שתף קטע נבחר

 

בעולם מיואשים: 'במזה"ת נותנים צ'אנס למלחמה'

מבצע "עמוד ענן" נכנס ליומו השישי וירי הרקטות לעבר ישראל לא קרוב לסיום. ומה כותבים בעולם על הסכסוך שמבעיר את המזה"ת? ב"אובזרבר" הבריטי מאשימים את "המנהיגים הישראלים הנצים" בחוסר דמיון פוליטי, וב"לה פיגארו" הצרפתי מזהירים את נתניהו מהסתבכות קרקעית בעזה לפני הבחירות

הייאוש לא נעשה יותר נוח: מבצע "עמוד ענן" בעזה הסתיים היום החמישי ברציפות שגבה קורבנות רבים ברכוש ובנפש, צה"ל נערך לפעולה קרקעית אפשרית בעזה וגם ירי הרקטות לעבר ישראל לא קרוב לסיום ומשבש את חייהם של אזרחים רבים במרכז הארץ ובדרומה. ומה אומרים בעולם על הסכסוך שמבעיר את המזרח התיכון ודוחק הצידה אירוע בקנה מידה גדול כמו הטבח באוכלוסייה אזרחית בסוריה?  

 

מבצע "עמוד ענן " - סקירה נרחבת ב-ynet:

אבו מאזן לפלסטינים: הסלימו ההפגנות נגד ישראל

 

"הם תמיד רוצים לתת למלחמה הזדמנות" הייתה אתמול (יום א') כותרת מאמר דעה בעיתון הבריטי "סאנדיי טיימס". "כמו העניים, הסכסוך במזרח התיכון תמיד נמצא איתנו. בחודשים האחרונים הוצף האזור במחאות עממיות נגד הרודנים המקומיים, שלובו על ידי מחירי המזון המאמירים והזעם הציבורי על השלטון השרירותי". לפי העיתון, בסבב המוכר למרבה הצער של תקיפות תגמול בין ארגונים פלסטיניים מיליטנטיים לבין ישראל, הפיתוי היה תמיד לתת צ'אנס למלחמה.

 

"הם תמיד רוצים לתת למלחמה הזדמנות". "סאנדיי טיימס" הבריטי ()
"הם תמיד רוצים לתת למלחמה הזדמנות". "סאנדיי טיימס" הבריטי

 

בעיתון הבריטי הזכירו כי בתחילת המתקפה הישראלית על עזה בשבוע שעבר, לאחר חיסולו של רמטכ"ל חמאס אחמד ג'עברי, רבים חשדו כי מאחורי ההחלטה של בנימין נתניהו לאשר את המתקפה עמד שיקול פוליטי.

 

"בעולם שפוי, חמאס יכריז על הפסקת אש"

"נתניהו עומד בפני בחירות עוד תשעה שבועות. הריגתו של מר ג'עברי, שנתפש על ידי ישראלים רבים כאוסמה בן לאדן של ראש הממשלה הישראלי, צפויה לחזק את התמיכה המקומית בו", כתב ה"סאנדיי טיימס", אולם הוסיף כי נימוק המבצע בעזה בהקשר הפוליטי "רדוד מדי": "יותר מ-700 רקטות נורו מעזה לשטח ישראל השנה. אף מדינה דמוקרטית לא יכולה להרשות שהאוכלוסייה שלה תאוים כך".

 

"בעולם שפוי, חמאס יכריז על הפסקת אש ומר נתניהו ישים סוף למתקפה. עם זאת, בסכסוך שכזה, הפיתוי תמיד היה לתת הזדמנות למלחמה", כתב העיתון והוסיף כי "לעתים רחוקות התוצאות ריצו מישהו".

