מותר לפחד: המשחק שיעזור לילדים להביע רגשות
גם היום נאלצים ילדים רבים להעביר שעות ארוכות בבית, צמוד לממ"ד או למקלט, כשהם מפוחדים. כדי להקל במעט על החשש ניתן להעביר את הזמן במשחקים - שגם יעזרו להם להביע את שעובר עליהם. יעל גרינשפון-צמח עם הצעה למשחק זיכרון ייחודי
הימים הארוכים בממ"דים, חוסר הוודאות והחשש גובים מחיר מכל הילדים בארץ, אך בעיקר מהילדים שנמצאים בקו העימות. את הזמן בממ"דים ניתן לנצל גם למשחק, ומה יותר טוב ממשחק שיעזור לילדים להביע את שעובר עליהם?
היכולת להביע רגשות אינה דבר טריוויאלי בכלל. גם ילד שעצוב לו לא תמיד יצליח להסביר את זה במילים. כשהם קטנים זה עוד יחסית פשוט - ילדים בוכים הם עצובים וילדים מחייכים וצוחקים הם שמחים. אבל עם השנים כולנו לומדים לשלוט יותר על ההבעות שלנו ואולי זה בעוכרנו. היכולת להביע רגשות שונים, לא רק שמחה ועצב, ולהבינם חשובה מאוד. באמצעות משחק זכרון יוכלו הילדים להתוודע לנושא ולנו המבוגרים זה נותן הזדמנות לפתח עימם שיחה קצת יותר מעמיקה בנושא הרגשות.
איך שומרים על הילדים ומתמודדים עם חרדה? מה עושים במקרה של הרטבה? אלי זוהר ניב עונה לשאלות שלכם. יום ראשון, 11:30
עמוד ענן - עוד על ההתמודדות בערוץ הורים :
את לא לבד: תמיכה לנשים בהריון שבעליהן גוייסו
אמא, ואם יפול על הבית שלנו גראד?
ההסלמה בדרום: איך לטפל בחרדה של הילדים?
משחק זיכרון רגשות של זמירה צמח
צריכים את זה
נייר, בריסטול או קרטון ביצוע
טוש לסימון
מספריים
מחוגה או כלי עגול לסימון
צבעים
דבק
ליחצו כאן להורדת משחק זיכרון הבעת רגשות
יוצרים את זה
גוזרים מהנייר 20 עיגולים בגודל זהה בקוטר 10 ס"מ (אפשר לשנות את מספר הכרטיסים על פי גיל הילד, בתנאי שהמספר יהיה זוגי). מסמנים על כל זוג עיגולים פרצוף אחר (פרצוף שמח, פרצוף עצוב, פרצוף משועמם וכו') ונותנים לילדים לצבוע. אם יש כמה ילדים, אפשר לתת לכל אחד זוג כרטיסים ולבקש שיציירו פרצוף זהה על שני הכרטיסים ויצבעו באותם צבעים.
מגוונים את זה
מדפיסים את הקובץ (שני דפים בגודל A4) וגוזרים את כרטיסי המשחק המוכנים. רצוי להדביק על בריסטול או קרטון ביצוע כדי שהמשחק יישמר לאורך זמן.
בעזרת מדבקות מוכנות עם פרצופים שונים, אפשר ליצור יופי של משחק זיכרון – במקום לצייר פרצופים ולצבוע, מדביקים שתי מדבקות זהות על זוג כרטיסים.
אפשר להמציא נושא אחר ולהכין משחק זיכרון על פי אותו עיקרון: כל הכרטיסים חייבים להיות בעלי אותה צורה (עיגול, משולש, ריבוע) ובצבע אחיד, על מנת שלא יהיה הבדל ביניהם כשהם הפוכים. מספר הכרטיסים צריך להיות זוגי ולכל כרטיס צריך להיות בן זוג זהה.
משחקים את זה
מספר משתתפים: אחד עד אינסוף
המשחק מורכב מזוגות כרטיסים זהים שעל כל אחד מהם פרצוף בעל הבעת פנים שונה.
משחק יחיד: פעוטות בגיל שנתיים עד שלוש צריכים להתאים בין זוגות הכרטיסים הזהים.
משחק קבוצתי: בשלב מתקדם, כשמשחקים עם כמה משתתפים - משחקים במשחק הזיכרון.
הופכים את הכרטיסים על משטח המשחק. כל ילד בתורו הופך שני כרטיסים ומנסה להתאים שניים זהים. ילד שהפך שני כרטיסים זהים - מקבל תור נוסף. המנצח הוא הילד שצבר את מספר הזוגות הגדול ביותר.
טיפ: מה שלומך הבוקר?
תוך כדי משחק כדאי לשוחח על נושא הרגשות בהתאם לגיל הילדים על ידי מתן דוגמאות אישיות. למשל, כשאתם מרימים פרצוף שמח, תנו דוגמא לסיטואציה שבה אתם שמחים: "גם אני שמחתי היום לפגוש את אמא של אלון בצהרון. נתתי לה חיבוק גדול ונראיתי כמו הפרצוף השמח הזה". כשאתם מרימים פרצוף כועס שאלו: "מעניין מדוע הוא כועס. מה מכעיס אותנו?". כשאתם מרימים פרצוף פוחד אמרו: "גם אני פוחד מהאזעקה. ממה אתה פוחד?".
מתוך פורטל ההפעלות לילדים "את זה".
ניתן למצוא בפורטל עוד פעילויות רבות לילדים לימי הלחימה