ישראל: נפיל את אבו מאזן אם יקבל מדינה
בטיוטת נייר עמדה של משרד החוץ נכתב כי "הפלת שלטונו של אבו-מאזן היא האופציה היחידה" במקרה שהרשות תקבל מעמד של מדינה באו"ם. עוד נכתב בטיוטה כי אבו-מאזן חושש מאוד שגורלו יהיה דומה לזה של קדאפי ומובארק
משרד החוץ מזהיר בטיוטת נייר עמדה כי אם הרשות הפלסטינית תקבל מעמד של מדינה באו"ם, "הפלת שלטונו של אבו-מאזן היא האופציה היחידה במקרה כזה". בטיוטת נייר עמדה, שנוסחה לקראת הפנייה הפלסטינית לאו"ם בכ"ט בנובמבר, נכתב ש"תגובה רכה פירושה הרמת דגל לבן והודאה באי יכולתה של ההנהגה הישראלית להתמודד עם האתגר".
הזירה המדינית - כתבות אחרונות ב-ynet
אבו מאזן התקשר לאובמה: נבקש הכרה באו"ם
הפלסטינים הפיצו טיוטת החלטה להכרה באו"ם
שגריר ארה"ב: "לבנות את המדינה הפלסטינית"
כנס מיוחד של ליברמן באירופה נגד הפלסטינים
בטיוטה של נייר העמדה, שנכתבה על ידי המטה המדיני של שר החוץ אביגדור ליברמן ואומץ על ידו, נכתב כי "הכלת מציאות של מדינה פלסטינית שהוכרה
על-ידי האו"ם במהלך חד-צדדי תרסק את ההרתעה הישראלית ותפגע באמינותה לחלוטין, דבר שיהפוך כל הסדר עתידי, מניח את הדעת מבחינת ישראל, לבלתי אפשרי".
בהמשך המסמך הוסבר למה על ישראל לנקוט את הצעד הקיצוני. "אף שמדובר בצעד לא פשוט גם מבחינת ההשלכות שישראל תצטרך להתמודד עמן, הפלת שלטונו של אבו מאזן היא האופציה היחידה במקרה כזה. אופציה אחרת, של הכלה או תגובה רכה, פירושה הרמת דגל לבן והודאה באי יכולתה של ההנהגה הישראלית להתמודד עם האתגר", נכתב במסמך.
במקביל למקל, מציע משרד החוץ גם גזר לפלסטינים. משרד החוץ ממליץ לדרג המדיני, כי אם הפלסטינים יוותרו על הליכה לאו"ם - על ישראל להגיע להסכמה עם הרשות הפלסטינית על מדינה בגבולות זמניים בתקופת המעבר - עד להתייצבות העולם הערבי, עריכת בחירות חדשות ברשות והתבהרות היחסים בין יהודה ושומרון לעזה. אבל "אם הפלסטינים יפנו באופן חד צדדי לעצרת הכללית ויקבלו סטטוס של מדינה, יש לראות בכך חציית קו אדום ושבירת כל הכלים המחייבת תגובה ישראלית קשה".
במסמך מנסים אנשי משרד החוץ לנתח את שיקולי אבו-מאזן לקדם את המהלך בעיתוי הנוכחי, וטוענים כי השיקול המרכזי שבהם הוא ערעור משמעותי במעמדו בקרב הציבור הפלסטיני, לאור אי-יכולתו להתמודד עם האתגרים הפנימיים העומדים לפתח הרשות הפלסטינית, ובראשם האתגר הכלכלי.
מרוויח יותר מאובמה
מעבר לכך חושש אבו-מאזן מהמשך פרסומן של פרשיות שחיתות המיוחסות לו ולבני משפחתו. חשיפת השחיתויות המיוחסות לאבו-מאזן נעשתה בעיקר על ידי גורמי אופוזיציה בפתח ובראשם מוחמד דחלאן ומוחמד ראשיד, שפרסמו באופן מפורט את הכנסותיו, תנועות בחשבונותיו מאז הפך ליו"ר הרשות הפלסטינית ופרטים על רכושו וסכומי כסף שצבר לאורך השנים.
בין היתר נטען במסמך של משרד החוץ כי משכורתו והוצאותיו של אבו-מאזן נאמדות בכמיליון דולר בחודש. במשרד החוץ אומרים כי לשם השוואה, משכורתו השנתית של נשיא ארצות הברית ברק אובמה היא 400 אלף דולר. בירושלים אמרו שהביאו נתונים מאתר האינטרנט Inlight Press, לפיהם לאבו-מאזן כמה חשבונות בבנקים ירדניים, שבהם יש יותר מחצי מיליארד דולר, רובם מכספי משלם המסים הפלסטיני.
"החשבונות אינם נתונים לשום ביקורת או פיקוח לאומי או בינלאומי", נכתב במסמך של משרד החוץ. "לאחרונה
הוא מפעיל לחץ רב על מוסקבה לספק לו מטוס נשיאותי חדיש ומשוכלל בשווי של 55 מיליון דולר, אף שברשותו מטוס 'גלובל אקספרס' חדש, שנקנה ב-53 מיליון דולר. בנוסף, ברשותו מטוס מדגם צ'לנג'ר 504".
