מהו Thunderbolt – חיבור הרעם?
יותר מעשור חיבור אחד שולט בשוק האביזרים החיצוניים וזה ה-usb. למרות שהגיע כבר לדור השלישי שלו, חיבור ה-usb עדיין פועל בצורה איטית לעומת טכנולוגיות חדשות יותר. האם הדור הבא הוא ה-thunderbolt?
בראשית שנת 2011 הציגה אפל לראשונה את חיבור ה Thunderbolt במחשבים שלה, חיבור שהפך לסטנדרט במחשבי המק מאז – שולחניים וניידים, ולאחרונה מתחיל לזלוג גם לעולם ה PC. אז מה זה Thunderbolt, כיצד זה עובד, ולמה זה טוב לנו?
עוד ב-iopanel
AMD שוכרת בנק "כדי לבדוק אופציות", האם החברה מחפשת קונה?
Corsair מציגה ספקי כוח חדשים בסדרת ה AX סקירת לוח אם Patriot Intel Extreme Master
אז מה זה?
טכנולוגיית ה Thunderbolt פותחה על ידי אינטל בשיתוף פעולה צמוד עם אפל. הרעיון מאחוריה היה למצוא טכנולוגיה חדשה שתחליף את טכנולוגיית ה-USB המיושנת, שנמצאת איתנו משנות התשעים של המאה הקודמת. למרות השדרוגים השונים שעברה במהלך השנים, היא לא עומדת בקצב ההתפתחות של עולם הציוד ההיקפי, במיוחד כששיש לא מעט רכיבים כיום היכולים להנות מרוחב פס גבוה הרבה יותר ממה שחיבור ה USB מציע.
Thunderbolt מתבססת על זוג טכנולוגיות קיימות: ה-PCI Express – האפיקים בלוח האם שאליהם מחברים כרטיסי הרחבה כמו כרטיסי מסך וכרטיסי קול. וטכנולוגיית ה-DisplayPort שהיא סוג של יציאת תמונה בכרטיס מסך, כמו HDMI.. הטכנולוגיה מספקת רוחב פס של 10Gbps דו ערוצי – כלומר, עשרה גיגה ביט של מידע לכתיבה ולקריאה בו זמנית. כך שרוחב הפס לעומת חיבור ה-USB 3.0, הוא כפול. בנוסף מספקת הטכנולוגיה הספק של עד 10W לרכיבים השונים שמתחברים באמצעותה.
יתרון נוסף של הטכנולוגיה הוא יכולות השרשור שלה. דרך ה-USB, חיבור פיזי אחד מספק אפשרות לחבר רכיב בודד אחד (אלא אם משתמשים במפצל, וגם אז כל רכיב עובד בתורו ולא במקביל). כשחיבור Thunderbolt בודד מאפשר למשתמש לחבר אליו עד ל 6 רכיבים + מסך. כך לדוגמה נוכל לחבר לחיבור Thunderbolt בודד מסך, כשאל המסך נוכל לחבר דיסק קשיח חיצוני, לדיסק הקשיח החיצוני נוכל לחבר מצלמת וידאו בהפרדה גבוהה וכן הלאה מבלי לאבד מהירות.
לטכנולוגיה השלכות רבות על עולם הציוד ההיקפי, כשאנו רואים לאחרונה עוד ועוד רכיבים שמגיעים עם חיבור Thunderbolt, כמו מארזי דיסקים קשיחים חיצוניים, מסכים, מתאמים מ E-SATA או Firewire ועוד ל Thunderbolt ועוד.
אחת מנקודות התורפה המשמעותיות של הטכנולוגיה בשלב זה היא כבלי ה-Thunderbolt, אשר מכילים שבב מיוחד לטיפול באיכות העברת המידע על גבי הכבל, מה שמייקר אותם מאוד, כשהם מגיעים עם תגי מחיר של כ-50 דולרים לכבל מקורי של אפל באורך של 2 מטר.
בדקנו את לוח האם של אינטל, ה-DZ77RE-75K, אחד מלוחות האם הראשונים עם חיבור Thunderbolt ומארז חיצוני לכוננים קשיחים של חברת Lacie. ה-Little Big Disk של לאסי המגיע עם תצורה של זוג כונני SSD המתפקדים למעשה ככונן אחד (במערך Raid 0), כך מתקבל רוחב פס גבוה יותר. היות והכתיבה והקריאה מתבצעת במקביל לשני הכוננים. ביצענו מספר מבחנים אל מול כונן SSD מאותו דגם שנמצא במארז. והוא מחובר ישירות ללוח האם. בנוסף חיברנו אליו לדיסק קשיח חיצוני דרך חיבור USB 3.0. הכונן הוא My Passport של Western Digital.
בדקנו את מהירויות הכתיבה והקריאה של המארז החיצוני באמצעות תוכנת ה AS SSD. מהירויות הקריאה עמדה על 485MB לשניה, ומהירויות כתיבה של 291MB לשניה. העתקת קובץ בנפח של 1GB הסתיימה בתוך 12 שניות. קובץ בגודל של 8GB הועתק תוך 59 שניות, כשהעתקה של קובץ בגודל של 20GB הסתיימה בתוך דקה ו-59 שניות. את אותם מבחני העתקה ביצענו עם כונן ה SSD מסדרה 330 של אינטל אשר חובר ישירות ללוח האם בחיבור SATA 6Gbps, כאן קיבלנו מספרים כמעט זהים, למעט ההעתקה של קובץ בגודל של 20GB שהסתיימה בתוך דקה ו 55 שניות.
בבדיקה מול כונן חיצוני בעל חיבור USB 3.0 ראינו פערים משמעותיים הרבה יותר המדגימים לנו היטב את היתרונות של טכנולוגיית ה-Thunderbolt. העתקה של קובץ בגודל של 1GB הסתיימה תוך כשלושים שניות, לקובץ של 8GB לקח דקה ו-55 שניות ו-20GB עבר לאחר 4 דקות ו-5 שניות. נציין כי המארז החיצוני של Lacie נחשב לאחד מהפתרונות הזולים יותר בתחום ה-Thunderbolt, כך שהוא מגיע עם בקר שמגביל אותו יחסית, כשבשוק ישנם רכיבים רבים עם רוחב פס גבוה הרבה יותר.
סיכום
נראה שה-Thunderbolt יכול להיות ה"דבר הבא" בתחום המחשוב. מהירות ההעברה הגבוהות מאפשרות לחבר מספר מוצרים ליציאה אחת, ועדיין לזכות במהירויות תעבורה גבוהות, מנגד הכבל נוטה להתחמם יתר על המידה ועדיין אין מספיק התקנים תומכים. כיום מדובר בטכנולוגיה יקרה מדי עבור חלקם הגדול של משתמשי ה PC, אך בעתיד הלא רחוק נראה אותה הופכת לפופולרית יותר ויותר, ואז גם נראה מן הסתם מחירים נמוכים יותר.