 

"מזרח תיכון: כישלון טרגי של דמיון פוליטי". "אובזרבר" הבריטי ()
"מזרח תיכון: כישלון טרגי של דמיון פוליטי". "אובזרבר" הבריטי

 

"השחקנים עשויים להשתנות - תנועת חמאס הסונית נתמכת כעת על ידי מצרים, טורקיה וקטאר ולא עוד על ידי איראן וחיזבאללה השיעיות וסוריה, אולם הסכנות בהסלמה הן אותו הדבר. חמאס נולד מתוך 'האחים המוסלמים', תנועה ששולטת במצרים. אנו צריכים לקוות שמאחורי הרטוריקה החריפה של הנשיא שלה, מוחמד מורסי, עומד משכין שלום. במזרח התיכון החדש קשה לראות מי ימלא את התפקיד הזה. לא נראה שלנשיא (ארצות הברית) ברק אובמה יש נטייה או כוח לכבות עוד שריפה".

 

"מלחמות עבר הניחו את הבסיס להסכמי שלום"

ב"אובזרבר" הבריטי מבכים את מה שהם רואים כ"כישלון הטרגי של הדמיון הפוליטי" לפתור את הסכסוך הנוכחי וסכסוכים אחרים באזור. במאמר שכותרתו "מזרח תיכון: כישלון טרגי של דמיון פוליטי", הזכירו בעיתון שהמלחמות שניהלה ישראל בשנותיה הראשונות, כשהיא תחת איום של הכחדה ונלחמת בבריתות חזקות, הונח הבסיס להסכמי שלום, בין היתר עם מצרים וירדן.

 

עם זאת, מציין ה"אובזרבר", הסכסוכים האלימים בשנים האחרונות - האינתיפאדה הפלסטינית השנייה, מלחמת לבנון השנייה, מבצע "עופרת יצוקה" בעזה ומבצע "עמוד ענן" הנוכחי - מוכיחים את הכישלון המוחץ של הדמיון הפוליטי.


"נשק לטווח ארוך מסייע לחמאס". "ניו יורק טיימס" האמריקני ()
"נשק לטווח ארוך מסייע לחמאס". "ניו יורק טיימס" האמריקני

 

גם ב"אובזרבר" שללו את הטענה כי ממשלת נתניהו יצאה למבצע בעזה מסיבות פוליטיות ואמרו כי למעשה, "המציאות היא שאחרי שעשתה רבות כדי לערער את הסכמי אוסלו, אם דרך מדיניות ההתנחלויות המתמשכת ואם דרך סיפוח יעיל, ישראל מצאה עצמה עם שורה של מנהיגים נצים, עם ממשלות עם הרבה פחות מרחב לניהול משא ומתן משמעותי עם הפלסטינים לעבר פתרון של שתי מדינות".

 

העימות בעזה - הכנה למלחמה באיראן?

בעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" תהו אם המבצע הישראלי בעזה מהווה הכנה לעימות גדול בהרבה - מלחמה עם איראן לאחר שמתקניה הגרעיניים יותקפו. במאמר שכותרתו "נשק לטווח ארוך מסייע לחמאס" נכתב בעיתון כי "השאלה אם המבצע הצבאי בעזה הוא חזרה גנרלית להתקפה עתידית באיראן או בלבנון, שבה לחיזבאללה יש אלפי רקטות שמכוונות לעבר ישראל, היא עניין שנתון לוויכוח".

 

לפי העיתון האמריקני המוביל, יש שרואים ב"עמוד ענן" בעזה צעד ישראלי "להיפטר מכל צרה אפשרית בעזה", בעוד אחרים שוללים זאת על הסף בהתחשב בשוני בין העימות בעזה לבין כל מלחמה אפשרית נגד איראן או חיזבאללה. "הארסנל של חמאס הוא זעיר בהשוואה למה שיש לחיזבאללה בלבנון: אלפי רקטות שמסוגלות לפגוע בתל אביב".


"רקטות פלסטיניות פגעו במטרות מעבר לתל אביב". "פארס" האיראני ()
"רקטות פלסטיניות פגעו במטרות מעבר לתל אביב". "פארס" האיראני

 

בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס", שלא ידועה באהדה רבה לישראל, דיווחו על הישגי חמאס בעימות הנוכחי עם ישראל. בכתבה שכותרתה "רקטות פלסטיניות פגעו במטרות מעבר לתל אביב", נטען כי תנועת חמאס הגדילה את טווח השיגור של הרקטות שלה שהגיעו עד הרצליה.