במסמך גם נכתב כי בקרוב יפרסם דו"ח, שהוכן עבור המדינות התורמות, על פיו הוצאותיו האישיות של אבו-מאזן בשמונה השנים האחרונות עלו על מיליארד דולר, ורק מחצית מסכום זה עבר ביקורת. כמו כן נטען כי ברשות אומרים שיו"ר הרשות מחזיק גם באדמות רבות.
מסתבר, כך לפי הטיוטה המסתמכת על האתר, כי "אף פרויקט כלכלי ברשות הפלסטינית אינו מקודם מבלי שבניו של אבו-מאזן יקבלו את 'ליטרת הבשר שלהם' באותו מיזם". עוד נכתב כי "אין זה משנה אם מדובר בפרויקט בנייה או בהקמת רשת סלולרית. הדבר מסביר מדוע אבו-מאזן ניסה לקדם פרויקט תיירות בים המלח במימון מפרצי, שממנו היו אמורים 'ליהנות' גם בניו. הטענה היא כי בניו קיבלו חוזים בסדר גודל של יותר מרבע מיליארד דולר".
תוכנית בריחה לירדן
עוד נכתב באתר, שאותו מצטט משרד החוץ, כי אבו-מאזן הכין לפני יותר משנה תוכנית בריחה מהרשות הפלסטינית וכי בכוונתו להעביר לירדן את בני משפחתו, המחזיקים בדרכונים ירדניים. לאבו-מאזן, כך נכתב, נכסים גם בירדן. לביתו שבעמאן נרכשו עתיקות בסך 400,000 אירו, ששולמו על-ידי "קרן העם הפלסטיני". על פי טענת השגריר הפלסטיני בבלגרד, מוחמד נבהאן, העתיקות נרכשו והוברחו באמצעות השוק השחור.
במשרד החוץ הישראלי סבורים, כי פרסומים אלה נראים אמינים, בעיקר לאור העובדה שמוחמד ראשיד שימש במשך שנים רבות כאיש הכספים הבכיר של אש"ף ופתח. "הנתונים שפורסמו על ידי האופוזיציה לאבו-מאזן, תואמים במידה רבה גם את הממצאים הנמצאים ברשותנו", כך נכתב במסמך הישראלי. נודע, כי ישראל העבירה את המידע הנוגע לטענות על שחיתות למחלקת המדינה האמריקנית.
גורמים ישראליים טוענים כי המידע הועבר לבדיקת ה-CIA. "מבחינת המדינות התורמות, הפרט החמור ביותר הוא שסכומי כסף גדולים, שנועדו מבחינתם לסייע לאוכלוסייה פלסטינית במצוקה, נגנבו והועברו לקרן השקעות שמנוהלת על ידי עושה דברו של אבו-מאזן, מוחמד מוסטפא, ולאיש אין מושג להיכן נעלמו הכספים", כך נכתב במסמך של משרד החוץ.
עוד נכתב בטיוטה של משרד החוץ כי גם השינויים במדינות ערב השפיעו על אבו-מאזן. "סילוקם של בן-עלי בתוניסיה, קדאפי בלוב ומובארק במצרים, מעוררים אצל אבו-מאזן חשש כבד שגורלו יהיה דומה. לכך יש להוסיף שגם הסעודים מאשימים אותו בחוסר יעילות ובשחיתות. בנוסף, חלק ממדינות המפרץ כועס עליו בשל סילוקו של דאחלן, שפועל בקרב ראשי המדינות שם במטרה לשכנעם שזמנו של אבו-מאזן חלף. כתוצאה מכך איבד אבו-מאזן תמיכת פטרונים מסורתיים וחשובים בעולם הערבי".
עוד נטען במסמך של משרד החוץ, כי אבו-מאזן וסביבתו מודאגים מכך שהסוגיה הפלסטינית לא מעוררת עניין בציבור הישראלי. "הם
מודעים לכך שחוסר העניין נובע מחוסר אמון עמוק שרוחש הציבור הרחב בישראל לאבו-מאזן. בהקשר זה יש לראות את הראיון שנתן לערוץ 2 בתחילת החודש, שמטרתו העיקרית הייתה להמתיק את הגלולה המרה של המהלך באו"ם ולהחזיר את הסוגיה הפלסטינית למרכז השיח הפוליטי והציבורי בתקופת הבחירות בישראל. העובדה שאבו מאזן דוחה שוב ושוב את הבחירות לנשיאות ולפרלמנט, שעל פי החוקה הפלסטינית אמורות היו להתקיים ב-2010, מצביעה על כך שאין שום ודאות שכל ממשל פלסטיני, ובכלל זה הבא אחריו, יראה עצמו מחויב להסכמים שנחתמו עם ישראל".
Read this article in English