שכפ"ץ Out, עניבה In: מלחמת ההסברה של אורן
במהלך מבצע "עמוד ענן" התייצב השגריר בוושינגטון בחזית ההסברה הישראלית, בדיוק כפי שעשה במלחמת לבנון השנייה וב"עופרת יצוקה" - ועובד סביב השעון. על ממשל אובמה יש לו רק מילים טובות: "הם מבינים אותנו ומעניקים לנו תמיכה מלאה"
במלחמת לבנון השנייה ובמבצע "עופרת יצוקה" העביר מייקל אורן לילות כימים בהסברת המדיניות הישראלית ובתדרוך התקשורת הזרה אחרי שגויס ליחידת דובר צה"ל. גם עכשיו, במהלך מבצע "עמוד ענן" בעזה, הוא עושה תפקיד דומה מסביב לשעון.
מבצע עמוד ענן - כל העדכונים
כל מה שעשה מייקל סקוט בורנשטיין, יליד ניו ג'רזי, מאז עלה לארץ בשנת 1979 הכשיר אותו להיות כעת האדם הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון. לפני שלוש שנים וחצי הוא ויתר על אזרחותו האמריקנית כדי להתמנות לשגריר ישראל בארצות הברית והימים האחרונים הם שעתו הגדולה, הרגע שבגללו הוא ויתר על אזרחותו.
שגריר ישראל בראיון לרשות השידור הציבורית PBS
"המדים שלי עכשיו אינם שכפ"ץ וקסדה אלא חליפה ועניבה. כאן לא יורים עליי. כנציג ישראל, אני זוכה לאהבה", סיפר אורן בן ה-57 בראיון ל-ynet על עבודתו בחזית ההסברה של מדינת ישראל. "כנציג ישראל, אני זוכה כאן לתמיכה עמוקה מהבית הלבן, ממחלקת המדינה, מהפנטגון ומשתי המפלגות בקונגרס. יש לנו תמיכה מקיר לקיר. אנשים מבינים אותנו. הם עובדים איתנו כתף אל כתף. אנחנו רק צריכים לומר להם מה אנחנו צריכים".
"נותנים לנו כל מה שאנחנו רוצים"
במשך ששת ימי המבצע הישראלי בעזה, מאז חיסולו של רמטכ"ל חמאס אחמד ג'עברי, כלל יומן המלחמה הדיפלומטי של שגריר ישראל בארה"ב שיחות אישיות עם יותר מ-40 מחוקקים, קשר רצוף עם בכירי הממשל וכמובן עם המנהיגות היהודית המודאגת בוושינגטון.
"שואלים אותנו מה אנחנו רוצים, אבל בשלב זה כל מה שאנחנו מבקשים זה הבנה ואנחנו מקבלים אותה בשפע. זה מה שהנשיא ברק אובמה אמר בשתי שיחותיו עם ראש הממשלה וזה מה שהוא אומר בפומבי", אמר אורן.
בשלב הזה, אורן מתדרך בכירים אמריקנים על המצב ואומר תודה. המחוקקים האמריקנים וגורמים בממשל אובמה מתלהבים מהביצועים של מערכת ההגנה "כיפת ברזל". "הם מרגישים שותפים. זהו חוב לאומי עמוק שלנו לאמריקנים, שבשנות צנע שלהם, הם הפגינו רצון למימון הפרויקט הזה ובזכותם הצבנו סוללה חמישית, שזמן קצר אחרי פריסתה הצליחה ליירט טיל שנורה לעבר תל אביב", אמר השגריר הישראלי בוושינגטון.
"זוהי התגלמותה של הברית האסטרטגית. ממשלת ישראל והממשל האמריקני מנהלים דו-שיח רצוף ואינטימי ביניהם. בשנה הרביעית שלי כאן פיתחתי יחסים שמאפשרים לי לצלצל לעדכן, להסביר, לבקש ולהודות לאמריקנים על העזרה. התשובה שאני מקבל מהם היא שהמשמעות של 'כיפת ברזל' איננה רק הגנה על ישראל, אלא גם על אמריקה ועל אינטרסים אמריקניים".
