שתף קטע נבחר

צילום: EPA

אובמה לנתניהו: "תומך בזכות ההגנה של ישראל"

בעוד בישראל מתכוננים לכניסה לעזה, התקשר נתניהו לעדכן את אובמה על מבצע "עמוד ענן". לפי הבית הלבן, מנהיג ארה"ב המשיך לגבות את הפעולה הישראלית, אך דן "בדרכים להרגעת המצב". ב"ניו יורק טיימס" דיווחו: "הממשל דוחק בישראל להימנע מכניסה קרקעית, שתשחק לידי חמאס"

4 ימים לתוך המבצע, הגיבוי האמריקני נותר בעינו: נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, ממשיך לעקוב אחר ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון תוך גיבוי ישראל. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התקשר הלילה (שבת) לנשיא האמריקני כדי לעדכנו אישית על מבצע "עמוד ענן". בשיחה שנייה בין השניים ב-48 השעות האחרונות, הדגיש אובמה כי "ארה"ב תומכת בזכותה של ישראל להגן על עצמה".

 

 

מהבית הלבן נמסר כי הנשיא הביע צער על אובדן חיי ישראלים ופלסטינים. לפי הממשל האמריקני, "שני המנהיגים דנו בדרכים להרגעת המצב". עוד נמסר מהבית הלבן כי נתניהו הביע "הערכה עמוקה" לארה"ב על ההשקעה האמריקנית במערכת ההגנה כיפת ברזל. אבל ברקע העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי "למרות התמיכה הפומבית של אובמה, גורמי ממשל אמריקנים דחקו בשיחות עם עמיתיהם הישראלים לא להעמיק את העימות". לפי הפרסום, בוושינגטון חוששים שהסלמה נוספת תשחק לידי חמאס ותפגע ביחסים בין ירושלים למצרים וירדן. 

 

הרמטכ"ל בתדריך בשטח. אלפי אנשי מילואים זומנו (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הרמטכ"ל בתדריך בשטח. אלפי אנשי מילואים זומנו(צילום: דובר צה"ל)

 

אובמה גם שוחח בנפרד עם נשיא מצרים, מוחמד מורסי, ושיבח את מאמציה להנמיך את הלהבות באזור. בבית הלבן הדגישו כי המנהיג האמריקני הביע תקווה שהמאמצים המצריים יישאו פרי. נשיא ארצות הברית גם שוחח עם ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן על המצב בעזה. מהבית הלבן נמסר לאחר מכן כי שני המנהיגים הביעו "דאגה מהסכנות לאזרחים בשני הצדדים והביעו את שאיפתם לראות סוף לאלימות". 

 

"הנשיא אובמה וראש הממשלה ארדואן הסכימו כי מעגל האלימות המתמשך פוגע בסיכויים לשלום מתמשך ובר-קיימא באזור", נמסר בהודעה הרשמית מוושינגטון. "הנשיא הדגיש את מחויבותו לקידום המטרה של שלום במזרח התיכון".

 

נזקים בעקבות פגיעת רקטה ביישוב בישראל (צילום: AP) (צילום: AP)
נזקים בעקבות פגיעת רקטה ביישוב בישראל(צילום: AP)

תקיפה של צה"ל ברפיח, בדרום הרצועה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תקיפה של צה"ל ברפיח, בדרום הרצועה (צילום: AFP)

 

המערב מגבה את ישראל, ברחבי העולם הפגנות נגדה. בתמונה: יוון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המערב מגבה את ישראל, ברחבי העולם הפגנות נגדה. בתמונה: יוון(צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר אתמול תקף ארדואן את ישראל והשווה את המצב לזה שהיה בעת מבצע "עופרת יצוקה". "כמו אז, גם היום ישראל נמצאת ערב בחירות, ומנהיגיה רוצים לקצור רווח פוליטי", אמר ראש ממשלת טורקיה. "אפעל לשים לזה סוף". ארדואן אמר בתשובה לשאלת כתבים באיסטנבול: "לקראת הבחירות האלה, ההנהגה הנוכחית של ישראל החליטה שוב לבחור בדרך של פגיעה באנשים החפים מפשע האלה בעזה". ארדואן יבקר מחר במצרים וייפגש עם נשיאה מוחמד מורסי.

 

גם מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, השוהה בסינגפור, שוחחה בסוף השבוע בטלפון עם בכירים הנוגעים לסוגיית עזה. היא דיברה עם השר אביגדור ליברמן, וגם עם שר החוץ הטורקי אחמד דבוטאולו ועם עבדאללה מלך ירדן, בניסיון להפעיל לחץ על חמאס להפסיק את הירי. 

 

דוברת מחלקת המדינה ויקטוריה נולנד נשאלה אם ארה"ב תומכת בכניסה קרקעית של ישראל לרצועה, והשיבה ש"לישראל יש זכות להגנה עצמית". בצהריים התייחס גם שר החוץ הבריטי וויליאם הייג לסוגיה ונשמע מעט אחרת: "עליהם להבין שכשהפלישה הקרקעית תתחיל, הם יאבדו את הסימפתיה", אמר.

  

"יש מצב מסוכן בעזה ובישראל", הדגישה נולנד. "אנחנו תומכים בדיפלומטיה כדי להביא להפסקת אש" -

 ולכן ארה"ב הביעה תמיכה בביקורו של ראש הממשלה המצרי בעזה, שאיפשר לראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה לצאת ממחבואו בזמן שבישראל נשמעות קריאות לחיסולו".

  

ובינתיים, יממה אחרי הסנאט אישר אמש גם בית הנבחרים האמריקני החלטת תמיכה בישראל. ההחלטה, שאותה ניסחו בכירי ועדת החוץ של בית הנבחרים, הרפובליקנית אליאנה רוס ליטנן והדמוקרטי הווארד ברמן, זהה בתוכנה להחלטה שאושרה בסנאט. ההחלטה מביעה "תמיכה נחושה בזכותה הבלתי מעורערת של ישראל להגנה עצמית ולהגנה על אזרחיה מפני פעולות טרור".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 16/11/2012 21:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ונתניהו בפגישה לפני למעלה משנה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אובמה וארדואן. מסר כללי
צילום: AFP
מומלצים