האם ההסלמה תשפיע על מחירי הנדל"ן בדרום?
מחפשי המציאות, שחשבו כי הלחימה בעזה תוריד את מחירי הדירות בדרום כפי שקרה אחרי מבצע "עופרת יצוקה", צפויים להתאכזב. לדברי מומחים בענף, שוק הדיור בדרום בפריחה והמבצע הצבאי מעניק לתושבים אופטימיות. עכשיו גם יש טילים במרכז - ותושבי הדרום לא ימהרו לברוח ולמכור את הבית
"אני מחכה שתהיה הסלמה - ואז אני אקנה דירה". את המשפט הזה אמרה ל-ynet באחרונה תושבת אשקלון, שממתינה זה כמה שנים לרכוש דירה זולה בעיר. כיום היא מתגוררת ביחידת נופש ומשלמת 1,900 שקל בחודש. תקופת ההמתנה לה היא מחכה נובעת מניסיון העבר: לדבריה, בתקופת מבצע "עופרת יצוקה" מחירי הדירות באזור ירדו משמעותית לאורך מספר חודשים.
לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
ואולם, ככל הנראה החורף של השנים 2008-2009 שונה מהחורף הנוכחי. ב-2012 מחירי הנדל"ן באזור הדרום פורחים, והעליות במחירי הדיור חדות יותר מאשר ביתר חלקי הארץ. "בתקופה שבה האזור היה תחת אש, אנשים החלו לעזוב את ערי הדרום דוגמת שדרות - והמחירים ירדו", מסביר השמאי אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות'.
עם זאת, הוא טוען כי כעת המצב שונה: "אני לא ממליץ לאף אחד למכור, וקשה לי להאמין שיעזבו את המקום. אנשים צופים שתבוא תקופה טובה יותר ולכן אני לא רואה שינויים. אם יש תקופה ארוכה במהלכה יישובים נמצאים תחת אש - אנשים מתייאשים ומוכרים דירות. אבל כאן יש אופטימיות שיהיה שקט".
המאירי מוסיף כי "מיד לאחר מבצע עופרת יצוקה התחיל שגשוג נדל"ני באזור הדרום. היום, הוא אומר, התושבים מוכנים לשבת במקלטים בשביל השקט. למעשה, כשהמצב יתייצב - יהיה ביקושים".
אם בת"א לא יירדו מחירים - גם בדרום לא
עו"ד ירון טיקוצקי, ממשרד עוה"ד דורון טיקוצקי צדרבוים המתמחה בנדל"ן, מעריך כי שוק הנדל"ן יתעורר ויתאושש אחרי ההסלמה. "כוחות שוק יחזרו לפעול גם עם פרויקטים חדשים, ומחירי הדירות יעלו משמעותית בעשרות אחוזים", הוא טוען.
לדברי מיקי פרי, זכיין אנגלו-סכסון באשקלון. "המצב במבצע עופרת יצוקה היה מחירים נמוכים באופן כללי בכל המדינה. היום המצב שונה לחלוטין ואני לא צופה שום ירידה. כל המדינה מתחילה להיפגע מטילים, וזה לא הגיוני בעיני שמחירי הנדל"ן בראשון לציון ובתל-אביב יירדו בגלל זה. זה חלק מהחיים ומתרגלים לזה".
גם בעיר נתיבות אין אווירה פסימית. "תמיד יש פה פעם בחודש אזעקה והמחירים שמרו על עצמם - וכך יהיה אחרי המבצע", טוען עדי קלימיאן, זכיין אנגלו-סכסון בנתיבות. לדבריו, דירות ותיקות בנות 3 חדרים עולות בעיר 380-420 אלף שקל ומניבות שכירות של 1,600-2,000 שקל בחודש. "יש כאן דרישה גבוהה לשכירות, הקיפאון הוא זמני", הוא אומר.
דירה בלי ממ"ד - 20% פחות
בעיר באר שבע, שזוכה באחרונה לפיתוח מסיבי של שכונות חדשות, כבר נרשמו עלויות מחירים לא מעטות בשנים האחרונות. החשש בעיר הוא שערל הדירות הישנות יצנחו באופן משמעותי משום שהן בהן ממ"ד.
"אנשים לא עוזבים את העיר, אך יש מעבר לדירות עם ממ"דים", מסביר איציק דואיב, זכיין רשת אנגלו-סכסון בבאר שבע. לדבריו, "התקופה הזו יכולה להביא לירידות של 15%-20% במחירי הדירות ללא הממ"דים. אם מחירה של דירה ללא ממ"ד עמד לפני מבצע עמוד ענן על חצי מיליון שקל, אני מעריך שהמחיר יכול גם לצנוח לכיוון 400 אלף שקל".
דנה אורן-ינאי, אחראית תחום תמ"א 38 בחברה היזמית בראשית, סבורה שהמחסור בממ"דים הוא אשמת המדינה - שניתבה את התוכנית להגנת מבנים מפני רעידות אדמה למרכז הארץ. זאת משום שתוכנית זו מגלמת בתוכה את האפשרות להוסיף ממ"ד לדירות. "מהקו שמדרום לרחובות הוצאת פרויקטים של תמ"א 38 היא לא כלכלית. באשדוד פנו אלינו דיירים וכל הבדיקות והניסיונות שלנו הורידו אותנו מהפרויקט כי הוא מביא לנו להפסדים", היא מסבירה.
לדבריה, המדינה צריכה לטפל ביישובי הדרום באופן שונה בכל הקשור לקידום תמ"א 38, ולתת תמריצים נוספים ליזמים. "יש להעניק עוד זכויות בנייה בפרויקטים בדרום, להעדיף את הריסת הבניינים ביישובים מסוימים, להקל במסי היטלי הפיתוח ביישובים אלו ולהעניק הטבות מס לא רק על הזכויות הנובעות מהתמ"א - אלא גם על זכויות בנייה המנוצלות מכוח תוכניות בניין אחרות שמנוצלות", היא טוענת.
עוד היא אומרת כי "אילו התמריצים היו מביאים לכלכליות פרויקטים כבר בשנת 2005, אז יצאה התוכנית במתכונתה הראשונית, היו היום עשרות אלפי ממ"דים בדרום. מדובר במשמעות אדירה שפספסנו אותה".