 

"כיפת ברזל לא יירטה שני שלישים מהרקטות"

"המשמעות של פגיעה בהרצליה היא שלארגוני ההתנגדות הפלסטיניים יש כעת יכולת לפגוע במטרות במרחק של כ-80 קילומטרים, הרבה מעבר לטווח שהיה ידוע שיש לפלסטינים של 40 קילומטרים", נכתב בשופרו של המשטר בטהרן.

 

בעוד בישראל מחלקים שבחים למערכת "כיפת ברזל" בשל שיעור היירוטים הגבוה שלה, בתקשורת האיראנית דווקא טוענים כי מערכת ההגנה הישראלית מפני טילים לא הצליחה ליירט שני שלישים מהרקטות הפלסטיניות שנורו לעבר ישראל. "הגורמים הישראליים הופתעו גם שהפלסטינים הצליחו להפיל מל"ט ישראלי ומטוס קרב. הם גם דיווחו על חמש רקטות שנורו מרצועת עזה ופגעו והטביעו ספינת מלחמה ישראלית", נכתב ב"פארס" האיראני.


"ישראל שומרת על כל האופציות פתוחות נגד חמאס". "לה פיגארו" הצרפתי ()
"ישראל שומרת על כל האופציות פתוחות נגד חמאס". "לה פיגארו" הצרפתי

 

"ישראל שומרת על כל האופציות פתוחות נגד חמאס" היא הכותרת שניתנה למאמר דעה בעיתון הצרפתי "לה פיגארו". "עבור ישראל, המלחמה נגד חמאס הגיעה עתה לנקודה קריטית. הבחירה פשוטה: הפסקת אש בתיווך מצרי או מבצע קרקעי אחרי המתקפה הגדולה בימים האחרונים על ידי חיל האוויר הישראלי, שפגעה ביותר מאלף מטרות ברצועת עזה".

 

"גיוס המילואים ההמוני לא מרתיע את חמאס"

על רקע גיוסם של 75 אלף חיילי מילואים, מציינים בעיתון הצרפתי כי לפי שעה, לגיוס ההמוני אין השפעה מבחינת ההרתעה על הצד השני, תנועת חמאס בעזה. "דרום ישראל ותל אביב הותקפו זה היום השלישי ברציפות ושוב סבלו מגשם של רקטות שגרמו לפגיעות בנפש ולנזקים ברכוש". "לה פיגארו" הוסיף כי הרקטות שנורו לעבר ישראל יכלו לגרום נזק הרבה יותר כבד אלמלא הימצאותה של מערכת 'כיפת ברזל' "שיירטה יותר מ-200 רקטות".

 

לפי "לה פיגארו", בכל הנוגע לאופציה הדיפלומטית, המנהיגים הישראלים סומכים בעיקר על שירותיה הטובים של מצרים להשיג הפסקת אש עם חמאס שנתמכת על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי. אך בעיתון הצרפתי מציינים כי "עלייתם לשלטון של 'האחים המוסלמים' העוינים את ישראל ומשמשים בית לחמאס הפכה את כל הדברים למסובכים יותר מאשר בתקופה של חוסני מובארק, שמילא באופן חוזר ונשנה את תפקיד המתווך בעימותים הקודמים".

 

"דבר אחד בטוח", נכתב ב"לה פיגארו", "ישראל מצויה במרוץ נגד השעון. אם הרקטות ימשיכו ויגרמו למות אזרחים ישראלים, ייתכן שנתניהו ייאלץ לתת אור ירוק לפלישה לרצועת עזה". בעיתון הצרפתי הזכירו כי למבצע שכזה עשויות להיות השלכות על הבחירות הקרובות בישראל: "אם יפתח ב'מלחמה הראשונה שלו' בשתי הכהונות שלו, ראש הממשלה לוקח סיכון ערב הבחירות הכלליות ב-22 בינואר, אם הדברים ישתבשו לישראל".

פורסם לראשונה 18/11/2012 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סאנדיי טיימס
האובזרבר
ניו יורק טיימס
פארס
לה פיגרו
מומלצים