ובראיון ל-CNN
בארה"ב, כולם כבר שכחו את מערכת הבחירות לנשיאות ואת המועמד הרפובליקני מיט רומני, שהצהיר ש"אובמה זרק את ישראל מתחת לגלגלי האוטובוס". "אני נמצא בקשר עם כל הבכירים כאן בממשל. יש לי נגישות אליהם, אני מתקשר אליהם והם חוזרים אליי די מהר". לשגריר הישראלי יש רק שבחים לחלק לנשיא אובמה: "הקשר עם האמריקנים רצוף והם מבינים אותנו. ההודעות של הנשיא אובמה מעבירות מסר ברור לאזור שלנו ולעולם כולו".
חמ"ל ישראלי בוושינגטון
מיד עם תחילת המבצע הישראלי בעזה, הקימו השגריר אורן והנספח הצבאי בארה"ב האלוף יעקב אייש חמ"ל שפועל סביב השעון בשגרירות בוושינגטון, חמ"ל שבו פועלים דיפלומטים ואנשי צבא ישראלים. "מיד עם תחילת המבצע, ביצענו שתי פעולות: עליתי עם אלוף אייש ועם נספחי האוויר והמודיעין שלו לגבעת הקפיטול והעברנו לחברי ועדת החוץ של הסנאט תדרוך על המצב.
אחר כך הזמנו לשגרירות 60 נציגים של שגרירויות זרות בוושינגטון ואנשים ממחלקת המדינה האמריקנית כדי להסביר להם את ההיבט המדיני והצבאי של המבצע בעזה".
יומן המלחמה הדיפלומטי של השגריר אורן מתחיל בטלפון באמצע הלילה מירושלים ובו עדכונים על המצב וחידוד מסרים של ההסברה הישראלית. הלו"ז נמשך בשעת בוקר מוקדמת בפגישה של צוות השגרירות והנספחות הצבאית ובשיחה עם הקונסולים הישראלים ברחבי ארה"ב כדי לחלק להם משימות. אבל זו רק ההתחלה. יומו של השגריר הישראלי כולל גיחות רבות לאולפני טלוויזיה אמריקניים, עריכת שיחות רקע עם עורכי עיתונים גדולים וראיונות אחד-על-אחד עם בעלי טורים בכירים ומגישי תוכניות פופולריות.
ביום הראשון למבצע "עמוד ענן" עוד עסקה התקשורת האמריקנית בשולי פרשת ראש ה-CIA שהתפטר דיוויד פטראוס, אבל די מהר השתלטו צילומי החיסול של ג'עברי, ביחד עם הרקטות הנוחתות בשטח ישראל, על השיח בעולם, והעימות בין חמאס לבין ישראל כבש את הכותרות בארה"ב. כל זאת למרות פרשת מין עסיסית ומסע היסטורי של הנשיא אובמה במיאנמר ובקמבודיה.
"האתגרים לא חדשים לנו", אמר השגריר אורן, "צריך להתמודד עם הסילופים של הפלסטינים לגבי נפגעים ופגיעות כביכול במטרות אזרחיות. זהו המחיר שמשלמת חברה דמוקרטית מול ארגון טרור".
"חמאס רוצה לצייר אותנו כפושעי מלחמה"
אנחנו מתמודדים עם מה שמכונה אי שוויון מוסרי. לפני כמה ימים פורסם בעיתון 'ניו יורק טיימס' צילום של המחבל ג'עברי כשהוא שוכב ומתחתיו צילום של אזרחית ישראלית שנהרגה. הנה הם סובלים והנה אנחנו סובלים.
הראו מחבל עם דם של עשרות הרוגים על הידיים מול אישה חפה מפשע. כתבתי מכתב למערכת ובו הבעתי תרעומת. זה משרת את חמאס, שאין לו אסטרטגיה צבאית אלא תקשורתית - לצייר אותנו כפושעי מלחמה, כרוצחי ילדים בדם קר".
כאשר נשאל השגריר אורן אם ההסברה הישראלית תהיה קשה יותר אם צה"ל יפלוש לעזה, הוא השיב: "זה יהיה מאתגר יותר. כשנגיע לשלב הזה, נתמודד".
כך נראה חלק מ"יומן המלחמה" של השגריר אורן
14 בנובמבר 2012:
- עם תחילת מבצע "עמוד ענן", תדרך השגריר אורן בכירים בממשל, בהם דניס מקדנה, יועץ בכיר של הנשיא אובמה, סגן מזכירת המדינה ויליאם ברנס ובכירים אחרים בבית הלבן. התדריכים נערכו במשרד סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ובמחלקת המדינה.
