הקריקטורות הערביות: "ישראל אוכלת את עזה"
הכותבים בעולם הערבי רואים במבצע "עמוד ענן" שעת מבחן למשטרים הערביים ובראשם מצרים. את עיתוי הפעולה הם תולים בבחירות הקרבות. "נתניהו רוצה לחזק את ניצחונו המובטח בשפיכות דמים בעזה", נכתב ב"אל-קודס אל-ערבי". בקריקטורות נראית ישראל רומסת וטובחת - בחסות ארה"ב
הפובליציסטים והקריקטוריסטים בעולם הערבי ניסו להביע את התחושות בציבור לנוכח ההתקפות על עזה במבצע "עמוד ענן". רבים מהם קשרו בין המבצע לבחירות הקרבות בארץ וראו בו שעת מבחן - לחמאס, למצרים ולהנהגה הערבית בכלל.
עבד אל-בארי עטואן, עורך העיתון הנפוץ "אל-קודס אל-ערבי" היוצא לאור בלונדון, כתב מאמר דעה תחת הכותרת: "עזה... המבחן הקשה ביותר". הוא טען כי חיסולו של אחמד ג'עברי "לא היה מפתיע, אולם הוא הדגיש כי הרקטות של ההתנגדות שמשוגרות בתגובה לתוקפנות החוזרת ונשנית נגד רצועת עזה הכאיבו להנהגה הישראלית, ערערו את היציבות ואת הביטחון של מאות אלפים בהתנחלויות בדרום ויצרו מצב של בהלה ואימה בשורותיהם".
הוא לא ויתר על ההזדמנות לשגר חצים לעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "נתניהו, שקרא לבחירות מוקדמות והחליט להיכנס אליהן בסיעה אחת עם בן בריתו הימני הקיצוני ליברמן, רוצה לחזק את ניצחונו המובטח באמצעות שפיכת דמים נוספת של תושבי רצועת עזה. איזו דמוקרטיה היא זו שמעניקה למתחרים בבחירות את הזכות להרוג, להפציץ ולשפוך את דמם של אנשים נצורים ומורעבים שנמנעים מהם הצרכים האלמנטריים ביותר".
"מה שקורה ברצועת עזה ומה שיקרה בהמשך הוא מבחן עבור המשטרים של האביב הערבי ומצרים במיוחד, כמו שהוא מבחן למשטרים שלפני האביב הערבי, אלה שהצליחו להישאר באמצעות דיכוי או בתמיכת הילרי קלינטון, הממשל שלה, כספיהם ונושאות המטוסים שלהם. בוודאי כולם ייכשלו או רובם ייכשלו במבחן הזה", סיכם. "לא ייתכן שהעמים הערבים והעם המצרי יסכימו לתוקפנות הזו נגד אחיהם ברצועת עזה. האביב הערבי יאבד את שמו ואת ערכיו המוסריים אם ירושלים הכבושה לא תהיה המצפן ואם מטרתו היא לא לסיים את הכיבוש. הסוגיה היא הרבה יותר מסגירת שגרירות או גירוש שגריר. הסוגיה היא כבוד של אומה שהושפלה על ידי התוקפנות נגד בניה הלוחמים".
הכותב הפלסטיני איבראהים א-שייח, כתב בעיתון הסעודי "אילאף" תחת הכותרת "עמודי הענן מעל שמי עזה" ותקף גם הוא את נתניהו. "ללא ספק התרחיש של תקיפת עזה היה צפוי בגלל הצורך של ראש הממשלה הישראלי להעלות את מניותיו ברחוב הישראלי. ידוע שלדעת הפוליטיקאים הישראלים הדם הפלסטיני הוא הדלק של הבחירות".
במאמרו הודה א-שייח כי חיסול ג'עברי מהווה "מכה כואבת ואובדן לתנועת חמאס", אך התעודד מכך שזו "הזדמנות לפלסטינים לאחד את שורותיהם ולשים קץ לפילוג". גם הוא עסק בהרחבה בעמדה המצרית: "נראה כי מצרים נמצאת במצב קשה ומבלבל בייחוד מכיוון שהיא קשורה בישראל בהסכם שלום, בעוד שידוע שרוב העם המצרי לא תומך בהסכם הזה". לדעתו, המצרים והפלסטינים מצפים שקהיר לא תסתפק בתפקיד המתווכת כבעבר. "המצב כעת בעזה הוא מבחן לשלטונות המצריים ולמידת יכולתם להפעיל לחץ על ישראל ולסייע לחמאס".
בסוריה ניצל העיתון הממסדי "א-תשרין" את המצב בעזה כדי להסיט את תשומת הלב ממלחמת האזרחים. בכותרת נכתב: "עזה תחת ירי הכיבוש... סוריה מגנה את הפשעים הישראליים הברבריים".
בעיתון "אל-חליג'" שיוצא לאור במפרץ תואר המבצע כ"שואת עזה 2". בעיתון הלבנוני א-נהאר נכתב בכותרת כי "נתניהו הולך לבחירות באמצעות מלחמה פתוחה נגד עזה".
הפרשן המדיני הירדני, עימאד עבדאללה עיאסרה, עסק במאמר לאתר החדשות הירדני "ווטן ניוז" בשאלת העיתוי של המבצע. "ישראל רוצה לשלוח מספר מסרים בתוכה ומחוצה לה", כתב הפרשן וטען כי זוהי דרכה של הממשלה לחזק את מעמד הימין לקראת הבחירות. בנוסף, הוא כתב כי "ישראל רוצה לשים את נשיא מצרים תחת זכוכית מגדלת כדי לעמוד על מידת הרצינות מבחינת ההתייחסות שלו והחלטותיו במצב שבו ישנו איום ממשי על אחד מבעלי בריתו העיקריים".