספות בערוץ החדשות
- אם הנרצחת בתאילנד: "נתניהו, מנע כניסת הרוצח"
- מהפגישה בהרווארד עד לרומן. יומן הבגידה ב-CIA
- פריימריז בבית היהודי: "להשלים את המהפכה"
דורון לא לבד. כ-700 עובדי הקרן, מוסד ציבורי הנחשב ל"הקדש ציבורי" של משרד הרווחה והעוסק בשיקום תעסוקתי לנכים ולמוגבלים, הודיעו על פתיחה במאבק לאחר שהועברו להם רק 18% ממשכורת חודש אוקטובר.
בקרן, שנקלעה לגירעון של כ-23 מיליון שקלים, טוענים כי משרד הרווחה אמור היה להוציא לפועל תוכנית הבראה, אך זו לא מיושמת משום שעד כה לא העבירו משרדי האוצר והרווחה את התקציב הדרוש לאותה תוכנית ולתשלום משכורות העובדים.
בהסתדרות מזהירים כי אם משרדי הממשלה לא יעבירו את הכסף ומשכורות העובדים לא ישולמו באופן מיידי, ישביתו העובדים את הפעילות של הקרן לאלתר. מנגד, גורמים במשרד האוצר טוענים כי הנהלת הקרן נכשלה בניהולה וכעת "עושה שימוש ציני בעובדים".
"מדובר בעובדים שמקבלים השלמת הכנסה"
העובדים בקרן למפעלי שיקום מועסקים בכ-72 מוקדים ברחבי הארץ ומטפלים בכ-12 אלף נכים ובעלי מוגבלויות באמצעות שיקומם התעסוקתי, הכשרה מקצועית ושילובם במקומות עבודה ותעסוקה במפעלים ובחברות. דוד בן נון, מנכ"ל הקרן שנכנס לתפקידו השנה, הזהיר כי אם התקציבים לא יועברו קיים גם חשש שהתגמולים המשולמים לנכים ייפגעו.
בשיחה עם ynet דחה בן נון את טענות האוצר. "השכר בקרן הוא מהנמוכים במשק", אמר. "הקרן החלה בביצוע תוכנית הבראה שאושרה על ידי משרד הרווחה. פיטרנו כ-40 עובדים, ועוד כמאה אמורים לסיים את עבודתם בחודשיים הקרובים, כל זאת כדי לאזן את הפעילות".
בן נון הוסיף ואמר: "התחושה אצלנו היא שמדובר בחלק משיטת הייבוש שמשרד האוצר מפעיל אצלנו ובגופי רווחה אחרים הקשורים למדינה. צריך לזכור שהקרן נמצאת בבעלות המדינה".
יו"ר ועד העובדים, בלה מאיס, הדגיש כי "דווקא העובדים המסורים שדואגים מדי יום ביומו לתעסוקתם של הנכים והמוגבלים בישראל מוצאים את עצמם ללא כל שכר ועם אי בהירות לגבי עתידם המקצועי וביטחונם התעסוקתי". מאיס הוסיף כי "מדובר בעובדים שמקבלים השלמת הכנסה בגלל השכר הנמוך ומנהלים מאבק מתמיד כדי לשרוד את המציאות הישראלית. המשמעות של הלנת שכר לרובם היא הידרדרות מהירה לעוני ורעב ללחם".
ממשרדי הרווחה והאוצר נמסר בתגובה: "בשל הוצאות שכר חריגות וחוסר יעילות תפעולית, שהובילו להוצאות גבוהות מאוד, הקרן נכנסה בשנים האחרונות לגירעון תקציבי עמוק. בחודשים האחרונים מתנהלים מגעים מול הנהלת הקרן והנהלת משרד הרווחה, ובמסגרתם ניתנה הסכמה לסייע לקרן באופן חד-פעמי והועברה לה מקדמה בסך 8.5 מיליון שקלים, זאת תוך הבטחה לקידום הבראת הקרן. לצערנו, הקרן אינה עומדת בהבטחתה ואינה עושה די להבראת הקרן ובעיקר כדי להמשיך ולקיים את פעילותה לאורך זמן".