- אורן כינס ישיבת חירום של הצוות המדיני בשגרירות ביחד עם הנספח הצבאי האלוף יעקב אייש וצוות הנספחות כדי לקבוע קו פעולה מתואם.
- השגריר בוושינגטון קיים שיחת ועידה עם הקונסולים הכלליים של ישראל בצפון אמריקה ובקנדה, שבה העביר מסרים לגבי המשך פעילות, ביחד עם הנספח הצבאי האלוף אייש.
- אורן תדרך עשרה כתבים מהעיתונים המובילים בארה"ב והעניק ראיונות לרשת CNN ולתחנות הרדיו בוושינגטון NPR ו-WTOP.
- תדרוך של ועדת החוץ בסנאט, שבו נכחו סנאטורים ו-25 עובדים בכירים מוועדות החוץ והשירותים המזוינים. בעקבות המפגש פורסמה הודעה של שתי המפלגות - הרפובליקנית והדמוקרטית - שתומכת בצורה בלתי מסויגת בזכות של ישראל להגן על עצמה.
15 בנובמבר 2012:
- שעות הבוקר: קיום ישיבות בתוך שגרירות ארה"ב בוושינגטון, שבהן משתתפים השגריר אורן, הנספח צבאי יעקב אייש, נספח המודיעין ונספח חיל האוויר. הם מקבלים עדכונים מדרגים מדיניים בישראל, מלשכת ראש הממשלה, מלשכת שר הביטחון ומדובר צה"ל על מה שקרה בלילה. לאחר מכן מעבירים השגריר והנספחים תדריך לצוות השגרירות בוושנגטון ומעבירים מסרים לקונסוליות הישראליות השונות בארה"ב. מסרים מועברים גם לגורמים אמריקניים, בהם אנשי ממשל וקונגרס.
- שיחות עם מחוקקים אמריקנים על המצב בעזה ועל תפקודה של מערכת "כיפת ברזל".
- שיחות טלפון, שנמשכות עשר דקות כל אחת, ובהן עדכון והבעת תודה למנהיגת המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים ננסי פלוסי, ליו"ר ועדת החוץ בסנאט הסנאטור ג'ון קרי, לצירי בית הנבחרים הנרי וקסמן, סטיב צ'אבוט, אדם סמית', סטיב יזראל, סנאטור ג'ו ליברמן, סנאטור לינדזי גרהאם וליו"ר המפלגה הדמוקרטית, חברת בית הנבחרים דבי וסרמן שולץ.
- לאורך כל היום מעדכנים השגריר אורן ואנשיו אנשי ממשל בכירים אמריקנים, יועצים בכירים לנשיא אובמה, בכירים במחלקת המדינה ועוד.
- הנספח הצבאי מעביר תדרוך לכתבים זרים בשגרירות בוושינגטון. בכלי התקשורת שמשתתפים בתדרוך: סוכנות הידיעות AP, המגזין The Weekly Standard, רשת CNN, העיתון "לוס אנג'לס טיימס" וסוכנות הידיעות "בלומברג".
- תדרוך אישי של כתבים, בהם דיוויד גרגורי מרשת NBC, ביל אוריילי מרשת "פוקס" וכתבים מהעיתון "וושינגטון פוסט".
- ראיונות אישיים לאורך היום עם אנדריאה מיטשל מ-MSNBC, רשות השידור הציבורית PBS, רשת הרדיו הציבורית NPR, הסניף הבריטי של NBC, וולף בליצר מתוכנית "חדר המצב" של CNN ושדרן הרדיו הפופולרי מייקל מדבד.
- 16:30: שיחת ועידה עם כ-500 מנהיגים יהודים מ"וועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים העיקריים בארה"ב".
- 21:00-19:00: השגריר אורן מארח בביתו בוושינגטון אישי ציבור אמריקנים ועיתונאים ומעביר להם עדכונים על המצב. בין אורחיו: מושל מסצ'וסטס דיוואל פטריק, כתב "ניו יורק טיימס", שופטת בית המשפט העליון היהודייה אלנה קאגן, וכן ורנון גורדן, ממנהיגי הקהילה השחורה בארה"ב ולשעבר יועץ בכיר לנשיא ביל קלינטון.